Armenesti 22 septembrie 2024.

Armenesti 22 septembrie 2024.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 22 septembrie

Batalia de la Aratsani a avut loc între trupele armene si romane, lânga râul Aratsani în anul î.Hr 68.  Toata Armenia a fost eliberata de cuceritorii romani, precum si o parte semnificativa a Regatului Pontului.

 

În anul 2009, în centrul orasului Valletta (Malta), un khachkar a fost instalat prin eforturile Verei si Ashot Boyajyan.

 

S-a nascut la 20 octombrie/1 noiembrie 1899 la Tiflis Armen Gulakyan, un actor care a slujit în teatrele armene din Tbilisi si Erevan. regizor,dramaturg,profesor. A decedat pe 22 septembrie 1960 la Erevan.

Pe 22 septembrie 1964 s-a nascut la Erevan, Vahram Sahakyan , scriitor, poet, dramaturg, actor armean.

 

S-a nascut pe 15 octombrie 1906 la Yamanchair (Kars),Amine Avdal , poet, romancier armean Yezidi.  A scris atât în ??limba armeana, cât si în limbile Yezidi .A decedat pe 22 septembrie 1964 la Erevan.

S-a nascut la Harasu-Bazar în anul 1826 Grigor Saghinian , arhiepiscop al armenilor din Basarabia. Se stinge din viata la Chisinau, în ziua de 22 septembrie 1889.

 

FOTO: Armen Gulakyan; Vahram Sahakyan; Amine Avdal.

Poza; armen gulakyan.jpg

Poza; Vahram Sahakian.jpg

Foto; amine avdal.jpg

……………………………………

„Ceremonia pietrei de temelie a memorialului „Call of Artsakh” va avea loc

 

Televiziunea Artsakh informeaza. „Pe 24 septembrie, la ora 11:00, va avea loc ceremonia de deschidere a lucrarilor pentru sfintirea fundatiei memorialului „Call of Artsakh” în panteonul militar Yerablur din Erevan”.

https://m.mamul.am/am/news/303407/p2

……………………………..

Nouvelles Armenie Magazine informeaza ca noul prim-ministru al Frantei, Michel Barnier, a inclus în guvern doi ministri cu origine armeana: Astrid Panosyan-Bouve numita ministru al Muncii si Ocuparii Fortei de Munca, iar Guillaume Kasparyan numit ministru al functiei publice, simplificarii si transformarii activitatilor statului.

Astrid Panosyan-Bouve s-a nascut pe 13 august 1971 la Paris. Tatal sau este armean, iar mama norvegianca. A fost casatorita cu Laurent Bouvet (1968-2021), profesor de stiinte politice la Universitatea Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines. Astrid Panosyan a absolvit École des Hautes Études Commerciales de Paris (HEC), Institutul de Studii Politice (Sciences Po) din Paris si Harvard Kennedy School of Government.

FOTO; 102-DSC03661

Guillaume Kasparyan s-a nascut pe 28 februarie 1987 la Marsilia într-o familie armeana. Si-a petrecut tineretea în sudul Frantei ( Calvi , Aix-en-Provence , Pélissanne ) si în Kenya .Si-a terminat clasele pregatitoare la liceul Saint-Louis-de-Gonzague din Paris , apoi a intrat în Scoala Superioara de Stiinte Economice si Comerciale (ESSEC), pe care a absolvit-o în 2009.A fost ministru al Locuintei in cadrul Ministerului Tranzitiei Ecologice în timpul guvernului Gabriel Attal.

FOTO; Guillaume-Kasparian-1-1024×658

Circula o informatie pe net ca si Antoine Armand, 33 de ani numit Ministrul Economiei, Finantelor si Industriei ar fi de origine armeana.Nu avem o confimare certa din surse franceze.

 

 

Dupa cum am raportat, noul prim-ministru al Frantei, Michel Barnier, a anuntat componenta noului guvern al tarii, care includea doi ministri armeni. Astrid Panosyan-Bouve a fost numita ministru al Muncii si Ocuparii Fortei de Munca, iar Guillaume Kasparyan a fost numit ministru al functiei publice, simplificarii si transformarii activitatilor statului.

Astrid Panosyan-Bouve a fost numita ministru al muncii si ocuparii fortei de munca,

FOTO; 102-DSC03661

S-a nascut Astrid Panosyan-Bouvet (sau Astrid Panosyan ).13 august 19711 este un lider de afaceri si politician francez , fost consilier al lui Emmanuel Macron si membru în parlament din iunie 2022. A fost numita ministru al Muncii si Ocuparii Fortei de Munca sub guvernul lui Michel Barnier la21 septembrie 20242 . Nascuta dintr-un tata armean si o mama norvegiana 3 , Astrid Panosyan a absolvit École des Hautes Études Commerciales de Paris (HEC), Institutul de Studii Politice (Sciences Po) 4 din Paris si Harvard Kennedy School of Government 5 . Este vaduva lui Laurent Bouvet 25 , 26 de ani , profesor de stiinte politice la Universitatea Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines .

Guillaume Kasparyan – pentru Ministrul Functiei Publice, Simplificarii si Transformarii Activitatilor Publice,

Guvern Attal provoaca neîntelegere de câteva saptamâni. Acum este gata. Guillaume Kasbarian ii ia locul lui Patrice Vergriete in functia de ministru al Locuintei in cadrul Ministerului Tranzitiei Ecologice.

 

Deputat renascentist pentru Eure-et-Loir si presedinte al Comisiei pentru afaceri economice a Adunarii Nationale, el a devenit cunoscut în special pentru asa-zisa sa lege anti-squat. Guillaume Kasparian este o figura politica în favoarea unor masuri foarte dure în materie de locuinte. Este autorul unei legi care prevede în special facilitarea evacuarii genuflexiunilor.

Data nasterii : 07/1990
Nationalitate: franceza
Sector de activitate: Activitati de servicii financiare, cu exceptia fondurilor de asigurari si de pensii, Activitati imobiliare, Catering

MAI MULTE AFACERI LA MARSILIA

Guillaume Kasbarian , nascut28 februarie 1987în Marsilia , este un politician francez .

Membru al La République en Marche (LREM), a fost ales deputat în prima circumscriptie Eure-et-Loir în timpul alegerilor legislative din 2017 . Economic liberal , apropiat de Primavara republicana si favorabil comertului liber , apartine dreptului partidului . Din 2017 pâna în 2021, este membru al consiliului executiv al LREM. Reales sub culorile majoritatii prezidentiale la alegerile legislative din 2022 , el va ocupa din 2022 pâna în 2024 presedintia Comisiei pentru afaceri economice a Adunarii Nationale.

Dupa ce a purtat asa-numitul proiect de lege „anti-squatter” , a fost numit ministru delegat responsabil cu Locuinta pe8 februarie 2024în guvern Gabriel Attal apoi ministru al functiei publice pe21 septembrie 2024în guvernul Michel Barnier sub presedintia lui Emmanuel Macron. Guillaume Kasbarian s-a nascut pe28 februarie 1987la Marsilia, într-o familie armeana 1 . Si-a petrecut tineretea în sudul Frantei ( Calvi , Aix-en-Provence , Pélissanne ) si în Kenya .

Si-a terminat clasele pregatitoare la liceul Saint-Louis-de-Gonzague din Paris , apoi a intrat în Scoala Superioara de Stiinte Economice si Comerciale (ESSEC), pe care a absolvit-o în 2009 2 .

 

 

FOTO; Guillaume-Kasparian-1-1024×658

Antoine Armand, 33 de ani. – pentru Ministrul Economiei, Finantelor si Industriei.

Torgom Norayr Tulkerian

???? ? ??????? ???????? ???????? ???????.

https://m.mamul.am/am/news/303441/p1

Didier Migaud, raportor al legii de recunoastere a genocidului armean din 2000 si al unei propuneri de lege împotriva negarii aceluiasi genocid, devine ministru al Justitiei, iar Bruno Retailleau, raportor al rezolutiilor în Senatul despre Artsakh, este numit sef al Ministerului Interiorul.

Nouvelles Armenie Magazine

https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=119528

 

……..

Prin anticariate

Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.

Astfel,azi, gasim:

Sergiu Selian – Proverbe si cugetari armenesti,1979-4,20 lei

Sergiu Selian – In direct, Australia,2006-3,60 lei

Sergiu Selian – La telefon, Australia,2004-7,80 lei

Foto; sergiu-selian-la-telefon-australia_142297.webp

……………..

Pentru Arsen

Un ascultator întreba: Este adevarat ca geniul este o boala?

Radio Erevan raspunde:Da, este o boala, dar este foarte rara si deloc contagioasa.

 

About veteranul1