Armenesti 21 octombrie 2024.

Armenesti 21 octombrie 2024.

S-a nascut pe 21 octombrie 1936 , Vartan Arachelian, ziarist si scriitor român , realizator de programe pentru radio si televiziune. Cu prilejul zilei de nastere Armenii Bastinasi îi doresc Domnului Vartan Arachelian multa sanatate si  putere de munca ca sa scriie alte minunate carti! La multi ani!

Poza;

 

 

Echipa „Central Park Tower”, cu participarea principalului jucator de sah al Armeniei, Hayk Martirosyan, a devenit câstigatoarea campionatului rusesc de sah rapid pe echipe din 2024.

Echipa a inclus pe Andrey Yesipenko, Hayk Martirosyan, Davit Paravyan, Rudik Makaryan si Matvey Galchenko.

Echipa a câstigat si o medalie de argint în campionatul pe echipe blitz.

Foto; 298694.jpg

……………………………..

Cântareata americana Cher (Sherilyn Sargsyan) a fost introdusa în celebra Rock & Roll Hall of Fame, evenimentul a avut loc în Cleveland, Ohio.

Foto; 298695

………………………………

O sculptura uriasa a penisului a aparut în Italia. Un penis lung de 12 metri numit „Tu si’ ‘na cosa grande” („Esti un lucru mare”) a fost instalat recent în Piazza Municipio din Napoli.Aceasta sculptura este o opera de arta si apartine lui Gaetano Pesce (1939-2024). Pesce a creat „lucrul cel mare” ca o interpretare a personajului emblematic Pulcinella, care îsi are originea în commedia dell’arte – o forma populara de comedie improvizata italiana bazata pe personaje comune – în secolul al XVII-lea. Gaetano Pesce a fost un arhitect italian si un pionier al designului al secolului al XX-lea. Primarul din Napoli, Gaetano Manfredi crede ca faptul ca falusul „se discuta pro si contra înseamna ca lucrarea si-a atins scopul”, adaugând ca el crede ca Pesce este unul dintre „cei mai mari artisti din lume”.

 

Foto; 104338.jpg  /  Foto; ????.jpg  /  Foto; ????1.jpg

…………………………….

Prin anticariate

Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.

Astfel,azi, gasim sau nu:

Mircea Tatos – Chilie de asfintit

Foto; mircea-tatos-chilie-de-asfintit_2780.webp

………………………………..

Pentru Arsen

Un ascultator întreaba: Daca dragostea este vinul vietii, atunci ce este casatoria ?
Radio Erevan raspunde: Mahmureala de a doua zi dimineata.

…………………………

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 21 octombrie

A decedat pe 21 octombrie 1997 la Bucuresti, descendenta a uneia dintre cele mai vechi familii de armeni din Moldova Maria Ionescu (Burdea).A fost o personalitate a chimiei românesti,director general al Institutului de Cercetari Chimice. S-a nascut la Galati în ziua de 30 august 1920.

 

S-a nascut pe 20 aprilie 1914 la Bucuresti, Grigore Ara Cavaff, avocant pledant, politician. În anul 1966 se stabileste la New York unde se si stinge din viata la 21 octombrie 2000.

Pe 21 octombrie 1848 s-a nascut la Constantinopol, Mkrtich Portugalyan , intelectual armean, figura a miscarii de eliberare  nationala , fondator al Organizatiei Armene, poet. A decedat în octombrie 1921 la Marsilia.

Urszula Ludwika ?azarowiczowa (Ursula Lazarovici) nascuta Nikorowicz a vazut lumina zilei  la 21 octombrie 1748 la Varsovia , prima creatoare de moda pentru femei din Polonia. Provenea dintr-o familie cunoscuta de armeni,negustori din Lvov. A decedat pe 29 iulie 1808 la Varsovia.

A decedat pe 21 octombrie 1978 la Moscova , Anastas Hovhannes (Ivan) Mikoyan, revolutionar bolsevic armean, apoi om de stat si politician sovietic . S-a nascut pe 13/25 noiembrie 1895 la Sanahin.

FOTO: Maria Ionescu; Mkrtich Portugalyan; Urszula Ludwika ?azarowiczowa; Anastas Mikoyan.

FOTO: MARIA IONESCU BURDEA.jpg

Poza; Mekertich Portugalian1.jpg

Foto: 200px-Urszula_Lazarowicz (1).jpg

Poza; mikoyan1.jpg  /  LA FEL Foto; 3286 

…………………………….

Primii trei fotografi care au deschis un studio de fotografie în Ankara (Turcia) au fost armenii:Antranik G. Cevahirciyan (1890), M. Mugamyan (1898)si Vincent Pernayan (1905).

FOTO; ankara ilk fotografcilar lusi tek yaz?s? parrhesia   /   O fotografie facuta la Centrul de fotografie Vincent Pernayan în 1905: armeanul catolic Hac? Onnik Ayd?nyan din Ankara si familia sa (sursa: Colectia Jerar Tanju Panoso?lu)

https://www.agos.com.tr/tr/yazi/31175/ankaranin-ilk-fotografcilari

Primii fotografi din Ankara

Cevahirciyan, care a crescut cu fratii Abdullah la Istanbul, a fondat primul studio de fotografie la Ankara în 1889 sau 1890. El a fotografiat evenimente precum ceremoniile de inaugurare a cladirilor oficiale, ceremoniile de deschidere si sarbatori oficiale pâna la mijlocul anilor 1910. Tsolag, unul dintre fratii Dildilyan, a fost ucenic la Cevahirciyan, despre care se crede ca are un studio în Sivas, înainte de Ankara, si a învatat profesia de la el.

Cu totii avem fotografii vechi alb-negru în casele noastre, apartinând batrânilor sau copilariei noastre si albume pastrate cu grija create din acestea. Multe dintre aceste fotografii au o data scrisa de mâna pe spate; Uneori se noteaza si orasul sau locul în care a fost facuta fotografia. Fotografiile cu numele studioului au fost realizate în general la ocazii speciale precum nunti si logodne, cu familia în aranjamente similare. Aceste albume ne ofera sansa de a-i vedea pe batrânii nostri ai familiei pe care poate nu am avut niciodata ocazia sa-i cunoastem, chiar si dupa ani de zile, si sa asistam la zilele lor fericite. Aceste tipuri de fotografii vechi, pe care le-am întâlnit în cartea lui Erman Tamur intitulata „Fotografie si carti postale în Ankara (1890–1960) de la Antranik la Foto R?dvan, de la Mugamyanlar la Gökçeatam”, publicata de Koç University Publications, mi-au amintit de fotografiile pe care le-am le-am vazut în albumele de familie. Mi-a amintit de fotografiile facute în Ankara cu batrânii familiei mele care au parasit aceasta lume cu mult înainte sa ma nasc. Datorita acestei carti, am aflat si ca primii trei fotografi care au deschis un studio de fotografie în Ankara au fost Antranik G. Cevahirciyan, M. Mugamyan si Vincent Pernayan.

 

În carte, îl întâlnim mai întâi pe Antranik G. Cevahirciyan, originar din Sivas. Cevahirciyan, care a crescut cu fratii Abdullah la Istanbul, a fondat primul studio de fotografie la Ankara în 1889 sau 1890. El a fotografiat evenimente precum ceremoniile de inaugurare a cladirilor oficiale, ceremoniile de deschidere si sarbatori oficiale pâna la mijlocul anilor 1910. Tsolag, unul dintre fratii Dildilyan, a fost ucenic la Cevahirciyan, despre care se crede ca are un studio în Sivas, înainte de Ankara, si a învatat profesia de la el.

Primele înregistrari din Eastern Trade Yearbooks despre M. Mugamyan, fondatorul celui de-al doilea studio de fotografie din Ankara, sunt datate 1898. Mugamyan, spre deosebire de Cevahirciyan, a tiparit fotografiile de la Ankara pe care le-a luat ca carti postale. Ei au facut aceasta lucrare, o premiera pentru Ankara, în parteneriat cu fratele sau, sub numele „Fratii Mugamyan”. Fotografiile Ankarei realizate de Mugamyan constituie o arhiva importanta si o memorie vizuala larga a orasului pentru a vedea diferite puncte ale orasului, atmosfera perioadei în care au fost realizate si pentru a le compara cu cea de astazi.

Al treilea fotograf armean al Ankarei este Vincent Pernayan. Desi se stie ca Pernayan si-a început cariera în 1905 si a fost activ pâna în 1909, nu exista informatii despre ceea ce s-a întâmplat dupa aceea. Spre deosebire de ceilalti doi fotografi, sunt cunoscute doar fotografiile realizate în studio. Viata sa profesionala la Ankara a fost mai scurta decât celelalte doua.

Din anii 1920 încoace, numarul garsonierelor din oras pare sa fi crescut constant. „Zafer Photography” de Mehmet Adil Bey si „Hilal Photography” de ?smail Remzi Bey sunt studiourile celebre ale perioadei. În timp ce descrie dezvoltarea fotografiei în Ankara, cartea duce cititorul într-o calatorie vizuala placuta în trecut. si erau familiarizati cu acest domeniu din exemplele din Istanbul apare ca informatii. Fotografiile si cartile postale vechi din carte mi-au amintit înca o data cât de valoroase sunt astfel de materiale în întelegerea istoriei unui oras si a unei societati.

A fost o experienta la fel de placuta pentru mine sa-i descopar pe acesti trei fotografi armeni, ale caror nume sunt aproape uitate astazi si exista informatii limitate despre ei, prin fotografiile lor imortalizate în arhive foto vechi.

…………………………..

O motiune de recunoastere a genocidului armenilor, asirienilor si grecilor efectuat de fortele otomane si neregulate în timpul Primului Razboi Mondial, este de asteptat sa fie depusa în curând în Parlamentul Victorian de liderul Verzilor din Victoria (Australia), Samantha Ratnam. Genocidele comise de Imperiul Otoman au dus la moartea a peste doua milioane de crestini indigeni din Asia Mica. Aproximativ 1,5 milioane de armeni, 300.000 de asirieni si 250.000 de greci au pierit în marsuri ale mortii, masacre si înfometare fortata.Sursa:neoskosmos.com

FOTO; Armenian-PRINT_00931-1024×576

 

https://neoskosmos.com/en/2024/10/20/news/australia/turkish-australian-lobby-pushes-to-block-genocide-motion-in-victorian-parliament/

……………………

 

About veteranul1