Armenesti 23 septembrie 2024.

Armenesti 23 septembrie 2024.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 23 septembrie

În anul 1991 Sovietul suprem al Armeniei a proclamat Republica Armenia stat independent.

Pe 23 septembrie 2001 a fost finalizata constructia Catedralei Sfântul Grigorie Iluminatorul din Erevan .

A fost construita între 1996-2001. Arhitectul a fost Stepan Kyurkchyan . Constructia a fost conceputa de Catholicosul Tuturor Armenilor Vazgen I.

La 31 martie 1990, cu binecuvântarea Catholicosului Vazgen I ,a fost amplasata o piatra memoriala pe locul constructiei Bisericii.

La 29 februarie 1996 au început lucrarile preliminare de constructie. La 7 aprilie 1997, în ziua sarbatoririi Bunei Vestiri a Fecioarei, a fost pusa piatra de temelie a Bisericii Mame Sf. Grigorie Iluminatorul, sub solemnitatea Catholicosului Garegin A. Sargisyan . La 26 iunie 2000, Catholicosul Garegin B. Nersisyan a sfintit crucile bisericii, la 23 septembrie 2001, a oficiat prima liturghie.

 

Pe 23 septembrie 1920, fara sa declare razboi, armata turca a lansat un atac general împotriva Armeniei. A început razboiul armeano-turc. Turcii au ocupat Alexandropolul. Aproximativ 30 de sate au fost atacate si jefuite în provincia Alexandropol si regiunea Akhalkalaki. Turcii s-au comportat deosebit de crud fata de populatia civila armeana.Razboiul turco-armean a fost un conflict armat între Republica Democrata Armeneasca si revolutionarii turci, care a durat pâna pe 2 decembrie 1920 si a avut loc în nord-estul Turciei si nord-vestul Armeniei.

Pe 23 septembrie 1914, a murit la Kislovodsk Nikol Duman (Nikolaios Ter-Hovhannisyan ) , o fida armeana proeminenta , figura a miscarii de eliberare nationala. S-a nascut pe 12 ianuarie 1867 la Gshlagh (acum Tsaghkashat, Nagorno-Karabah).

Pe 23 septembrie 1920 s-a nascut la Erevan, Alexander Harutyunyan , compozitor , pianist armean ,profesor.Este celebru Concertul sau pentru trompeta si orchestra.Ascultati pe: https://youtu.be/B3ytWq8d3ds. A decedat pe 28 martie 2012 la Erevan.

S-a nascut în 30 octombrie 1915 la Constanta, Ohanes Bedighian , profesor universitar . A decedat pe 23 septembrie 1984 la Bucuresti.

FOTO: Nikol Duman; Alexander Harutyunyan.

Poza; Cathedral_of_Yerevan_Armenia_msu-2018-2640

FOTO; 274px-Nikol_Duman2.jpg

Poza; Alexander_Harutyunyan (1).JPG

 

……………

SAH.La a 45-a Olimpiada de sah India a câstigat si la masculin (open) si la feminin.

Foto: 155-09b48.jpg/  155a-daa93.jpg

……………………

Din surse argentiniene si bulgare aflam ca în actualul guvern al Frantei se mai afla un ministru cu ascendenta armeana. Este vorba despre Antoine Armand,care la 33 de ani, este unul dintre cei mai tineri ministri din cabinet, fiind desemnat ministru al Economiei, Finantelor si Industriei. Cu experienta în economie si finante, Armand a fost presedinte al Comisiei pentru afaceri economice a Adunarii Nationale si reprezentant al Haute-Savoie în parlament. Antoine Armand s-a nascut la Paris pe 10 septembrie 1991. Antoine Armand este fost elev al clasei pregatitoare B/L a liceului Henri-IV , al École normale supérieure (promotia 2011), apoi al Scolii Nationale de Administratie (promotia Georges-Clemenceau), 2017-2018).

Foto; Antoine_Armand.jpg

https://www.diarioarmenia.org.ar/francia-anuncia-nuevo-gabinete-con-tres-ministros-de-origen-armenio/

ministri

………………………….

FEDERATIA ARMEANA DE SAH A CERUT FIDE SA PERMITA RUSILOR SA PARTICIPE LA TURNEE

Federatia Mondiala de Sah (FIDE) nu ar trebui sa depinda de pozitia Comitetului Olimpic International (CIO) cu privire la participarea jucatorilor de sah rusi si belarusi la turnee. Acest lucru a fost anuntat de prim-vicepresedintele Federatiei de sah din Armenia, Smbat Lputyan, la Adunarea Generala a FIDE de la Budapesta.„Întotdeauna au existat razboaie în lume, iar Rusia si Ucraina nu sunt singurele aflate în conflict. Nu vreau sa numesc tarile, dar nu sunt pedepsite pentru ca au participat la razboaie. În ceea ce priveste recomandarile catre FIDE, nu stiam ca Comitetul Olimpic International este conducerea noastra, de ce sa le ascultam? Politica nu este sah, sahul este bucurie, fericire”, a spus Lputyan.Sursa:hraparak.am

https://hraparak.am/post/d43f3fc30ed3476d4d1ddfa835d3c8b7

………………………………..

https://www.diarioarmenia.org.ar/se-proyectara-auroras-sunrise-en-la-asociacion-cultural-armenia-con-la-directora-inna-sahakyan/

foto; aurora-sunrise

……………………………

Pentru prima data dupa multe secole, în biserica descoperita în timpul sapaturilor a fost oficiata Liturghia

Pe 21 septembrie, cu binecuvântarea liderului Episcopiei Masyatsotni, episcopul Gevorg Saroyan, asociatiile de tineret ale Eparhiei au facut un pelerinaj la Manastirea Alba Lanjanist.
Participantii la pelerinaj, aproximativ 120 de persoane, au mers de din satul Lanjanist pâna la manastire, unde au participat la Sfânta Liturghie. Pentru prima data dupa multe secole, Liturghia a fost oficiata în biserica descoperita în timpul sapaturilor arheologice.

Foto; erkar-darer-anc-arajin-angam-p-n303476-1 (1).jpg

https://m.mamul.am/am/news/303476/p1

…………………………….

Prin anticariate

Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.

Astfel,azi, gasim:

Mihai Stepan Cazazian – Genocidul armenilor. Marturii,1998

Foto; mihai-stepan-cazazian-genocidul-armenilor-marturii_55429.webp

…..

Pentru Arsen

Un ascultator întreaba: – E adevarat ca dupa accidentul nuclear de la Cernobîl, oamenilor le-au cazut dintii?
Radio Erevan raspunde: – Da, dar nu tuturor ci numai acelora care nu si-au tinut gura…

 

 

 

About veteranul1