VETERANUL1 IN ALBANIA CU OMNIA-TURISM – ULTIMA PARTE

Timpul preseaza si o luam spre Albania cu tinta Tirana. Dupa trecerea granitei intram pe o sosea alpina de toata frumusetea.Incaodata remarc calitatea soselei. Perspectiva este extraordinara. Cei care vor veni cu automobilul pe aici nu vor regreta.

Ajungem si la Tirana si ramanem in piata centrala. Avem parte de un tanar ghid local care ne-a dat foarte multe date despre oras, tara si spiritul locuitorilor. Aflam astfel ca in tara sunt 700.000 de cazemate.

Acestea au fost rodul imginatiei bolnave a fostului conducator al Albaniei, Enver Hoxha , care se temea de toata lumea. Tirana este situata pe raul Ishm si numara cam 700.000 de locuitori. Desi a fost fondat in 1614, capitala a devenit in anul 1920.Piata Skanderbeg este situata in centrul Tiranei.

Noi stiam ca fascistii italieni au cotropit Albania si au nenorocit tara. Uite ca unii albanezi sunt recunoscatori ocupatiei italiene, in special pentru constructiile realizate. In piata domina statuia lui Gjergi Kastrioti supranumit Skanderbeg. Un monument important este Turnul cu ceas construit in 1821, refacut dupa distrugerea sa in cel de al doilea razboi mondial.

 Moscheea Et’Hem Bey aflata in apropiere este considerata cel mai important locas de cult musulman.

Ghidul ne-a condus si la  „Piramida” construita de acelasi Hoxha, care se vroia un fel de Panteon. Dupa caderea comunismului aceasta a ajuns o ruina si se pare ca va fi daramata si in loc se va construi cladirea Parlamentului albanez.

 Ne-a aratat ca pe o mare realizare cartierul rezidential. Nu am ramas deloc impresionat. Sunt niste cladiri mai mult decat banale. Si uite asa se face seara si se intuneca.

 Plecam spre Durres. Facem un circuit nocturn si vedem  Zidul lui Iustinian, Turnul Venetian si unii au fost si la amfitreatru in ideea de a da mana cu clanta, pentru ca la ora aceea totul era inchis. O luam spre hotel. Ca in orice excursie organizata de Omnia-turism trebuie sa depunem eforturi pentru a gasi hotelul avand in vedere si ora inaintata, 11. In sfarsit dupa tatonari ajungem la hotel unde ne despartim in doua unii sunt cazati la hotelul Ibizza, iar altii la hotelul As. De abia dimineata ne dam seama despre ceea ce inseamna plaja la Durres. Cam murdara zona, dar sa admitem ca inca nu a inceput sezonul. In tot cazul sunt multe spatii de cazare si plaja este frumoasa.

Ne suim in autocar si luam drumul spre Vlore. Aici oprim o jumatate de ora. Localitatea seamana cu localitatile spaniole de pe malul Mediteranei, dar din pacate este neingrijita si din acest motiv ii da un aspect indoielnic, desi zona este frumoasa.

O luam in loc si intram pe o sosea alpina de toata frumusetea. Seamana cu Transfagarasanul nostru insa pozitia ei este favorizata de munti intr-o parte si de mare in cealalta parte. Merita sa veniti cu automobilul. 

Timpul trece si ajungem la Sarande, o mica localitate, unde facem un popas.

 Am zis ca am terminat cu muntii. Nu a fost, asa am intrat pe alta sosea alpina foarte spectaculoasa. Va dati seama cum este sa conduci pe soselele alpine si mai ales cat timp este necesar  pentru parcurgerea lor. In autocar incep propuneri din partea maselor, nu mai mergem la lacul Kastoria, nu mai mergem la mormantul lui Filip al II-lea, nu mai mergem la Salonic. Discutii cu ghidul pro si contra. In sfarsit grupul hotaraste sa mearga la lac si apoi la Salonic. La mormantul lui Filip II degeaba se mai mergea fiind intuneric si mausoleul inchis. Ajungem la vestitul lac. Aflam ca de fapt lacul se numeste Orestiada si nu Kastoria asa cum este trecut in materialul de oferta al firmei Omnia –turim. In fapt este vorba despre localitatea Kastoria care se afla pe malul laculuiOrestiada. Oprim un pic. Nu se vede mai nimic. Se zice ca orasul este frumos, dar pentru noi nu mai are importanta.Zarim pe lac pelicani ceea ce ni s-a parut interesant. Nu ma asteptam sa gasesc pelicani pe un lac oarecum montan.

Ii dam „bice” spre Salonic. Ajungem pe la ora 1 noaptea. Surpriza, grecii erau pe strazi, in cafenele, veseli nevoie mare.Criza cea rea se pare ca ne-a atins numai pe noi,grecii nu au treaba cu asa ceva. La aceasta ora inaintata din noapte facem un mic popas si un tur de oras ca sa „atingem” toate obiectivele din program. Le-am vazut si cu asta ce-am facut. Hai la drum. Ajungem la hotelul aflat in mica localitate Sidikastro. Autocarul, conform normelor, trebuie sa stationeze 9 ore si un sfert, asa ca plecarea spre patrie se hotaraste a fi la 12:30. Dimineata iesim un pic prin orasel. Grecii erau instalati la cafenele si conversau de zor. Pensionarii se aflau la post si jucau pietre. Chiar si niste preoti sau calugari erau la cafenea. Este sigur, grecii sufera in plina criza. In micul orasel am numarat usor 15 cafenele.

Plecam spre Bulgaria. Problemele apar din nou, vom ajunge foarte tarziu in tara si ce  ne facem cu serviciul. Oameni constiinciosi, si se mai spune ca romanii nu muncesc destul. La granita greaca oprim sa isi faca lumea cumparaturile de rigoare. Trecem granita si oprim si la bulgari sa facem cumparaturi si de la ei. Punctul de cumparare era bine cunoscut de soferi. Vanzatoarea rupea si romaneste si mai ales vindea in leva, lei sa euro. La bulgari se poate, la noi nu. In sfarsit se termina cu „shopingaraia” si plecam spre Manastirea Rila. Un foarte frumos locas de cult ordodox.

Merita sa fie vizitata. Sigur ca aici gasim si indicatiile pentru ascensiunile montane din muntii invecinati.

Aici practic am terminat cu vizitele. Conducatorii auto pun cap compas spre tara si ajungem pe la 1 noaptea.

Pe ansamblu o excursie placuta cu rateurile obisnuite de acum la Omnia-turism. Organizatorii se uita numai pe harta si iau in considerare kilometrii si nu conditiile de drum efectiv. De aici durata mare de parcurs a etapelor. Conditiile de cazare au fost acceptabile, desi unii s-au plans ca nu curgea apa calda sau nu functionau corespunzator grupurile sanitare.Organizatorii primesc nota 6. Conducatorii auto ca de obicei la inaltime si primesc nota 9+. Si sa revenim la ghid.

Ghidul nostru supranumit de noi domnul “Vorba aceea” probabil ca este cunoscut de cei ce folosesc mai des serviciile Omnia – turism.A repetat “Vorba aceea” de 20 de ori pe expunere,”propriu-zis” de 10 ori,”evident” de 8 ori. Fara ticurile sale ar fi fost aproape OK. Primeste nota 7.

In final sa vedem si cum au aratat hotelurile.

About veteranul1