1. EVEREST I. Doi alpinisti spanioli care faceau alpinism in Himalaya, au fost salvati pe 26 mai la o altitudine de 8300 m pe Everest. 24 de studenti ai Facultatii de alpinism din Tibet i-au salvat si i-au condus la tabara de baza la 5200 m altitudine. Alpinistii spanioli sufereau din cauza frigului. Sursa:
http://french.peopledaily.com.cn/Sports/7003512.html
2. EVEREST II. O echipa de sherpas a descoperit corpurile a cinci alpinisti în timpul unei misiuni de curatare pe Everest. Printre acestea este si corpul ghidului american Scott Fisher, care a murit pe 10 mai 1996. Sherpas au scos, de asemenea, 2.5 tone de deseuri pe acoperisul lumii.
3. EVEREST III. Sean Swarmer, diagnosticat de doua ori cu cancer si care a supravietuit, a urcat pe Muntele Everest ducand cu el un steag pe care erau inscriptionate numele altor supravietuitori ai maladiei. Sean Swarmer, cu un singur plaman functional, a urcat pe Everest. Swarmer mai are la activ si ascensiunea pe cel mai inalt varf de pe fiecare continent. Sean Swarmer si fratele sau Seth sunt fondatorii organizatiei Cancer Climber Association, cu sediul in SUA, infiintata cu scopul de a-i sprijini pe cei bolnavi de cancer, incurajandu-i sa-si continue viata activa. Sursa:
4. EVEREST IV. Pe 25 mai chinezii au aniversat 50 de ani de la prima ascensiune a unei echipe chineze pe Everest. Echipa a fost formata din Wang Fuzhou, Konbu si Qu Yinhua. Alpinistii au ajuns pe varf dupa 19 ore de ascensiune. Afost prima echipa care a urcat pe versantul nordic al Everestului. Fara a diminua cu nimic meritele acestor alpininisti, probabil ca recordul s-a dadotat si faptului ca nu era permis de catre China accesul prin Tibet. Sursa:
http://french.china.org.cn/photos/2010-05/27/content_20128929.htm
5. DENALI. Dou? românce doresc sa urce pe Denali cel mai înalt vârf din Nordul Americii, aflat în Alaska. Aici vântul bate cu circa 150 de kilometri pe ora. Claudia Damoc si Ioana Molnar au 27, respectiv 34 de ani. Expeditia din Alaska nu este o premiera pentru cele doua tinere. Ele au mai fost pe Kilimanjaro, Elbrus si Pico de Orijaba. Sursa:
6. YOSEMITE. Celebrul alpinist elvetian Ueli Steck si americanul Alex Honnold încearca sa doboare recordul de viteza pentru ascensiunea pe Nose. Cel mai bun timp a fost stabilit de Hans Florine si Yuji Hirayama în 2008. In cele doua incercari efectuate acestia au obtinut timpul de 4 h 40 si respectiv 4 h 20. Un mic filmulet pe:http://vimeo.com/11938818. Sursa:
http://www.ukclimbing.com/news/item.php?id=53649