Armenesti 24 septembrie 2024.

Armenesti 24 septembrie 2024.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 24 septembrie

 În anul 1829 Rusia si Imperiul Otoman au semnat Tratatul de Pace de la Adrianopol.

  • Regiunile de coasta ale Marii Negre din Transcaucazia au trecut la Imperiul Rus prin portul Poti .
  • Akhaltskha si Akhalkalak au trecut la Imperiul Rus
  • Alte provincii capturate de rusi în Armenia de Vest au fost returnate Turciei otomane.

S-a stabilit dreptul de migrare reciproca. Armenii cetateni turci se puteau muta în Rusia cu bunurile lor mobile în termen de 18 luni . În anii 1829-1830, aproximativ 75-80 de mii de armeni din Erzurum ( Karin ), Kars si Bayazet au migrat în Transcaucazia . Turcia a recunoscut Georgia , Imeret , Megrelia si Guria , precum si anexarea hanatelor Erevan si Nahicevan la Imperiul Rus prin Tratatul de la Turkmencha din 1828 .

 

În anul 1916 pilotul Konstantin Artseulov, nepotul lui Hovhannes Aivazovsky, a facut ,pentru prima data în istorie, o rasucire cu un avion.

S-a nascut pe 24 septembrie 1940 la Baku,Arik Garegini Aleksanyan fizician armean, doctor în stiinte fizice si matematice. A decedat în anul 2006.

FOTO: Konstantin Artseulov

Foto; ????????.jpg

………………………………..

f72ec77c9b84e6b8acb02e992921ff79.jpg

……………………….

Fântânile din Piata Omonoia din capitala greaca a Atenei au fost iluminate în culorile drapelului armean cu ocazia Zilei Independentei Armeniei. 

Foto; EopEqgFisha9fgiGGJgYwbWGJH1iDpCz2iJyPKe1.webp

Publicat de Armenpress , original la https://armenpress.am/en/article/1200528?fbclid=IwY2xjawFe7GZleHRuA2FlbQIxMQABHZ5iD5vP50qgJ-VVaOH0WhC6xqzeb_1ScdUzUzmEEkEkDw_1ScdUzUzmEEkDw5iD5VP50qgJ yYcEN1gu_aAqXktg

………………………………

Ilham Aliyev a anuntat ca Azerbaidjanul îsi va spori puterea militara si i-a amenintat pe „revansistii care apar în Armenia”: „Daca vedem o amenintare reala, nu ne va fi foarte greu sa o distrugem”

Presedintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev a tinut un discurs în fata parlamentului azer, Milli Majlis, pe 23 septembrie, unde a anuntat o crestere a fortei militare, i-a criticat pe cei care vând arme Armeniei si a cerut din nou Armeniei sa-si modifice Constitutia nationala si dezarmarea. Grupul OSCE de la Minsk. Ne întarim la granita conventionala, pentru ca orice provocare din Armenia poate fi asteptata în orice moment, iar partea armeana este masiv înarmata si, în acelasi timp, desfasoara exercitii militare cu tari straine si mari puteri”, a continuat el. „Arme si munitii sunt trimise în Armenia din tarile occidentale. În unele cazuri deschis – ca în cazul cooperarii militare franco-armene – si în altele în secret. Totusi, trebuie sa stim totul acum si sa stim cine transfera ce în Armenia. si când, ce avioane militare de marfa aterizeaza pe aeroporturile armene si ce produse militare sunt transportate în Armenia cu acele avioane de marfa. Adica, planurile unor tari occidentale de a întoarce Armenia împotriva noastra sunt evidente, desigur, nu sunt interesati de armean Poporul armean este pentru ei doar un instrument, un instrument de a mentine Azerbaidjanul sub presiune constanta, de a folosi teritoriul Armeniei pentru a crea surse de amenintare pentru Azerbaidjan si pentru alti vecini ai Armeniei si asa mai departe. aceasta metodologie este destul de simpla, dar ar trebui sa stiti ca nu o vom permite. Sa stie toata lumea”. „Nu avem nevoie de mediatori în negocieri. Nici Armenia nu ar trebui sa depinda de asta. În general, sa nu ai încredere în nimeni. Daca vor sa traiasca în aceasta geografie si în conditii de securitate, trebuie sa faca ajustari serioase în politicile lor fata de vecini. ”, a avertizat el. „Constitutia sa ar trebui schimbata si Grupul Minsk desfiintat”.

https://www.diarioarmenia.org.ar/ilham-aliyev-anuncio-que-azerbaiyan-aumentara-su-fuerza-militar-y-amenazo-a-los-revanchistas-que-estan-surgiendo-en-armenia-si-vemos-una-amenaza-real-no-nos-sera-muy-dific/

…………………..

Pe 19 septembrie, cântareata franco-armeana de opera, soprana Marie Müller Simonyan a fost distinsa cu premiul I prin decizia unanima a juriului la Concursul International Beethoven de la Viena. Aceasta este prima victorie a într-o competitie internationala.

Marie, în vârsta de 21 de ani, s-a nascut la Paris, a crescut într-un mediu muzical, este fiica pianistei-organiste Narine Simonyan. A studiat la conservatoarele din Boulogne si Paris, concomitent la catedrele de orga si canto.

În 2023, Mari si-a continuat experienta profesionala la Yerevan Opera Studio sub conducerea lui Levon Javadyan.

 

Foto; priz1-595×375.jpg

https://azg.am/news/cultural/%d6%86%d6%80%d5%a1%d5%b6%d5%bd%d5%a1%d5%b0%d5%a1%d5%b5-%d5%bd%d5%b8%d5%ba%d6%80%d5%a1%d5%b6%d5%b8-%d5%b4%d5%a1%d6%80%d5%ab-%d5%b4%d5%b5%d5%b8%d6%82%d5%ac%d5%ac%d5%a5%d6%80-%d5%bd%d5%ab%d5%b4/

……………………

SAH. Fostul lider al echipei armene de sah masculin Levon Aronian, care concureaza acum sub steagul SUA, a scris pe pagina sa de Facebook:

„Vreau sa împartasesc un eveniment important pentru mine. În cadrul sarbatoririi a 100 de ani de la înfiintare, Federatia Internationala de Sah (FIDE) a recunoscut echipa masculina armeana drept cea mai buna echipa a aniversarii a 100 de ani.

Sunt atât de mândru, sunt onorat ca am facut parte din aceasta echipa care a facut istorie pentru poporul nostru”, a spus marele maestru armean.

Foto; f66f16a176dc46_66f16a176dc89.thumb.jpg

https://www.panorama.am/ru/news/2024/09/23/%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BD-%D0%90%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D0%BD/3056424

……………………………………

În cercetarea si scrierea cartii mele,  Statele Unite si genocidul armean: istorie, memorie, politica ,

 

Foto;9781978837928  /   citations111

  • Publicat: 17 mai 2024

Rutgersuniversitypress

Julien Zarifian este profesor de istorie a SUA la Universitatea Poitiers din Franta si bursier la Institut Universitaire de France. Julien Zarifian este profesor de istorie a SUA la Universitatea din Poitiers si membru junior al Institutului Universitaire de France (IUF, 2020-2025). Înainte de aceasta, a fost profesor asociat la CY Cergy Paris Université. Si-a luat doctoratul în geopolitica la Institutul Francez de Geopolitica, Universitatea Paris 8, în 2010. Cercetarile sale implica politicile externe ale SUA în Eurasia. În prezent, lucreaza si la rolul lobby-urilor etnice si al problemelor de memorie în viata politica a Statelor Unite.

https://www.rutgersuniversitypress.org/the-united-states-and-the-armenian-genocide/9781978837928/

În timpul primului razboi mondial, peste un milion de armeni au fost ucisi în timp ce turcii otomani se îmbarcau într-o campanie sângeroasa de curatare etnica. Cercetatorii au descris de mult timp aceste masacre drept genocid, una dintre principalele inspiratii ale lui Hitler pentru Holocaust, totusi Statele Unite nu au recunoscut oficial genocidul armean pâna în 2021.
SEMNAL EDITORIAL

Julien Zarifian a publicat recent The United States and the Armenian Genocide: History, Memory, Politics (Statele Unite si genocidul armean: istorie, memorie, politica). Cartea a aparut pe 17 mai 2024 la Rutgers University Press.

Este prima carte care examineaza cum si de ce Statele Unite au refuzat sa recunoasca Genocidul armean pâna la începutul anilor 2020. Desi guvernul american si-a exprimat simpatia fata de situatia armenilor în anii 1910 si 1920, istoricul Julien Zarifian exploreaza modul în care, începând cu anii 1960, un set de factori geopolitici si institutionali au determinat în curând Statele Unite sa adopte o politica de nerecunoastere a genocidului. El descrie fortele de fiecare parte a acestei probleme: activisti din diaspora armeana a SUA si aliatii lor, provocând oameni de stat din Razboiul Rece îngrijorati de înstrainarea Turciei, aliatului NATO si de a face fata unei reticente larg raspândite a americanilor de a se confrunta direct cu ororile trecutului. Bazându-se pe înregistrarile Congresului, din ziare rare si din interviuri cu lobbyisti si factori de decizie, el dezvaluie cum recunoasterea genocidului a devenit o problema atât de complexa, sensibila din punct de vedere politic.

Julien Zarifian este profesor de istorie a SUA la Universitatea din Poitiers si membru junior al Institutului Universitaire de France. Înainte de aceasta, a fost profesor asociat la CY Cergy Paris Université. Si-a luat doctoratul în geopolitica la Institutul Francez de Geopolitica, Universitatea Paris 8, în 2010. Cercetarile sale implica politicile externe ale SUA în Eurasia. În prezent, lucreaza si la rolul lobby-urilor etnice si al problemelor de memorie în viata politica a Statelor Unite.

Foto; 9781978837928.jpg  /   citations111.jfif

 

…………………………….

Cu mult înainte de a fi capitala Spaniei, Madrid a fost timp de câtiva ani capitala Armeniei. dETALII MÂINE LA ARMENII BASTINASI.

 

About veteranul1