Armenesti 21 septembrie 2024.

Armenesti 21 septembrie 2024.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 21 septembrie

 

În fiecare an , pe 21 septembrie, toata Armenia sarbatoreste Ziua Independentei .

În aceasta zi din 1991,  prin decizia Consiliului Suprem al Armeniei poporul Armeniei a votat într-un referendum la nivel national pentru a declara independenta fata de Uniunea Sovietica, din care republica facea parte din 1921. 99% dintre cetatenii cu drept de vot au raspuns afirmativ la întrebare. Pe 21 septembrie 1991 a avut loc un referendum pentru independenta si au participat 2.56.758 de persoane. Majoritatea covârsitoare (99,5%) a votat pentru secesiunea de URSS si crearea unui stat democratic independent. Doua zile mai târziu, pe 23 septembrie, Consiliul Suprem al tarii a proclamat Armenia republica independenta, suverana.

A decedat pe 21 septembrie 1982 la Moscova, Hovhannes Baghramyan  (Hovhannes Khachaturovich Bagramyan), comandant militar de exceptie ,maresal, ministru adjunct al apararii din fosta URSS. Pe 20 noiembrie/2 decembrie 1897 s-a nascut la Chardakhlu.

S-a nascut pe 21 septembrie/3 octombrie 1871 la Sulina (România),Vahan Malezian (Malesjan)  scriitor, traducator, poet si activist social armean . A decedat la Nisa în 1966.

S-a nascut pe 22 aprilie 1935 la Scheia (Suceava) Cristofor Aritonovici  ultimul descendent al cavalerilor de Aritonovici din vechea Bucovina.A decedat pe 21 septembrie 2019 la Bucuresti.

S-a nascut pe 21 septembrie 1895 la Hust (Ucraina), Mihaly Jacobovits, pictor de teatru, proiectant de decoruri. În anul 1948 a pus bazele Teatrului de Stat din Sfântu Gheorghe.A decedat în anul 1981.

Moare la 21 septembrie  2002 (dupa alte surse 20 septembrie 2002) la New York  tenorul de opera de etnie armeana, Garbis Zobian . Caracterizat drept „tenor eroic”, a fost cunoscut pentru cea mai buna interpretare a lui în rolul Othello. În 1968, Zobian emigreaza din România în Liban, apoi în SUA, si se stabileste la New York. Un amanunt pentru cei din Piatra Neamt, a absolvit liceul Petru Rares în anul 1934. S-a nascut pe 24 mai 1915 la Kastemuni (Turcia). Sa-l ascultam interpretand monologul din opera Othello Giuseppe Verdi  https://youtu.be/1WeNA4TrK9Y.

A murit la 21 septembrie 1995 la Bucuresti, Matei (Matty) Aslan, cunoscut caricaturist, regizor si scenarist de filme de animatie. A absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucuresti in 1948. Timp de 17 ani a fost titularul rubricii „Una pe zi” din România Libera. S-a nascut pe 7 mai 1924 la Ismail.

FOTO: Hovhannes Baghramyan;  Vahan Malezian;  Garbis Zobian; Matei (Matty) Aslan.

489.jpg / Vedere asupra orasului Erevan si a Muntelui Ararat

Poza; hovhanes baghramyan.jpg /  7410 (1).jpg/ Ivan Bagramyan (Portret pe un plic al Russian Post, 1997, artistul B. Ilyukhin, ITC „Marka”,

FOTO; Malezian.jpg

Poza; garbis zobian.jpg

Poza; Matty_Aslan.jpg

……………………………

RADOR SEMNALEAZA

„Ziua Nationala a Contabilului Român”, stabilita de Conferinta Nationala a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România din 2 septembrie 2004, prin Hotarârea nr. 04/52 si sarbatorita prima oara în 2005. Profesia contabila este privita ca cea care gestioneaza, calculeaza si pastreaza echilibrul între “cât trebuie” si “de unde se ia”. Simbolul profesiei contabile este contul, instrument care se reprezinta sub forma unui T sau a unei balante, exista chiar si un alt instrument de lucru cu denumirea de Balanta. Toate acestea au determinat sa se aleaga o zi care sa sugereze echilibrul si sa aiba legatura cu instrumentele de lucru ale profesiei. Astfel, s-a ales ziua echinoctiului de toamnã, când ziua este egala cu noaptea, zi care constituie începutul zodiei Balanta

………………………………

Premii FIDE 100:

SAH.Echipa de sah masculin armeana a fost recunoscuta drept cea mai buna echipa a secolului de catre FIDE.

Echipa masculina a Armeniei a câstigat de trei ori olimpiada de sah, pe lânga medaliile de aur câstigate la campionatele mondiale si europene pe echipe.

Magnus Carlsen a fost desemnat cel mai bun jucator (personal credeam ca va fi desemnat Bobby Fischer), în timp ce Judit Polgar a primit onoarea la categoria feminina.

Foto; oES8sk3VzCvaw3Cty1XyCdM43ChzP0KUr8ms1l8p.webp

/237-1-2a3d4.jpg

 

EEREVAN, 20 SEPTEMBRIE, ARMENPRESS. Echipa de sah masculin a Armeniei a fost desemnata cea mai buna echipa masculina a secolului de catre FIDE.

În noaptea rundei a 8-a la Olimpiada de sah FIDE a avut loc un eveniment uluitor la Hotelul Intercontinental din Budapesta. Gala de sah, dedicata centenarului Federatiei Internationale de Sah, a sarbatorit realizarile si contributiile exceptionale ale indivizilor, grupurilor si organizatiilor din cadrul comunitatii de sah.

Magnus Carlsen a fost desemnata cel mai bun jucator, în timp ce Judit Polgar a primit onoarea la categoria feminina.

Prim-vicepresedintele Federatiei Armene de Sah Smbat Lputian a primit un premiu pentru promovarea sahului în lume.

Echipa masculina a Armeniei a câstigat de trei ori olimpiada de sah, pe lânga medaliile de aur câstigate la campionatele mondiale si europene pe echipe.

Foto; oES8sk3VzCvaw3Cty1XyCdM43ChzP0KUr8ms1l8p

/237-1-2a3d4

Publicat de Armenpress , original la https://armenpress.am/en/article/1200304?fbclid=IwY2xjawFa6xpleHRuA2FlbQIxMQABHd66F9-KAVoSlT8lBHeFqU15hjFZORvGnBd8PDuT-MQIxMQABHd66F9-KAVoSlT8lBHeFqU15hjFZORvGnBd8PDuT-MQIhRzMzM4HrzMzM4HrzMz4HrZ kyGpEH_vA

……………………………………..

Hrayr Geghamyan a fost numit în postul de atasat militar al Armeniei în SUA. Resedinta atasatului va fi situata în Washington, D.C., termenul de serviciu este de trei ani, începând cu 23 septembrie 2024.

https://verelq.am/hy/node/150199?fbclid=IwY2xjawFa-ZRleHRuA2FlbQIxMQABHdbFAuTK-hsVNLtoEyJdnbaIPPbXsoUW6CAECu1gx-3ZBAwe9fajh16h16VGQQBHdbFAuTK-hsVNLtoEyJdnbaIPPbXsoUW6CAECu1gx-3ZBAwe9fajh16h16VGQYM_HVGYFY_VGYF_QIQ

……………………..

Epurarea etnica în Nagorno-Karabakh a fost posibila de tacerea rusinoasa a lumii, spune europarlamentarul Miriam Lexmann. Corecta observatie.Sursa:Armenpress.

Foto; vKxlwKYjR0VFGvSj4YJm4JwzmK1YdjSEddxFDQoZ.webp

https://armenpress.am/en/article/1200379?fbclid=IwY2xjawFa7R9leHRuA2FlbQIxMQABHW2ouhYn05Di7Gj3HvGtbpFXon_NLVNUd2FwHK5BAA-PhAz1-Phb5BQIxMQABHW2ouhYn05Di7Gj3HvGtbpFXon_NLVNUd2FwHK5BAAZ1A-Phb5000-Phb5%20LR9VNl9LHg

–……………………

Armenia dincolo de rodii si munti luxurianti

https://www.elle.eg/armenia-beyond-pomegranates-and-lush-mountains/

………………………..

Azerii urmaresc sa atraga 100.000 de locuitori în Aghdam, ceea ce ar face din acesta cel mai mare oras din Karabakh si al saselea oras ca marime din Azerbaidjan. În aceste orase din enclava pustie, Azerbaidjanul vrea sa construiasca orase si sate moderne bazate pe conceptele de „oras inteligent” si „sat inteligent”. O noua vitrina care ascunde urmele unui trecut conflictual si teritorial în care doar o mâna de locuitori de origine armeana au decis sa ramâna.Sursa:actualnewsmagazine.com

https://actualnewsmagazine.com/english/francetv-investigation-how-azerbaijan-is-leading-a-repopulation-campaign-in-nagorno-karabakh-2/

………………………..

Distrugerea mostenirii armenesti din Nagorno-Karabah

Vedeti toate fotografiile la https://acleddata.com/2024/09/20/destruction-of-armenian-heritage/

……………………………

David Lammy. Acum, ministrul de Externe a fost criticat dupa ce a salutat Azerbaidjanul pentru ca a putut „elibera” teritoriul – într-un conflict în desfasurare, vazut pe scara larga ca o operatiune de curatare etnica – într-un post recent Substack. Lammy a accesat blogul sau pentru a-si exprima gândurile nesolicitate despre regiunea Nagorno-Karabakh, scriind:

Surprinzator sau nu David Lammy -Secretar de stat pentru Afaceri Externe si ale Commonwealth-ului- scrie pe blogul sau:

Statele din Asia Centrala privesc din ce în ce mai mult spre est si spre sud. Azerbaidjanul a reusit sa elibereze teritoriul pe care l-a pierdut la începutul anilor 1990. Georgia si Moldova se angajeaza cu NATO si cu UE.

Foto; David_Lammy,_2024_(cropped)

 

https://www.spectator.co.uk/article/ignorant-lammy-urged-to-retract-azerbaijan-remarks/

…………………………

Ilham Aliyev: „Armenii nu au locuit niciodata în Karabakh”

Presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a tinut un discurs în fata studentilor si autoritatilor autoproclamatei „Universitate Karabakh”, inaugurata în capitala ocupata a Republicii Artsakh (Nagorno Karabakh), Stepanakert (rebotezat „Khankendi” de catre regimul azer) pe 20 septembrie. În timpul discursului sau, Aliyev a afirmat în mod fals ca „armenii nu au trait niciodata în Karabakh”, în timp ce le-a cerut profesorilor si profesorilor sa raspândeasca versiunea sa distorsionata a istoriei.

„Acesta este pamântul nostru istoric si sunt sigur ca nu exista nimeni în Azerbaidjan care sa nu stie si în lume sa nu stie ca orasul Khankendi a fost o asezare veche azera, asa cum indica numele sau – satul lui Khan Pe scurt, ca urmare a politicii de ostilitate fata de Azerbaidjan si poporul nostru, controlul nostru aici a fost slab sau inexistent timp de multi ani din cauza celor trei acorduri semnate la începutul secolului al XIX-lea: „Kürakchay”, „ Gülüstan’, ‘Turkmanchay”, ce au stipulat ocupatia ulterioara. Dupa aceste acorduri, armenii, care nu au trait niciodata în tara Karabakh, au fost mutati aici în masa din Iran si Anatolia de Est, si acesta este adevarul. Aceasta este povestea exacta, pe scurt, oamenii de stiinta armeni si armenii, ca întotdeauna, au încercat sa creeze o noua poveste fictiva prin denaturarea istoriei si au reusit sa deruteze comunitatea internationala într-o oarecare masura prin retelele lor de lobby”, a declarat Aliyev, prezentând versiunea azera a povestii.

CUM VI SE PARE? DACA NU SUNTETI DE ACORD MA ASTEPT SA PUNETI UN EMOJI. DACA NUMAI  CITITI SI TRECETI MAI DEPARTE ÎNSEAMNA CA PE NOI CEI DIN ROMÂNIA NU NE INTERESEAZA SOARTA ARTSAKH.

https://www.diarioarmenia.org.ar/ilham-aliyev-los-armenios-nunca-vivieron-en-karabaj/

…………………………………

Prin anticariate

Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.

Astfel,azi, gasim:

De vorba cu Ana Aslan,2018

FOTO; de-vorba-cu-ana-aslan_243983.webp

……………………

Pentru Arsen

Un ascultator întreaba:De ce cânta atât de mult cocosul?

Radio Erevan raspunde:Pentru ca are zece neveste si nicio soacra.

About veteranul1