Armenesti 17 octombrie 2024.

Armenesti 17 octombrie 2024.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 17 octombrie

S-a nascut la 17 octombrie 1908 în Focsani, Leon Kalustian (Democrit, Elka, Lucullus, Kalunkar, Al. Teodoru, Vladimir, Kalvincar) jurnalist si scriitor .  A petrecut dupa 1944 ani grei în închisorile comuniste. A decedat pe 24 ianuarie 1990 la Focsani.

S-a nascut pe 17 octombrie 1820 la Shushi, Ivan Lazarev (Hovhannes Davti Lazarev) , un ofiter militar armean al armatei ruse, general locotenent . A murit pe 14 august 1879 la Tiflis.

A decedat la 17 octombrie 1957 la Erevan, Avetik Isahakyan , celebru scriitor armean, romancier, poet, personalitate publica. S-a nascut pe 18/30 octombrie 1875 la Alexandropol.

A murit pe 17 octombrie 1958 la Erevan, Gevorg Paris (Gevorgyan) , lexicograf armean .S-a nascut pe 1 februarie 1901 la Van.

A murit pe 17 octombrie 1974 la Erevan, Varsenik Aghasyan , poet, dramaturg, scriitor pentru copii, traducator armean. S-a nascut pe 15 iulie 1898 la Chahuk (Nahicevan).

La 17 octombrie 1372 , regele Armeniei Ciliciene, Levon al V-lea Lusignan, a fost declarat Seneshal al Ierusalimului.

Foto: Leon Kalustian; Ivan Lazarev; Avetik Isahakyan; Varsenik Aghasyan.

Poza; Leon Kalustian1.png

Poza; Ivanlazarev.jpeg

Poza; avetik isahakyan1/ AVETIK BACNOTA.png / AVETIK TIMBRU

Poza; varsenik Aghasyan.jpg

……………………………

Pentru Arsen

O ascultatoare întreaba: Este adevarat ca aspirina poate fi folosita drept anticonceptional ?
Radio Erevan raspunde :Da, daca este tinuta strâns între genunchi !

……………………………

Prin anticariate

Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.

Astfel,azi, gasim sau nu:

  1. Mestugean – Istoria armenilor (1923)

Foto; v-mestugean-istoria-armenilor-1923_63235

………………………..

Dupa ce tocmai a aparut abuzul sexual , a absolventei de psihologie Andrea Aghazarian, o carte de povesti despre tratamente psihanalitice care abordeaza problema abuzului sexual asupra copiilor cu o abordare preventiva. Lucrarea îsi propune sa însoteasca victimele în procesul lor de reconectare cu drepturile si sexualitatea lor si în repararea prejudiciului cauzat integritatii lor.

Din experienta ei de psihanalist, autoarea împartaseste cazuri reale de pacienti adulti care au fost victime ale abuzului sexual în copilarie, de care a îngrijit de-a lungul carierei sale profesionale. Cartea prezinta fragmente de tratamente care dezvaluie amintiri ale abuzului, efectele profunde ale traumei si posibilitatile de vindecare prin interventie clinica adecvata.

Aghazarian subliniaza urgenta recunoasterii acestui tip de violenta ca infractiune împotriva copiilor si subliniaza importanta aplicarii Legii CSE în scolile din toata tara pentru a rupe tacerea si amenintarea din jurul acestor cazuri. De asemenea, urmareste sa contribuie la construirea unei societati care nu numai ca recunoaste suferinta victimelor, dar se angajeaza si sa despagubeasca, în diverse moduri, prejudiciul cauzat integritatii acestora.

Într-o sectiune din prologul cartii, domnul Alejandro Viedma subliniaza ca „Andrea Aghazarian demonstreaza ca leacul vorbitor înca exista si asta face ca psihanaliza sa continue sa fie eficienta. Astfel, acest terapeut este iubitor empatic cu pacientii sai, practic pentru ca lucreaza cu respect, grija, afectiune si angajament etic, tocmai ceea ce acei subiecti suferinzi nu au primit – de la abuzatorii si complicii lor”.

Dupa abuzul sexual de la Ediciones Ciccus, acesta se adreseaza întregului public si este în vânzare în toate librariile din tara. Cartea a fost prezentata de autor la Asociatia Culturala Armeneasca pe 27 septembrie.

Andrea Aghazarian s-a format la UBA si s-a specializat în psihanaliza. Ea coordoneaza o echipa interdisciplinara si lucreaza în zona clinica, tot online, axata pe probleme legate de sexualitate si violenta domestica, în special, abuzul sexual. Ea se remarca, de asemenea, pentru munca ei privind violenta de gen si se concentreaza pe istoria drepturilor femeilor armene si a contextelor acestora. A fost invitata la diferite programe de televiziune si radio. Publicati articole în mass-media.
Pentru întrebari la @andreaaghazarian pe Instagram.

La Ediciones Ciccus (Argentina) a aparut cartea “Dupa abuzul sexual “ a doamnei Andrea Aghazarian.O carte despre tratamente psihanalitice care abordeaza problema abuzului sexual asupra copiilor cu o abordare preventiva. Lucrarea îsi propune sa însoteasca victimele în procesul lor de reconectare cu drepturile si sexualitatea lor si în repararea prejudiciului cauzat integritatii lor.Se adreseaza nu numai specialistilor. Andrea Aghazarian este psiholog si psihanalist specializat în abuzul sexual în copilarie.

Foto; Tapa-Abuso-Sexual (1).jpg/   Andrea-Aghazarian-361×400.jpg

https://www.diarioarmenia.org.ar/andrea-aghazarian-lanza-despues-del-abuso-sexual-un-libro-que-rompe-con-el-silencio-y-la-negacion-que-rodean-estos-casos/

……………….

arton120273.jpg

Peste 5.000 de oameni locuiesc în Stepanakert, capitala Artsakh ocupata de Azerbaidjan de la invazia din septembrie 2023, potrivit unui official azer. Întoarcerea persoanelor stramutate în interior nu a început înca, dar peste 5.000 de persoane, angajati ai institutiilor de stat si nestatale, locuiesc acum acolo. Datorita începerii lucrarilor la universitate, acolo au fost instalati si 1.200 de studenti  

. Aceste date au fost publicate de Hamid Mehdiyev, directorul executiv adjunct al Serviciului de Reconstructie, Constructie si Management al orasului.

Întoarcerea persoanelor stramutate în interior nu a început înca, dar peste 5.000 de persoane, angajati ai institutiilor de stat si nestatale, locuiesc acum acolo. Datorita începerii lucrarilor la universitate, acolo au fost instalati si 1.200 de studenti  ” , a spus el.

Krikor Amirzayan

https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=120273

…………………..

În ultimii 4 ani trei personalitati de origine armeana au fost onorate cu cel mai prestigios premiu stiintific, Premiul Nobel.

2024.Daron Acemoglu, armean din Turcia, renumit economist si specialist în economie politica, a primit Premiul Nobel pentru Economie. 

  1. Artem Patapoutian, nascut în Liban, Premiul Nobel pentru Medicina.
  2. Emmanuelle Charpentier (franceza, al carui bunic patern, Sinasian, în timpul genocidului ajuns la Marsilia) Premiul Nobel pentru Chimie.

Foto; nobelian_2_0.jpg

https://courrier.am/fr/nobel-ian

……………………..

Cunoasterea comunitatilor armene din Bulgaria

Doamna Catherine Yesayan ne prezinta comunitatea armeana din Bulgaria. Cititi! O sa gasiti date foarte interesante.

https://asbarez.com/getting-to-know-armenian-communities-in-bulgaria/

…………………………

Pe 16 octombrie 2024 , doua marci postale dedicate temei „Armeni proeminenti. 150 de ani de la Edgar Chahine” au fost puse în circulatie.

Marca postala cu valoarea nominala de 320 AMD îl înfatiseaza pe pictorul armean, Cavaler si Detinator al medaliei Legiunii de Onoare Franceze, cel mai mare maestru al gravurii Edgar Chahine (1874-1947) pe fundalul gravurii sale „Cartierul Grec”. Venetia” (1923) si timbrul postal cu valoarea nominala de 380 AMD îi înfatiseaza gravura „Bal in the street (14 iulie)” .1908.

About veteranul1