MADRID A FOST CU MULT ÎNAINTE DE A FI CAPITALA SPANIEI CAPITALA ARMENIEI

MADRID A FOST CU MULT ÎNAINTE DE A FI CAPITALA SPANIEI CAPITALA ARMENIEI

Cu mult înainte de a fi capitala Spaniei, Madrid a fost timp de câtiva ani capitala Armeniei: unul dintre cele mai neobisnuite episoade din istoria orasului.De la început trebuie sa precizam ca orasul Madrid a fost ales drept capitala a Spaniei în anul 1561. Deci pentru a afla cum a fost posibil ca Madridul sa fie capitala Armeniei trebuie sa ne întoarcem în secolul al XIV-lea, mai precis la anul 1374.

Atunci, Leon al V-lea (1358-1390), care a stat doar câteva luni pe tronul Ciliciei – tinut cunoscut si sub numele de „micuta Armenie” – a fost rapit si dus în Egipt ca prizonier . A stat în captivitate 8 ani. În acest timp, Leon al V-lea redactat scrisori si a trimis emisari la diferite coroane crestine ale Europei, cerând ajutor. Eliberarea a venit  în sfârsit în anul 1382. Juan I de Castilia a acceptat sa plateasca rascumpararea.

Leon al V-lea a ajuns la Badajoz, unde s-a întâlnit cu Juan I de Castilia. Acesta profund miscat de istoria sa, i-a oferit în plus multiple daruri: printre acestea, teritoriile Ciudad Real, Andújar si Madrid.

La acea vreme, capitala unui regat era considerat locul unde se afla curtea sa si, din moment ce León a ales Madridul pentru a se stabili, satul de atunci a devenit în anul 1383 capitala micii Armenii : un teritoriu aflat la mii de kilometri distanta.

Desi regele Leon al V-lea a încercat sa câstige favoarea poporului spaniol cu masuri precum scaderea taxelor sau repararea Alcazarului si a emis un decret confirmând Madridului toate privilegiile, utilizarile si ordonantele anterioare, nu a fost foarte bine primit de madrileni. Juan I de Castilia a trebuit sa promita ca va întoarce Madridul la coroana dupa decesul regelui Leon.  Regele León, hotarât sa-si recupereze teritoriile mult dorite din Est, a întreprins o campanie spre nord, trecând prin Navarra si terminând în Franta, cautând sprijin pentru a-si îndeplini visul, lasând Madridul deoparte. La 29 noiembrie 1893, a murit la Calais, León al V-lea fara sa-si fi îndeplinit cea mai mare dorinta: sa-si recupereze regatul. Madrid a revenit în Coroana Castiliei si trecerea monarhului prin oras a ramas ca un episod pitoresc al istoriei.

Printre urmele trecerii lui Leon al V-lea prin Madrid se numara documente istorice (cum ar fi cel din foto) sau strada Calle de León V de Armenia aflata în imediata apropiere a statiei de metrou de pe linia 6,Carpetana.

Redactat de Gabriel-Antonie Lazarovici cu ajutorul surselor:madridsecreto.co;edicioneslalibreria.com

About veteranul1