Armenesti 16 octombrie 2024.

Armenesti 16 octombrie 2024.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 16 octombrie

Razboiul Crimeei a început în anul 1853 între Rusia si o coalitie a Marii Britanii , Franta , Turcia si Sardinia. Rezultatul conflictului a fost dezastruos pentru armeni. Cetatea Kars a revenit Imperiului Otoman.

La 16 octombrie 1794 (dupa alte surse 14 octombrie), în Madras indian (Imperiul Britanic), sub conducerea lui Harutyun Shmavonyan, a fost publicat primul saptamânal armean „Azdarar” („Buletin”). Din pacate, doar 18 numere au fost publicate în total.

Pe 16 octombrie 2008, 550 de cupluri s-au logodit/casatorit în Catedrala Sfântului Mântuitor Ghazanchetsots din Shushi.

În 1991 Levon Ter-Petrosyan, membru al Miscarii Nationale Armene, a fost ales primul presedinte al Armeniei .

În 2009 – Un bust al lui Sayat Nova a fost instalat în Erevan .

Ziua Presei Armene , sarbatoarea profesionala a tuturor angajatilor periodicelor armene.

La 16 octombrie 1909, în orasul Orehov, regiunea Zaporizhzhia a Ucrainei de astazi, s-a nascut Vsevolod Lazaryan, academician al Academiei de Stiinte a RSS Ucrainei (1972), profesor-organizator. Institutul National al Inginerilor de Transporturi din Ucraina (Dnipro) poarta numele lui V. Lazaryan. A decedat pe 24 decembrie 1978 la Dnepropetrovsk.

 

Foto: Vsevolod Lazaryan

POZA; Katedrála_Krista_Spasitele,_Šuši.jpg

FOTO; Rus_Stamp_Sayat_Nova (1).jpg

Poza; ziare1.jpg

Foto: DfKOmjVm8foF0.jpeg  / Vsevolod Lazaryan

……………………………………..

 

Arhimandritul Aren Shaheenian va fi sfintit episcop al Bisericii Apostolice Armene pentru Argentina si Chile pe 3 noiembrie la Sfântul Scaun din Echmiadzín

Încoronarea va fi efectuata de Prea Sfintia Sa, Karekín ll, Patriarhul Suprem si Catolikos al Tuturor Armenilor, în semn de recunoastere a anilor îndelungati de slujire a Bisericii Armene.

Arhimandritul Dr. Aren Shaheenian
Arhimandritul Dr. Aren Shaheenian sa nascut în 1970 la Bagdad, Irak, sub numele de Shant Shaheenian. Parintii sai, ambii originari din Van, au fost supravietuitori ai genocidului armean comis de statul turc.
Si-a facut studiile primare si secundare în orasul natal si la finalizare si-a început pregatirea preoteasca timp de 6 ani.
Totodata, a urmat cursurile Universitatii de Tehnologie din Bagdad pe care a absolvit-o ca inginer electronic în 1990.
Din 1992 pâna în 1994 si-a continuat studiile teologice la Universitatea Babylon, obtinând diploma în Filosofie si Psihologie iar în 1998 a absolvit cu o diploma de licenta în Teologie.
În 2000, a fost hirotonit preot celibat în orasul sau natal de catre Arhiepiscopul Avak Azadourian.
La finalul acestei parti a pregatirii sale a ajuns la Roma, si a finalizat, între 2001 si 2004, Masteratul în Teologie si Doctoratul la Institutul Pontifical Oriental din Roma, de la care a absolvit cu titlul de Doctor în Teologie.
Din 2004 pâna în 2012 a slujit ca legat pontifical al Sfântului Scaun din Echmiadzín si pastor spiritual în Biserica Apostolica Armena a Italiei, îndeplinind sarcini la Roma, Milano, Torino, Venetia si Bari.
În 2013, s-a mutat în Armenia, tocmai în orasul Moughni, îndeplinindu-si atributiile la Manastirea Surp Kevork. Acolo, a condus eforturile de renovare a complexului si a organizat grupuri de tineri si de femei, precum si scoala duminicala.
La 1 ianuarie 2014, a sosit la Londra, Marea Britanie, în calitate de reprezentant al Sfântului Scaun din Etchmiadzin, prezidând Consiliul parohial, oferind instruire în programe pentru tineri, inclusiv studiul Bibliei, si coordonând sarcini multiple, inclusiv colectii.
Dupa aceea, munca sa pastorala l-a dus în Olanda, unde a reprezentat Sfântul Scaun din Echmiadzín pâna la sosirea sa în Buenos Aires, Argentina.
De la 1 decembrie 2022, el a slujit ca locum tenens al Bisericii Apostolice Armene din Argentina si Chile.Sursa:diarioarmenia.org

FOTO; a-aren-shaheenian-a-1.jpg

 

https://www.diarioarmenia.org.ar/el-archimandrita-aren-shaheenian-sera-consagrado-obispo-de-la-iglesia-apostolica-armenia-para-argentina-y-chile-el-proximo-3-de-noviembre-en-la-santa-sede-de-echmiadzin/

……………………………

Armine Martirosyan, jurnalist la „Caucazian Knot” si originar din Stepanakert, lanseaza, „în numele cetatenilor din Nagorno-Karabakh si al altor persoane vizate”, o petitie online prin care solicita procurorului Curtii Penale Internationale sa deschida o ancheta asupra evenimentele care au avut loc în Nagorno-Karabah din septembrie 2020.

 

https://courrier.am/fr/nouvel-appel-au-procureur-de-la-cpi-pour-l-ouverture-d-un-dossier-sur-les-crimes-en-artsakh

…………………………….

Emilia Stachowiak lanseaza la Muzeul National din Szczecin o expozitie de fotografii intitulata „Din o familie armeana, de nationalitate poloneza”

Emilia Stachowiak – fotograf cu ani de experienta, care locuieste în Gryfino înca de la nastere. Este pasionata de fotografie înca din gimnaziu si o face profesional de opt ani. Ea a absolvit Scoala de Arte Frumoase din Pozna? si îsi conduce propria afacere de fotografie de trei ani. De câtiva ani, ea dezvolta un proiect fotografic dedicat tinerilor armeni din Polonia. Fascinatia ei pentru Armenia a început cu muzica trupei System of a Down, care se refera la istoria acestei natiuni în cântecele lor. Autorul promoveaza minoritatea armeana din Polonia si prezinta povestile tinerilor armeni care si-au gasit locul în tara noastra.

P.S. Poate va fi invitata si  la Bucuresti.

Foto; ormianie-mns-naglowek

https://muzeum.szczecin.pl/en/exhibitions/temporary/2506-temporary-exhibition-from-an-armenian-family-of-polish-nationality.html

…………………………

SKY Express va lansa zboruri Atena-Erevan

Compania aeriana greceasca SKY Express va lansa zboruri directe de la Atena la Erevan pe 6 noiembrie. Zborurile Atena-Erevan-Atena vor fi operate de trei ori pe saptamâna, în zilele de miercuri, vineri si duminica.

Foto; Ne16V22MNsYCTobUU8XJIU5IbFewZQrBW7xCTCxF.webp

 

Publicat de Armenpress , original la https://armenpress.am/en/article/1202286?fbclid=IwY2xjawF8L_pleHRuA2FlbQIxMQABHVelKfTt9BaBuMFR7vdB37XwrfJPvMoywZ2VxdbdhF8L_pleHRuA2FlbQIxMQABHVelKfTt9BaBuMFR7vdB37XwrfJPvMoywZ2Vxdbdh2ZrkUz42AJrkUz42AJrkU_42AJrkU 7iUB9q-HUablm3g

…………………………..

Regizorul si artistul Armen Khandikyan, cântaretul de opera Barsegh Tumanyan, sculptorul si pictorul Levon Tokmajyan, precum si poetul si doctorul profesor Henrik Edoyan au primit titlul de cetatean de onoare al Erevanului cu ocazia aniversarii a 2806 de ani a capitalei armene.

https://news.am/eng/news/847361.html

……………

Marianna Shahparonyan

Published by Armenpress, original at https://armenpress.am/hy/article/1202437

Mariannei Shahparonyan, poetesa , fondatoare-directoare a organizatiei publice pan-armene „Depi Armenia”, a prezentat la Biserica Apostolica Armeneasca a Fecioarei Maria din Paris cartea sa intitulata „Spre Armenia”. Cartea „Spre Armenia” a fost scrisa în perioada dificila a razboiului de 44 de zile si reflecta sentimentele profunde ale autoarei despre patria si istoria ei.

Published by Armenpress, original at https://armenpress.am/hy/article/1202437

Foto; ov1BCJFHyE07oCVqL01ABD2t5NXwL8QXvkpzzoGu

Cartea „Spre Armenia”, care a fost scrisa în perioada dificila a razboiului de 44 de zile, reflecta sentimentele profunde ale autorului despre patria si istoria ei. Prezentarea de la Paris a devenit un pas important în întarirea legaturilor culturale dintre armenii francezi si Armenia.

Published by Armenpress, original at https://armenpress.am/hy/article/1202437

 

…………………………

Elina Avanesyan a câstigat meciul WTA 2024 Japan Women’s Open turul 1 împotriva jucatoarei americane Ashlyn Krueger la Osaka cu 2-0. În turul urmator Elina Avanesyan o va întâlni pe jucatoarea nipona Saito Sara, numarul 179 mondial.

Meciul de 1,5 ore s-a încheiat cu 7:6, 6:3 în favoarea jucatorului armean.

Japan Women’s Open 2024 este cea de-a treisprezecea editie a Japan Women’s Open si face parte din turneele WTA 250 din 2024 WTA Tour.

 

Foto; An6tqzfgnhWQr5M23kxxAEQGmpmlmak0pGSAWJz5.webp

Publicat de Armenpress , original la https://armenpress.am/en/article/1202291?fbclid=IwY2xjawF8MAtleHRuA2FlbQIxMQABHRUES0BlmcJL_12Y2QzVRPBzzbc8Lcet5tqACThs0wiC3GhPuvKnY8Lcet5tqACThs0wiC3QIxMQABHRUES0BlmcJL_12Y2QzVRPBzzbc8Lcet5tqACThs0wiC3GhPuvKnAg9RghPuvKnY9 gi1PZA

………………………

Pentru Arsen

Un ascultator întreaba: Pentru cresterea natalitatii, nu ar trebui ca statul sa controleze procesul de reproducere?
Radio Erevan raspunde:  În principiu, da. Dar, din pacate, mijloacele de productie se afla înca în mâini private…

……………………………

Prin anticariate

Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.

Astfel,azi, gasim sau nu:

Lisette Georgescu Manissalian – Momente de viata

Foto; lisette-georgescu-manissalian-momente-de-viata_121035

………………………..

About veteranul1