Armenesti 3 octombrie 2024.

Armenesti 3 octombrie 2024.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 3 octombrie

S-a nascut pe 3 octombrie 1935 la Erevan Armen Dzhigarkhanyan , un cunoscut actor armean de teatru, cinema si televiziune, profesor si director de teatru. A decedat pe 14 noiembrie 2020 la Moscova.

 

A murit pe 3 octombrie 2011 la Gorki-2 , Vasili Aleksanyan , armean de origine , avocat rus , director adjunct al companiei petroliere ruse „Yukos” . Între anii 2006-2008 a fost în închisoare. S-a nascut pe 15 decembrie 1971 la Moscova.

A murit pe 3 octombrie 1968 la Erevan, Arman Kotikyan , actor armean, poet,traducator. S-a nascut pe 15/27 septembrie 1896 la Trabzon.

 

S-a nascut pe 21 februarie 1911 la Crna Bara (Serbia) Szilárd Ignác Bogdánffy(Constantin Ignatiu Bogdánffy)  episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare si Oradea, detinut politic de la 14 februarie 1949 pâna la sfârsitul vietii. A fost beatificat în data de 30 octombrie 2010.   A decedat pe 3 octombrie 1953 în închisoare la Aiud.

FOTO: Armen Dzhigarkhanyan; Vasili Aleksanyan; Arman Kotikyan; Szilárd Ignác Bogdánffy.

Poza; Armen Jigarhanian

foto: ??????_??????????.jpg

Poza; arman kotikyan.jpg

Foto; 220px-F6Bogdánffy_Szilárd_(1911-ca.1970)_kat._püspök.jpg / 250px-Bogdánffy_Szilárd_(1934).jpg

……………………………………….

Ziua limbii, alfabetului si culturii armene

Marti 15 oct. 19:00 – 21:00 la ATENEU

Ziua limbii, alfabetului si culturii armene

Recital extraordinar de pian
ILINCA DUMITRESCU

Program
Arno Babageanian – 3 piese
Elegie (In memoriam Aram Haciaturian) – Nocturna – Capriccio

Komitas – G. Saragian – Krunk (Cocorul)

Gayane Cebotarian – 6 preludii

Suren Zakarian – Humoreska

Aram Satian – Sonatina

Karen Ananian – 3 piese de jazz

Aram Haciaturian – 4 piese
„În stil popular” – Adagio din baletul „Gayane” – Galop (din muzica de scena la „Bal mascat”) – Toccata (1932)

Cuvânt introductiv: VARUJAN VOSGANIAN
Prezentare: MADELEINE KARACASIAN

În colaborare cu Uniunea Armenilor din România si Arhiepiscopia Armeana din România

Ascultati Komitas – G. Saragian – Krunk (Cocorul) pe:

https://youtu.be/X3zT5Un5KAI?si=tEzbUgOQoSVQUNLB

……………………..

„Victorie si speranta”: o noua demonstratie a miscarii de opozitie condusa de Bagrat Galstanyan la Erevan

Foto; 2

https://www.diarioarmenia.org.ar/victoria-y-esperanza-nueva-manifestacion-del-movimiento-opositor-liderado-por-bagrat-galstanyan-en-erevan/

………………….

Sub conducerea profesorului Rosalba Onikian, formatia corala  Nor Arevakal (Argentina) va oferi un tur al bogatei traditii muzicale armene si internationale.

Foto; 461163874_18340434184125574_1313723055492695501_n

https://www.diarioarmenia.org.ar/el-coro-nor-arevakal-presenta-su-recital-anual-en-la-asociacion-cultural-armenia/

………………………………..

Cei trei muschetari armeni din noul guvern francez

  • Guillaume Kasparyan – ministrul serviciului public, simplificarii si transformarii activitatilor statului
  • Astrid Panosyan-Bouve – Ministrul Muncii si Ocuparii Fortei de Munca
  • Antoine Armand – Ministrul Economiei, Finantelor si Industriei

Foto; 0924242dfd40062c854cb79faa624b6ff40861.jpg

https://radar.am/hy/news/radar-photos-2654338732/

………………………….

În butoiul de pulbere din Caucaz, Armenia, ancorata în muntii sai, continua sa lupte pentru supravietuirea sa. O perspectiva fascinanta asupra istoriei recente a acestei natiuni, ostatica a marelui joc dintre Rusia, Turcia, Iran si Occident. Documentar – „Armenia, sângele muntilor” de Frédéric Tonolli.

De vazut pe Arte.tv pâna pe 30.12.2024  /  https://www.arte.tv/fr/videos/117790-000-A/armenie-le-sang-des-montagnes/  dureaza   53 minute.

Documentar – „Armenia, sângele muntilor” de Frédéric Tonolli, Nascut în 1959, Frédéric Tonolli si-a început cariera profesionala ca operator de camera. Prima sa productie pentru Arte, Blood of the Mountains , a primit Grand Prix du Figra în 1995 si a fost selectata pentru Fipa. A primit premiul Albert Londres în 1996 pentru The Lords of Behring, produs cu Patrick Boitet.

În 2003, a câstigat Premiul Juriului Figra pentru  Cele 9 luni din Behring , apoi câtiva ani mai târziu, Premiul pentru cea mai buna imagine la Figra pentru Copiii balenei. Marturia sa emotionanta dedicata Chukchi, un popor aflat la granitele rusesti ale strâmtorii Behring, care este în pericol de disparitie,  The Death of a People (2009), a primit o Étoile de la Scam în 2010. Apoi a scris numeroase rapoarte si documentare:  The Secret of the 7 Sisters  (seria documentara, 2009),  Sarajevo my love  (2011),  Bagdad Taxi  (2012),  Syria, the children of freedom (cu Amal Mogaïzel, 2013). De asemenea, este autorul a doua carti bazate pe documentarele sale:  Children of the Whale si The Secret of the 7 Sisters  publicate de La Martinière.

…………………………………..

Sase jucatori si jucatori de sah din Armenia au fost inclusi în primele 100 ale celor mai recente clasamente ale Federatiei Internationale de Sah ( FIDE ) din octombrie, care tocmai au fost lansate.

FIDE Publica lista celor mai buni 100 de sahisti la categoriile masculin si feminin.
Reprezentantii echipei masculine a Armeniei, în Top 100 mondial sunt Hayk Martirosyan (51 ) , Shant Sargsyan (70 ) si Gabriel Sargsyan (93 ).
La echipa feminina a Armeniei situatia este urmatoarea: Elina Danielyan (a 60-a ) , Lilit Mkrtchyan (a 62-a ) si Anna Sargsyan (a 69-a ).
Fostul campion mondial, norvegianul Magnus Carlsen, conduce clasamentul. Actualul campion mondial, chinezul Ding Liren, ocupa locul 21 .

…………………………

SCRIITORI. Cu ceva timp în urma a fost ales presedinte a USR binecunoscutul scriitor Varujan Vosganian. Cam câti scriitori pastoreste armeanul nostru? Iau de buna datele USR filiale si îmi rezulta un numar de 2506. Cei mai merituosi dintre ei primesc o indemnizatie de merit. Printre cei 120 de „alesi” se afla si trei scriitori de etnie armeana, si anume: Stefan Agopian, Bedros Horasangian si Varujan Vosganian. Ce valoare are indemnizatia, nu stiu. Vorba lui Pristanda: Famelie mare, renumeratie mica, dupa buget, coane Varujan!

Ar fi interesant sa aflam câti scriitori români cu origini armeni fac parte din USR.

 

 

 

Total 2506

https://uniuneascriitorilor.ro/filiale

https://uniuneascriitorilor.ro/indemnizatii-de-merit

  1. Stefan Agopian
  2. Bedros Horasangian
  3. Varujan Vosganian

120 indemnizatii

Famelie mare, renumeratie mica, dupa buget, coane Varujan!

Michael Varujan Magharian

……………………..

PARADOX. Pashinyan a  suspendat  participarea Armeniei la CSTO, dar nu a mentionat ca Armenia îsi revizuieste relatia cu EAEU. Acest lucru ar fi aproape imposibil, deoarece Armenia este complet dependenta de Rusia pentru nevoile sale energetice, în timp ce dependenta sa economica a crescut din 2022.

………………………….

SEMNAL EDITORIAL

Jodi Magness a lansat în martie o carte intitulata „Ierusalimul de-a lungul veacurilor. De la începuturile sale pâna la cruciade”, editor fiind Oxford University Press. Fiecare capitol se concentreaza pe un moment cheie al tranzitiei de la începuturile Ierusalimului la cruciadele perioadei medievale, permitând cititorilor sa urmareasca numeroasele transformari ale orasului pe masura ce acesta s-a aflat sub dominatia iebusitilor, israelitilor, iudahitilor, persilor, grecilor, romanilor, crestinilor si musulmanilor. Cartea include, de asemenea, un ghid pentru vizitatorii care doresc sa viziteze siturile arheologice ale orasului.Autoarea nu uita sa arate importanta prezentei armenilor în Ierusalim. Armenii au oferit orasului prima sa tipografie si studio fotografic. De asemenea, ei i-au daruit lumii pe muzicianul si compozitorul Ohan Durian, pe filozoful Haig Khatchadourian si pe teologul Apraham Terian, printre alti lumini.

Armenii au trait în Ierusalim cu mult înainte de acceptarea crestinismului ca religie de stat în 301 d.Hr.: ei ar fi putut foarte bine sa se stabileasca aici cu 100 de ani înainte de Isus, ajungând în regiune cu armatele regelui lor, Tigranes al II-lea.

Dovezi graitoare ale prezentei armenilor sunt gravate în Mozaicul Pasarilor, în cartierul Musrara al orasului, gazduit acum în muzeul Edward si Helen Mardigian din Manastirea Sf. James, sporit de descoperirea în apropiere a unui alt mozaic, un medalion în urma cu câtiva ani.

Numarul total de armeni din Tara Sfânta a fost stabilit la 25.000 la apogeul lor, în jurul anului 1948, totusi, în ciuda uzurii necrutatoare care le-a redus numarul la o fractiune din aceasta, contributia lor la maretia si gloria Ierusalimului continua si astazi.

FOTO; 5152bM-aeLL

 

Recenzie de carte: „Ierusalimul de-a lungul veacurilor” de Jodi Magness îi pune în lumina armenii din Ierusalim

https://asbarez.com/book-review-jodi-magness-jerusalem-through-the-ages-spotlights-armenians-of-jerusalem/?fbclid=IwY2xjawFpzElleHRuA2FlbQIxMQABHXyWg5vJmMb_YGPzuZnnBrkwr2PhoZKZnN-1PhofZKZnN-Elle 9cg_aem_G600QivR7buWcIGh09Y-vg

https://en.wikipedia.org/wiki/Jodi_Magness

Ierusalimul de-a lungul veacurilor: de la începuturile sale pâna la cruciade

de Jodi Magness (Autor)

O noua istorie majora a unuia dintre cele mai sfinte orase din lume, bazata pe cele mai recente descoperiri arheologice.

Asezat pentru prima data în urma cu cinci mii de ani de un izvor montan între Mediterana si Marea Moarta, Ierusalimul a fost numit dupa zeul (Shalem) care era venerat acolo. . Când David a cucerit orasul, cca. 1000 î.Hr., el a transferat Chivotul Legamântului – si odata cu acesta, prezenta Dumnezeului lui Israel – în acest afloriment stâncos. Aici, fiul lui David, Solomon, a construit o casa permanenta pentru Dumnezeul lui Israel, numita primul templu, iar de atunci acest loc a fost cunoscut sub numele de Muntele Templului. Dupa ce babilonienii au distrus templul lui Solomon în 586 î.Hr., acesta a fost înlocuit cu al doilea templu, care este locul pentru multe dintre evenimentele descrise în relatarile Evangheliei. În anul 70 e.n., romanii au distrus Ierusalimul, lasând Muntele Templului în ruine. Doua sute cincizeci de ani mai târziu, împaratul Constantin a construit Biserica Sfântului Mormânt în jurul locurilor unde se crede ca Iisus a fost rastignit si îngropat, iar biserica este acum considerata cel mai sfânt loc al Ierusalimului de multi crestini din întreaga lume. La sfârsitul secolului al VII-lea d.Hr., atentia s-a mutat înapoi pe Muntele Templului, când un conducator islamic timpuriu pe nume `Abd al-Malek a consacrat aflorimentul stâncos într-un monument care este înca emblematic al orasului astazi: Domul Stâncii. În 1099, cruciatii au cucerit Ierusalimul si, desi stapânirea lor a fost scurta, ei au lasat un impact profund asupra orasului. Astazi, o mare parte din orasul vechi îsi pastreaza aspectul medieval.

Pentru adeptii celor trei credinte avraamice, Ierusalimul este locul în care locuieste prezenta Dumnezeului lui Israel – punctul de întâlnire dintre cer si pamânt si locul interactiunii divine si umana. Jerusalem through the Ages de Jodi Magness exploreaza modul în care aceste credinte au ajuns sa fie asociate cu orasul, introducând cititorii în istoria sa complexa si stratificata, oferind o relatare ampla, dar detaliata, inclusiv cele mai recente descoperiri arheologice. Fiecare capitol se concentreaza pe un moment cheie al tranzitiei de la începuturile Ierusalimului la cruciadele perioadei medievale, permitând cititorilor sa experimenteze numeroasele transformari ale orasului pe masura ce acesta si-a schimbat mâinile si populatiile – iebusiti, israeliti, iudahiti, persi, greci, romani, evrei, crestini. , si musulmani. Cartea include, de asemenea, un ghid de plimbare pentru vizitatorii care doresc sa experimenteze multe situri arheologice ale orasului.

FOTO; 5152bM-aeLL


Editor

Oxford University Press

Data publicarii

26 martie 2024

Armenii au jucat un rol-cheie în a ajuta la plasarea Ierusalimului pe harta – au oferit orasului prima sa tipografie si studio fotografic. De asemenea, ei i-au daruit lumii pe muzicianul si compozitorul Ohan Durian, pe filozoful Haig Khatchadourian si pe teologul Apraham Terian, printre alti lumini.

Armenii au trait în Ierusalim cu mult înainte de acceptarea crestinismului ca religie de stat în 301 d.Hr.: ei ar fi putut foarte bine sa se stabileasca acolo cu 100 de ani înainte de Isus, ajungând în regiune cu armatele regelui lor, Tigranes al II-lea.

Au venit tot drumul din patria lor muntoasa, pe spinare de magari, catâri, camile, rulotele lor întinzându-se uneori pâna la 300 de fiare de povara.

Magness îl citeaza pe istoricul armean Anastas, care a raportat ca au existat aproximativ 60 de unitati armene în oras în secolele al VI -lea  si al VII -lea  . Dovezi graitoare ale prezentei lor sunt gravate în Mozaicul Pasarilor, în cartierul Musrara al orasului, gazduit acum în muzeul Edward si Helen Mardigian din Manastirea Sf. James, sporit de descoperirea în apropiere a unui alt mozaic, un medalion în urma cu câtiva ani.

Nu prea departe, arheologii au descoperit si o cruce de marmura sparta, inscriptionata în armeana, „du-si aminte de Petros care a facut-o si Yohan care a comandat-o”.

Numarul total de armeni din Tara Sfânta a fost stabilit la 25.000 la apogeul lor, în jurul anului 1948, totusi, în ciuda uzurii necrutatoare care le-a redus numarul la o fractiune din aceasta, contributia lor la maretia si gloria Ierusalimului continua neîncetata, deoarece artistii lor continua sa ofere vizitatori cu lucrarile lor incomparabile.

Autorul îsi aminteste ca complexul armean din Orasul Vechi a fost locul taberei Legiunii a X-a a Romei care a atacat enclava zelotilor de la Masada, fapt care întareste legatura istorica dintre cele doua popoare. Cimitirul evreiesc de lânga râul Eghegis din Armenia, recent renovat, ofera o alta marturie în acest sens.

…………………………..

Prin anticariate

Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.

Astfel,azi, gasim sau nu:

Dic Baboian – Yemen, salt peste milenii

Foto; dic-baboian-yemen-salt-peste-milenii_227289.webp

……………………………

Pentru Arsen

O ascultatoare întreaba: Si totusi, ce credeti dumneavoastra despre barbati?

Radio Erevan raspunde: Toti sunt la fel, doar salariile lor difera!

About veteranul1