TIGRUL ZAPEZII

    Acesta este supranumele lui Nawang Gombu fost coechipier al celebrilor Edmunt Hillary si Tensing Norgay in prima ascensiune reusita pe Everest. Nawang Gombu si-a incheiat legaturile cu viata pe acest pamant, in liniste, la resedinta sa din Darjeeling, duminica aceasta. Avea 79 de ani. Gombu a fost 40 de ani director in cadrul Himalayan Mountaineering Institute (HMI), pana in anul 1999, cand s-a pensionat. A fost primul om care a escaladat Everestul de doua ori in 1963 si 1965. In 1963 a urcat impreuna cu James W. Whittaker, primul american care a ajuns pe Everest. In 1965 a fost impreuna cu Captain AS Cheema, primul indian pe varful lumii. A fost apreciat de semenii sai si onorat cu mai multe medalii si decoratii. Amintesc aici de Tiger of the Snows Medal (1953), Queen Elizabeth 11 Coronation Medal (1953), Howard Medal of National Geographic Society – USA (1963), Padma Shree (1964), Padma Bhushan (1965), IMF Gold Medal (1966), Arjuna Award (1967), Olympic Gold Medal – Rome (1967), Tenzing Norgay Award (1986), 49th Independence Day Award (1996) si Tenzing Norgay National Adventure Award pe 29 august 2006.

S-a nascut la 1 mai 1936. Locul nasterii este neclarificat, unii spun ca ar fi vazut lumina zilei in Khumjung, din regiunea Khombu in Nepal, altii afirma ca s-a nascut in Tibetul de Sud. Gombu, insusi, a declarat ca locul unde s-a nascut ar fi Donak, ceea ce inseamna in tibetana „Roca Neagra”. Parintii sai au fost un calugar tibetan pe numele sau Nawang Gyaltzen si o calugarita Lhamu Kipa. A locuit un timp la Manastirea  Rongbuk si apoi s-a mutat in satul Khumjung Solu Khumbu, langa Everest, in Nepal impreuna cu parintii sai si cu sora sa Doma, unde si-a petrecut copilaria. In 1950 ajunge impreuna cu un prieten in Darjeeling. Aici il intalneste pe unchiul Tenzing. Tenzing Norgay era cel mai mic frate al mamei sale. In 1953 devine cel mai tanar Sherpa care urca pe Everest, ajungand pana la altitudinea de 7900m. Face parte din primul grup de Sherpa care sub conducerea lui Tenzing Norgay participa in 1954, in Elvetia, la un curs de ghizi montani. Dupa retragerea lui Norgay din functia de director al Himalayan Mountaineering Institute, Primul ministru indian Jawaharlal Nehru il numeste in 1976 pe Gombu la conducerea institutului. A urcat si pe alte varfuri montane cum ar fi: Saser Kangri II (1955), Frey Peak (1960), Nanda Devi (1964), Makalu, Cho Oyu, Mont Blanc (1966), Mt. Rainier -USA (1973), Mt. McKinley, Alaska, USA (1978) si Kangchendzonga, Nepal in 1989.

In 2003 a revenit in tabara de baza de pe Everest impreuna cu cei doi fii si nepotii sai. Gombu a lansat mesajul sau de neuitat pentru noi: „Muntii nu pot fi cuceriti, alpinismul este ca un perelinaj. Trebuie sa aducem omagiul nostru,generaratie de generatie, muntilor”. A dorit sa scrie o carte despre experienta sa in alpinism, lucru care din pacate nu se mai poate realiza. A fost pasionat de gradinarit si a colectionat icoane. A calatorit  în Anglia, Canada, Statele Unite ale Americii, Germania, Fran?a, Elve?ia, Italia, Australia si Japonia si a intalnit numeroase personalitati, printre care si presedintele Kennedy (care i-a înmânat Howard Medal ).

Nawang Gombu va fi inmormantat maine la Darjeeling, in urma sa ramanand sotia sa, trei fiice si un fiu. Cele mai sugestive cuvinte de ramas bun apartin fostului ministru al sportului si presedinte al Indian Mountaineering Federation (IMF), M S Gill. Domnia sa spune: „”Un prieten iubitor, plin de umor, Nawang Gombu, este o pierdere pentru alpinistii lumii intregi”. 

 La baza documentarii au stat materiale culese din: Indian express, Hindustan times, Canadian press.

About veteranul1