LIENZ

Excursiile in Europa ni le planificam din timp, functie de posibilitatile noastre financiare.

Sigur ca pentru buzunarele noastre cel mai bine ar fi sa apelam  la un tur-operator, dar…este un dar. Puteti incerca cu marii tur-operatori, cum ar fi:Omnia-turism sau Mareea. Nu stiu daca organizeaza circuite cu autocarul sau avionul care sa atinga aceasta localitate.Sunt convins ca orice tur operator poate asigura ceva cel putin tip sejur.Daca vrem sa vizitam orasul trebuie sa o luam pe cont propriu. Noi suntem impatimiti ai cailor ferate si utilizam biletele de seniori oferite de InterRail Global Pass pentru o luna de zile (costa 593 euro de persoana). Asa am ajuns si la Lienz.

Dupa un popas la Klagenfurt am plecat spre Lienz. Cu trenul nu faci mai mult de doua ore jumatate. Lienz nu are decat un aeroport pentru avioane ultrausoare. In jurul sau se afla la circa 100-150km aeroporturi serioase. Daca apreciati ca e mai simplu sa ajungeti la Lienz cu o combinatie avion, tren, autobus o solutie ar fi sa apelati la integratorul nostru www.viespeacalatoare.ro

Lienz face parte din Tirolul atat de mult invocat de partile interesate. Acum fiind toti in marea Europa nu prea au probleme pentru ca nivelul de trai este foarte bun. Lienz e cunoscut mai mult ca statiune de schi. Are 60km de piste pentru schi fond. Romania pe tot teritoriul are in jur de 20km amenajati.

Ce putem vedea? In piata centrala se afla un castelul Liebburg si  fântâna St Florian.Apoi o serie intreaga de biserici unele foarte vechi. Nu puteam rata biserica Sf. Antonie din motive evident sentimentale. Mai putem sa trecem pe la Rieplerschmiede, o veche fierarie ce a fost pastrata si e acum clasata istoric. Figureaza din secolul 16. Mai sunt si alte lucruri care va pot interesa, pe care le puteti descoperi singuri dearece oraselul este atat de mic incat in doua ore nu ai ce face. Cel mai important obiectiv este de departe castelul Schloss Bruck, un castel medieval construit strategic la inceputul secolului 13. Domina intregul bazin Lienz si valea Isel. Azi adaposteste un muzeu ce poate fi vizitat. Numele sau vine de la podul aflat la poalele sale. Informatii de detaliu sunt aici.  

Evident ca scopul trecerii prin Lienz a fost acela de a vedea cel mai inalt varf al Austriei, vestitul Großglockner cu cei 3798m ai sai.Noi am optat pentru o excursie de o zi pe traseul Lienz-Heiligenblut- Großglockner (mai bine zis Großglockner Franz Josefs Höhe la 2451m ) – Zell am See Bahnhof-  Lienz. De la Lienz la  Heiligenblut se face o ora cu autobuzul. Heiligenblut – Großglockner Franz Josefs Höhe mai ia o jumatate de ora tot cu autobuzul  pe o sosea de vis. Aici se impune obligatoriu o pauza pentru  privelistea uluitoare ce ne inconjoara.  Luam din nou autobuzul si in doua ore suntem  la Zell am See. De aici am luat trenul si cu doua schimbari si in circa trei ore jumatate am ajuns din nou la Lienz.  Nu sunt cuvinte pentru descrierea acestui traseu. Poate o voi face altadata.  Sa repetam am plecat la 8 si ne-am intors la 19:30.

Am cautat o cazare mai ieftina, dar nu prea sunt, asa ca am ales Romantik Traube 4* la 70 euro camera dubla. Daca vreti sa gasiti altceva incercati la integratorul nostru.

 Desi nu cred ca va fi cazul va semnalez ca ziua de 26 octombrie este declarata sarbatoarea nationala a Austriei ( initial ea era denumita «Ziua Steagului»).

Ce mancam: o supa cu galusti (gris,paine sau cartofi) umplute numita knödel , iar la felul doi Schweinebraten o friptura de porc cu usturoi si chimen, puteti sa solicitati si vestitul snitel vienez (dar nu uitati ca nu va aflati la Viena si numai daca este trecut in lista de bucate),pentru desert neaparat kaiserschmarren, adica clatita imparatului sau erdbeercremetorte, un tort de capsuni cu frisca. Produsele de patiserie in special cele umplute cu diverse creme sunt de vis. Nu fiti carpanosi, nu se stie cand mai aveti ocazia sa ajungeti in zona.

Cateva cuvinte de baza :da/ja,nu/nein,buna ziua/guten tag, va rog/bitte,multumesc/danke,nu inteleg/ ich verstehe nicht, strada/strasse, primaria/rathaus.

Un sfat:totdeauna cand plecam inafara tarii este necesar sa consultam site-ul Ministerului Afacerilor Externe la adresa de web: www.mae.ro. Se prezinta date ce pot fi vitale pentru excursiile noastre.

Necazuri pot aparea cand cu gandul nu gandesti de aceea trebuie sa stim daca putem apela la cineva care sa ne ajute. In Austria avem o ambasada cu sectie consulara:Ambasada (Adresa: Prinz Eugen Strasse 60, 1040 Wien;Telefon: + 43-1-505.32.27, + 43-1-503.89.40, + 43-1-503.89.41, + 43-1-505.16.28;Web:) Sectia consulara (Adresa: Theresianumgasse 25, 1040 Wien;Telefon: + 43-1-505.23.43, + 43-1-505.23.81;Mobil: 0043-699-117-26-027 ,pentru urgen?e consulare,; ) si cinci consulate onorifice la Klagenfurt am Wörtersee (Adres?: Bahnhofstraße 7, 9020 Klagenfurt am Wörtersee;Telefon: +43 463 30101 11; Eisenstadt (Adresa: Joachimstrabe 11/3 A-700 Eisenstadt, landul Burgenland;Telefon: 00 43 676 39 26 745;),Linz (Adresa: Poschacherstrasse, 35, 4020 Linz; Telefon: 0043/ (0) 732/ 662233;),Salzburg (Adresa: Gaisbergstrasse 20, 5020, Salzburg, Austria; Telefon: 0043-662-64.36.550; si Graz (Adresa: 8044, Graz, Maria Trosterstrasse 211; Tel/fax: 0316 392 156;. Aceste date au fost preluate de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei. Atentie, consulatele onorifice sunt conduse de regula de personalitati locale si nu de romani. Nu ezitati sa sunati la oricare din numere, daca va aflati in necaz. Acesti diplomati sunt platiti si din banii dumneavoastra.

Deci, calatorie placuta.

About veteranul1