Armenesti 17 aprilie 2025.
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” –17 aprilie 2025
Pe 17 aprilie 1922 Arshavir Shirakyan si Aram Yerkanyan i-au ucis la Berlin pe fostul guvernator al provinciei Trabzon, Jemal Azmi (care a ordonat înecarea a 15.000 de copii armeni în mare, în Trabzon) si pe Behaeddin Shakir , unul dintre fondatorii Teshkilat-i Mahsuse.
POZA; Arshavir_Shirakian (1).jpg /POZA; AramYerganian.jpg
În 1897 pe 17 aprilie, Turcia a declarat razboi Greciei (razboiul pentru Creta), au început razboaiele greco-turce . De partea grecilor , 600 de armeni au participat si ei la razboi , dintre care multi au fost premiati de guvernul grec .
S-a nascut pe 2 septembrie 1895 la Iasi, Dumitru Ioan Suchianu, scriitor, critic cinematografic, promotor al cinematografiei autohtone române, traducator. D. I. Suchianu descinde dintr-o familie veche de armeni din Moldova. Înaintasii lui purtau numele de Suchiant. A încetat din viata în ziua de 17 aprilie 1985 la Bucuresti.
Foto; D._I._Suchianu_(old)_photo.jpg / ?????????_???_?????????.jpg (D.I. Suchianu)
S-a nascut în anul 1892 în orasul Balcic, Keham Gerahian, Dirijor, compozitor, profesor de muzica În România îsi completeaza studiile, specializându-se la Conservator, la clasa profesorului Stefan Popescu. Devine dirijorul a doua formatii corale apartinând Asociatiei artistice armene „Erevan” si Asociatiei absolventilor scolii armene. De numele lui se leaga fondarea ansamblului coral „Komitas”, al carui dirijor a fost pâna în anul 1930. Dupa încheierea celui de Al Doilea Razboi Mondial, Gerahian se stabileste la Ploiesti devenind cadru didactic si dirijor la Conservatorul muncitoresc din oras. Este numit director al Scolii populare de arta. S-a stins din viata pe 17 aprilie anul 1966 fiind înmormântat la Rm. Sarat.
Fara foto
…………………………………………
Consilierul orasului Glendale, Ara Najarian, a fost selectat pentru a servi ca primar al orasului la sedinta Consiliului din 15 aprilie. El preia functia de la primarul în functie, Elen Asatryan. Acesta marcheaza al cincilea mandat al lui Najarian ca primar, care a ocupat anterior acest rol din 2007 pâna în 2008, 2010 pâna în 2011, 2015 pâna în 2016 si 2019 pâna în 2020.
FOTO; pngpsTxZpCeYO.png
…………………………..
Capture-Book131415.jpg
O noua carte a lui Jean Cordelle, „Epopeea armenilor si a marinarilor – Musa Dagh, Ras el Mina, Jean Le Mée: Calatoria unui ofiter naval în marina franceza”.
Cartea este rezultatul a peste un deceniu de cercetari minutioase si se concentreaza pe povestea extraordinara a armenilor si a marinarilor francezi înainte, în timpul si dupa evenimentele din 5 septembrie 1915 si 14 septembrie 1915.
………………………..
„Republica Armenia a fost înfiintata prin aceasta declaratie, care nu este supusa modificarii sau abrogarii”. Clarificarea apar tine lui Edgar Ghazaryan
https://m.mamul.am/am/news/322176/p1
…………………………………..
Carte noua: „Crima taiata”. „Transferul fortat al copiilor în timpul genocidului armean”
https://m.mamul.am/am/news/322154/p1
……………………………………..
Este Joia Mare. Astazi, ei nu fierb, nu vopsesc sau nu servesc ouale în functie de numarul membrilor familiei.
Postul Mare a început pe 3 martie, cu o durata de 48 de zile, de la Barekendan pâna la Sf. Ajunul sarbatorii Învierii (Pasti). Duminica Floriilor (anul acesta, 13 aprilie) au început zilele de comemorare a evenimentelor din ultima saptamâna a vietii pamântesti a Domnului nostru Iisus Hristos. Fiecare saptamâna are propriul ei sens.
Joia Mare este o imagine a celei de-a cincea zile a creatiei, când Creatorul a creat pestii si pasarile. Aceasta zi are semnificatia celei de-a cincea perioade, când copiii lui Israel au mâncat mielul Pastilor, au fost botezati în nor si în mare, au mâncat mana din cer în pustie si au baut din izvorul stâncii (Exod 12, 14, 16, 17).
În Joia Mare, Domnul vine în Cenacol, care este un tip al Bisericii, acolo El manânca Mielul Pascal, spala picioarele ucenicilor Sai si le da împartasirea cu Trupul si Sângele Sau, confirmând astfel Duhul Sfânt. Taina Euharistiei, iar noaptea se suie la Muntele Maslinilor, plecându-si capul divin pâna la pamânt, rugându-se Tatalui si apoi fiind arestat (Mat. 26:17-46). Domnul a spalat mai întâi picioarele ucenicilor, apoi le-a dat Trupul si Sângele Sau, dorind mai întâi sa-i curete de pacatul adamic si apoi sa le dea Duhul Sfânt. Sacramentul comuniunii.
Dimineata, în biserici se slujeste Sfânta Liturghie. Liturghie: Se face ceremonia de spalare a picioarelor. Dupa Cina cea de Taina, Hristos, aratând un exemplu de adevarata blândete si smerenie, spala picioarele ucenicilor Sai. La fel, în Biserica Armeneasca, urmând acest exemplu al Domnului, preotul îngenuncheaza în altarul bisericii si spala picioarele a 12 copii sau slujitori ai bisericii si îi unge cu ulei binecuvântat. În seara de Joia Mare se savârseste Ritul Eclipsei, care se refera la Vinerea Mare, simbolizând rastignirea si înmormântarea Domnului. În timpul ceremoniei, lecturile Evangheliei amintesc de rugaciunea lui Isus din Gradina Ghetsimani, de tradarea lui Isus, de umilirea Sa si de negarea lui Petru.
Joia Mare, când Domnul statea în cea de sus cu ucenicii Sai, simbolizeaza pe Hristos asezat pe tronul slavei Sale împreuna cu cei doisprezece ucenici ai Sai.
Printre zilele Saptamânii Mare, Joia Mare ocupa un loc aparte cu misterul ei. În Joia Mare se oficiaza Sfânta Liturghie în amintirea Duhului Sfânt daruit de Iisus Hristos în timpul Cinei celei de Taina. Confirmarea Sinodului Euharistic.
Sf. În timpul Liturghiei, ca si în Sfânta Cina, pâinea si vinul sunt sfintite si transformate în Trupul si Sângele Domnului. Împartasania are misterul de a deveni o comuniune a Trupului si Sângelui lui Hristos.
Noemi Andreasyan, sefa departamentului de informare al Episcopiei Patriarhale Ararat, scrie : „Astazi nu se fierb, nu se vopsesc si nu se servesc oua în functie de numarul membrilor familiei”.
Ouale rosii sunt un simbol al Învierii, iar rosul reprezinta sângele varsat de Hristos.
„Astazi este Joia Mare. Astazi nu au avut loc înca rastignirea, înmormântarea, Învierea… Puteti mânca oua oricând doriti, mai ales daca nu tineti post. Dar nu trebuie sa asociati ouale de astazi cu sarbatoarea Pastelui.”
„Astazi nu se fierb, nu se vopsesc si nu se servesc oua în functie de numarul membrilor familiei”. Puteti mânca oua oricând doriti, daca nu tineti post.
Ouale rosii sunt un simbol al Învierii, iar rosul reprezinta sângele varsat de Hristos.
„Astazi este Joia Mare. Astazi nu au avut loc înca rastignirea, înmormântarea, Învierea… Puteti mânca oua oricând doriti, mai ales daca nu tineti post. Dar nu trebuie sa asociati ouale de astazi cu sarbatoarea Pastelui.”
…………………………………
Fundatia Aliantei Armene îsi exprima îngrijorarea fata de Conferinta din Azerbaidjan de la Roma
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Declaratie din partea Eparhiei Bisericii Apostolice Armene din Franta cu privire la evenimentul azer de la Roma
…………………………
Am crezut ca am exagerat, ca m-a luat valul când am considerat ca UAR ar trebui sa solicite candidatilor la presedentie opinia lor personala despre Marele Genocid Armean din 24 aprilie 1915. Uite ca altii sunt mult mai “duri”. Universitatea Bucuresti a solicitat ca acesti candidati sa semneze o declaratie prin care sa-si asume 8 puncte. Detalii pe: https://www.stiripesurse.ro/universitatea-bucuresti-intra-in-arena-provocare-in-8-puncte-pentru-candidatii-la-presedintia-romania_3652483.html
Remarc una dintre ele “Vor garanta libertatea de exprimare a cetatenilor, organizatiilor neguvernamentale si a societatii civile în general, recunoscând contributia esentiala a acestora la constructia unui spatiu public democratic”.
DECI SE POATE.
Lasă un răspuns