Excursiile in Europa ni le planificam din timp, functie de posibilitatile noastre financiare.
Sigur ca pentru buzunarele noastre cel mai bine ar fi sa apelam la un tur-operator, dar…este un dar.Puteti incerca cu marii tur-operatori, cum ar fi:Omnia-turism sau Mareea. Nu stiu daca organizeaza circuite cu autocarul sau avionul care sa atinga aceasta localitate.Sunt convins ca orice tur operator poate asigura ceva cel putin tip sejur.Daca vrem sa vizitam orasul trebuie sa o luam pe cont propriu. Noi suntem impatimiti ai cailor ferate si utilizam biletele de seniori oferite de InterRail Global Pass pentru o luna de zile (costa 593 euro de persoana). Asa am ajuns si la Klagenfurt.
Orasul Klagenfurt este centrul istoric, economic si cultural al Carinthiei si este situat la 300km de Viena, in apropierea granitei Austriei cu Italia si Slovenia. Muntii care il inconjoara fac parte din peisajul cotidian in orice anotimp.In apropiere se afla Lacul Worthersee , cel mai mare si cel mai cald lac alpin din Europa.
La Klagenfurt exista un aeroport micut cu o singura pista. De la Viena faci mai putin de o ora. Sunt cateva curse zilnic. Din Otopeni cu escala la Viena, dus-intors te costa in jurul a 400 euro. Eu nu sunt specialist in „aviatie”, dar va dau un pont contactati www.viespeacalatoare.ro si sunt convins ca veti gasi o solutie convenabila.Trenurile vin si pleaca din toate directiile la interval de mai putin de o jumatate de ora. De la Viena faci circa 4 ore. Este o reala placere sa circuli cu trenul prin Austria .
Autogara este situata in vecinatatea garii si asigura legaturi bune in localitatile invecinate si nu numai.
Klagenfurt este considerat un oras de tranzit pentru cei ce vor sa ajunga, de regula, in Italia.Noi am ramas in acest oras pe considerentul ca la Viena am stat de prea multe ori si se simtea nevoia unei schimbari.
Legenda spune ca numele orasului „Klagenfurt”, intr-o traducere libera „reclamatia furtului”, se datoreaza unei erori judiciare. Un ucenic brutar a fost acuzat de furt si executat. Ulterior s-a dovedit ca era nevinovat.
Simbolul orasului este un balaur. Apare astfel o noua legenda. Se zice ca localitatea a fost fondata dupa ce un cavaler fara tihna si prihana a ucis balaurul care ii teroriza pe toti cei care locuiau in zona. Realitatea este ca intemeietorul orasului a fost ducele de Carintia.
Hotelurile sunt cam scumpe la prietenii nostri austrieci. Noi am ales City Hotel Zum Domplatz (Karfreitstrasse 20 ) la 90 de euro. Puteti sa alegeti alta cazare folosind integratorul cel mai bun la ora asta.
Ce putem vedea in Klagenfurt? Sunt numeroase castele in oras. Poate e mult spus castele, mai aproape de adevar ar fi palate sau vile. Va prezint situatia lor. Le puteti usor identifica pe harta.Viktring Monastery este una din cele mai vechi manastiri din Austria, a suferit mai multe modificari in decursul timpului. A semanat foarte mult cu un castel. Este situata la periferia orasului si poate fi vizitata numai in iulie si august. Curtea interioara aduce mult cu cele din manastirile noastre.Castelul Maria Loretto este situat pe malul lacului Wörthersee. Nu e mare grozavie, dar daca tot ati ajuns la Wörthersee puteti lua masa la restaurantul castelului.Castelul Zigguln este in oras dar fiind proprietate privata e mai greu de vizitat. Parerea mea este ca nu merita sa te aventurezi in zona. Castelul Freyenthurn si Castelul Ehrenhausen sunt propritate privata, dar va asigur ca nu veti pierde nimic daca nu le vedeti.Castelul Ehrental Castle mai aduce a palat si poate fi vizitat din mai pana in octombrie.Castelul Annabichl, Castelul Welzenegg, Castelul Ebenthal si Castelul Harbach sunt interesante dar sunt proprietate privata.Castelul St. Georgen am Sandhof o cladire frumoasa ce poate fi vizitata si chiar locuita, intrucat acum a devenit hotel de lux.Pentru cei ce stau mai mult in Klagenfurt le recomand un castel adevarat ce se afla la numai 25 minute de mers cu S-bahnul (S1) in Sankt Veit an der Glan si se numeste Burg Hochosterwitz. S-ar putea insa sa nu aveti timp pentru el, dar s-ar putea sa mergeti la Minimindus (un muzeu in aer liber). Aici veti gasi macheta castelului.
In Neuer Platz gasim Primaria (rathaus) care este plasata intr-un palat renascentist construit in 1650 pentru contii de Rosenberg. Aceasta piata este locul central al orasului,bazele ei dateaza de pe la 1518. In mijloc se afla fantana “Lindwurm“ (dragon, balaur) simbolul orasului.Casele din jurul pietii sunt ele insale monumente istorice, datand in majoritatea lor din secolele XVI-XVII. Orasul vechi este plin de cladiri renascentiste cu fatade impresionante, opere ale maestrilor constructori italieni. Tot aici se afla primul monument inchinat imparatesei Maria Tereza.
Ne vom plimba obligatoriu pe Kramergasse, o zona pietonala pe cea mai veche strada din Klagenfurt si apoi pe Wienergasse. Vom remarca “Wörther-See-Mandl“ o statuie destul de recenta ce doreste sa arate originile legendare ale lacului Wörthersee.O alta zona pietonala este Alter Platz cu casele din jur.
Haus Zur Goldenen Gans (gasca de aur) cea mai veche cladire din Klagenfurt pe Alter Platz 31, mentionata din 1489.
Sa nu neglijam stradutele Herrengasse si Burggasse cu casutele sale pitoresti.
Stadttheater o cladire relativ noua construita in 1908-1910. Aici se afla sediul teatrului unde putem asista la un spectacol de opera sau opereta. Sa nu ne miram ca printre interpreti se afla romani. Amanunte pe: www.stadttheater-klagenfurt.at
In Pfarrplatz dam de cel mai vechi cimitir al orasului acum aflat in mijlocul localitatii si datand din 1776.
Sa nu ratam Primaria veche cu o curte interioara splendida. In Heuplatz gasim monumentul Floriani inchinat comemorarii marelui incendiu din 1777, iar in Domplatz se aflau catedrala si statuia Maicii Domnului.
Alte biserici importante sunt: Biserica protestanta Martin Luther situata pe Villacher Straße, Biserica Sfântul Martinis. O interesanta biserica Fuchskapelle poate fi vazuta pe Pfarrhofgasse 4, pictata de prof. Ernst Fuchs, cunoscut ca cel mai bun reprezentant al Scolii de Realism Fantastic. In Klagenfurt se afla si o biserica ortodoxa aflata sub jurisdictia Patriarhiei Române . Slujbele se oficiaza,de regula, in fiecare duminica si in zilele de sarbatoare incepand cu ora 10, in Biserica Kreuzberglkirche,Volkmannweg,1.
Alte obiective ce pot fi vizitate sunt:
Minimundus (www.minimundus.at) pe strada Villacher nr. 241. Aici gasiti o lume in miniatura. Sunt reproduse cele mai celebre monumente la scara 1 :25. Va las placerea de a le descoperi singuri. Va desconspir numai macheta selectata pentru Romania si anume Biserica Domneasca de la Curtea de Arges.In acelasi timp va recomand sa nu ratati acest sa zicem muzeu.
Muzeul minier cu un tunel lung de 500 de metri, unde se afla o expozitie de minerale si unelte de minerit.
Pentru amatorii de pictura avem Muzeul de Arta Moderna si Galeria Muncipala.
In iunie Klagenfurt devine capitala europeana a literaturii pentru ca acum are loc festivalul Ingeborg Bachmann la care participa scriitori renumiti din Europa. Nu este de mirare ca orasul gazduieste o astfel de manifestare. In Klagenfurt s-a nascut o celebritate a literaturii mondiale, Robert Musil (6 noiembrie 1880, Klagenfurt-15 aprilie 1942, Geneva). Capodopera sa „Omul fara însusiri” ( Der Mann ohne Eigenschaften), l-a asezat alaturi de Marcel Proust, (În cautarea timpului pierdut) si James Joyce (Ulise). Are un muzeu in Klagenfurt.
Va mai recomand Landhaus, unde se afla sediul guvernului Carinthian. Superba este Sala Marelui Blazon (Grosser Wappensaal), ce dateaza din 1739, decorata de Josef Ferdinand Fromiller, pictura tavanului prezinta 665 de scuturi heraldice.
Sa vizitam Kärntner Botanikzentrum, o gradina botanica, cu plantele din Carinthia (flora alpina) si cu o bogata colectie de cactusi situata pe Prof.-Dr.-Kahler-Platz 1, sau Reptile Haus, o mica gradina zoologica, cu crocodili, broaste testoase si serpi.Mai sunt cazate insecte si paianjeni. Se afla pe Villacherstr. 237 (www.reptilienzoo.at).
Klagenfurt Museuum Tramway and exhibition.Ce ziceti de o plimbare cu trenuletul? La “Klagenfurt in the Past”,Wilsonstrasse 37, se organizeaza la sfarsitul saptamanii curse cu un tren cu locomotiva cu aburi. Vezi:www.nostalgiebahn.at
Observatorul, Astronomische Vereinigung Kärntens Villacher Straße 239, asigura o perspectiva asupra orasului si chiar al Sloveniei.
Daca ajungem pe malul lacului Wörthersee putem sa facem o croaziera. Amanunte pe:www.woertherseeschifffahrt.at
Cand iesiti in oras urmariti si timpul probabil.Timpul probabil local il aflam aici http://www.klagenfurt.at/klagenfurt-am-woerthersee/wetter-aktuell.asp
Desi nu cred ca va fi cazul va semnalez ca ziua de 26 octombrie este declarata sarbatoarea nationala a Austriei ( initial ea era denumita «Ziua Steagului»).
Ce mancam: o supa cu galusti(gris,paine sau cartofi) umplute numita knödel , iar la felul doi Schweinebraten o friptura de porc cu usturoi si chimen, puteti sa solicitati si vestitul snitel vienez (dar nu uitati ca nu va aflati la Viena si numai daca este trecut in lista de bucate),pentru desert neaparat kaiserschmarren, adica clatita imparatului sau erdbeercremetorte, un tort de capsuni cu frisca. Produsele de patiserie in special cele umplute cu diverse creme sunt de vis. Exista de asemenea numeroase restaurante cu specific croat, italian, grecesc sau japonez. Nu fiti carpanosi, nu se stie cand mai aveti ocazia sa ajungeti in zona.
Cateva cuvinte de baza :da/ja,nu/nein,buna ziua/guten tag, va rog/bitte,multumesc/danke,nu inteleg/ ich verstehe nicht, strada/strasse, primaria/rathaus.
Un sfat:totdeauna cand plecam inafara tarii este necesar sa consultam site-ul Ministerului Afacerilor Externe la adresa de web: www.mae.ro. Se prezinta date ce pot fi vitale pentru excursiile noastre.Necazuri pot aparea cand cu gandul nu gandesti de aceea trebuie sa stim daca putem apela la cineva care sa ne ajute. In Austria avem o ambasada cu sectie consulara:Ambasada (Adresa: Prinz Eugen Strasse 60, 1040 Wien;Telefon: + 43-1-505.32.27, + 43-1-503.89.40, + 43-1-503.89.41, + 43-1-505.16.28;Web:) Sectia consulara (Adresa: Theresianumgasse 25, 1040 Wien;Telefon: + 43-1-505.23.43, + 43-1-505.23.81;Mobil: 0043-699-117-26-027 ,pentru urgen?e consulare,; ) si cinci consulate onorifice la Klagenfurt am Wörtersee (Adresa: Bahnhofstraße 7, 9020 Klagenfurt am Wörtersee;Telefon: +43 463 30101 11; Eisenstadt (Adresa: Joachimstrabe 11/3 A-700 Eisenstadt, landul Burgenland;Telefon: 00 43 676 39 26 745;),Linz (Adresa: Poschacherstrasse, 35, 4020 Linz; Telefon: 0043/ (0) 732/ 662233;),Salzburg (Adresa: Gaisbergstrasse 20, 5020, Salzburg, Austria; Telefon: 0043-662-64.36.550; si Graz (Adresa: 8044, Graz, Maria Trosterstrasse 211; Tel/fax: 0316 392 156;. Aceste date au fost preluate de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei. Atentie, consulatele onorifice sunt conduse de regula de personalitati locale si nu de romani. Nu ezitati sa sunati la oricare din numere, daca va aflati in necaz. Acesti diplomati sunt platiti si din banii dumneavoastra.
Deci, calatorie placuta.