Armenesti 18 septembrie 2024.

Armenesti 18 septembrie 2024.

Un ascultator întreaba:Care este cea mai inteligenta natiune din lume?

Radio Erevan raspunde: Multumesc pentru compliment.

………………………………

Prin anticariate

Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.

Astfel,azi, gasim:

Matty – D-ale pescarilor si vanatorilor,1964-27,20 lei

Matty – Conice – Una suta cincizeci si trei desene,1982-4,5 lei

 

Foto; matty-d-ale-pescarilor-si-vanatorilor_139512.webp

…………………………….

RADOR MENTIONEAZA

Se marcheaza 110 ani (1914) de când era încheiata o Conventie speciala ruso-româna (cunoscuta si sub numele de Acordul Sazonov-Diamandi), prin care, în schimbul „neutralitatii prietenoase” a României, Rusia recunostea drepturile acesteia asupra teritoriilor locuite de români aflate în Austro-Ungaria; specialistii considera aceasta conventie ca primul pas serios al României spre alianta cu Antanta

……………………………

AZERBAIDJANUL A DISTRUS CIMITIRUL DRAKHTIK

Dupa cum relateaza Fundatia „Geghard”, partea azera a distrus complet cimitirul din satul Drakhtik din regiunea Hadrut din Artsakh. Satul a intrat sub controlul Azerbaidjanului în timpul razboiului de 44 de zile din 2020.

Din imaginile din satelit obtinute în 2023, devine clar ca cimitirul a fost complet distrus. În plus, sala de rugaciune din zona cimitirului, care a fost si ea distrusa, este marcata artificial ca moschee în Google Earth.Sursa:hraparak.am

CUM VI SE PARE? DACA NU SUNTETI DE ACORD MA ASTEPT SA PUNETI UN EMOJI NU NUMAI SA CITITI SI SA TRECETI MAI DEPARTE PENTRU CA PE NOI CEI DIN ROMÂNIA NU NE INTERESEAZA.

Foto: image_750x_66ea650f87771.jpg

 

?????????? ??????? ????? ?? ?????? ??? ???????? : https://hraparak.am/post/9f9933c16c12c18e83655b5767656c27

 

…………………………….

Zboruri directe vor fi lansate între Armenia si Oman

Începând cu 28 decembrie anul acesta, vor fi lansate zboruri directe între capitalele Armeniei si Oman. Ruta Muscat-Erevan-Muscat va fi operata de compania aeriana low-cost omaneza SalamAir o data pe saptamâna.

Zborurile sunt programate sa fie operate o data pe saptamâna.

https://bm.ge/en/news/direct-flights-to-be-lanncheed-between-armenia-and-oman

foto; airplane_w_h.jpeg

…………………………

Journal du 17/09/2024 présenté par Harout Mardirossian

 

https://fb.watch/uF6z2C-ujT/

……………………………………

ISTORIE? TROC CU ARMENII

În secolul al XIX-lea, în lume s-a format un fenomen numit Marele Joc. Este vorba despre conflictul dintre Marea Britanie si Imperiul Rus. În acel moment, Marea Britanie era preocupata : sa nu permita Rusiei sa ocupe Erzurum.De aceea a folosit Turcia împotriva Rusiei pentru a o împiedica pe aceasta din urma sa avanseze. A fost folosit si Cipru în combinatie. Turcii au cedat Ciprul Angliei, iar acesta a fost britanic multa vreme, dar, în schimb, britanicii au promis ca îi vor sprijini pe turci în problema armeana.

……………………….

Elina stie ca în timpul razboiului bunica noastra a fost capturata si nu am mai vazut-o niciodata. Mama Elinei Avanesyan, Narine, a vorbit despre acest lucru într-o conversatie cu jurnalistul News.am Sport.
Elina Avanesyan, reprezentanta Armeniei, clasata pe locul 49 în clasamentul Federatiei de Tenis Feminin ( WTA ), se afla în prezent la Erevan împreuna cu tatal si mama ei.

Parintii Elinei Avenasyan s-au nascut în Artsakh. Si-au parasit patria dupa Primul Razboi din Artsakh. Copiii s-au nascut în Pyatigorsk, Rusia, unde Elina a început sa joace tenis.

Mama Elinei Avanesyan, Narine, a vorbit despre acest lucru într-o conversatie cu jurnalistul News.am Sport.

„  Locuiam în Artsakh. În 1992, în timpul razboiului din Artsakh, azerii au intrat în satul nostru si ne-au incendiat casa. Bunica noastra a fost capturata si nu am mai vazut-o niciodata.  Familia mea s-a mutat la Pyatigorsk, unde m-am casatorit si s-au nascut cei trei copii ai mei. Nu mai avem o casa în Artsakh din 1992.

arton119410.jpg

https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=119410

…………………………..

Presedintele Republicii Armenia Vahagn Khachaturyan a primit-o pe jucatoarea de tenis Elina Avanesyan.

(21 de ani), care va evolua acum sub steagul Armeniei, informeaza Biroul Presedintelui Republicii Armenia.

https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=119395

…………………………..

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 18 septembrie

Începând din 2009, pe 18 septembrie, Armenia sarbatoreste Ziua Astronomiei.

Pe 18 septembrie 1895, „Hnchakians” a organizat o demonstratie pasnica în Piata Bab Ali (Usa Înalta) din Constantinopol , cu scopul de a forta guvernul turc sa implementeze „reformele din mai”, dar politia turca si armata înarmata cu bastoane au atacat manifestantii. Au fost ucisi aproximativ 2000 de armeni. „Hnchakians” a fost un partid politic armean fondat în august 1887 la Geneva de un grup de studenti din Armenia de Est.  Este primul partid socialist care a existat în Imperiul Otoman si Iran (pe atunci Persia).Numele partidului a fost preluat din ziarul „Hnchak” , al carui nume este sinonim cu cuvântul „ clopot ”.

Pe 18 septembrie 1918 a luat nastere efectiv Legiunea armeana , creata pe baza acordului franco-armean. A luat parte la prima sa batalie din Palestina ca parte a armatei franceze .Legiunea Armeana. O unitate militara a armatei franceze compusa din armeni, a fost formata în 1916 pe baza acordului semnat la Londra între reprezentantii tarilor Antantei, Mark Sykes, Georges Picot, si presedintele delegatiei nationale armene,Poghos Nubar . A participat la operatiunile militare împotriva trupelor turcesti în timpul Primului Razboi Mondial. Legionarii armeni ca parte a trupelor franceze trebuiau sa participe la operatiunile de razboi împotriva Imperiului Otoman pe fronturile siro-palestiniane si apoi pe fronturile ciliciene, în schimbul carora Franta a promis Cilicia pentru a da autonomie armenilor dupa razboi.

S-a nascut la 18 septembrie 1895 în Akhaltisikhe (Georgia), Ghazaros Lazarus Agagianian (Ghazaros Aghajanian, Grigor-Petros Aghajanian  ) , cardinal. A plecat la Roma la vârsta de 11 ani pentru a se pregati pentru preotie. A fost hirotonit la 23 decembrie 1917, în biserica Colegiului Urban din Roma. Dupa ce si-a îndeplinit slujirea preoteasca si episcopala în slujba Bisericii Armeno-Catolice, a fost ales Patriarh al Armenilor din Cilicia la 30 noiembrie 1937, la doar 42 de ani. Papa Pius al XII-lea l-a nominalizat cardinal în Consistoriul din 1946. Vorbea fluent armeana, rusa , italiana , franceza , engleza,  cunostea limba latina si ebraica,  cunostea limba araba si învata germana , spaniola si greaca clasica .Avea „o cunoastere de lucru a limbilor slave si putea vorbi majoritatea limbilor din Orientul Mijlociu si Îndepartat”.A decedat la 16 mai 1971 la Vatican.

S-a nascut pe 18 septembrie 1926 la Cetatea Alba, Gevorg Tiratsyan (Tiratian) ,istoric,arheolog,director al Institutului de Arheologie si Etnografie din Erevan.Familia s-a repatriat în Armenia în 1946. A decedat pe 17 ianuarie 1993 la Erevan.

S-a nascut pe 18 septembrie 1907 la Constanta, Arsavir Acterian ,avocat , scriitor jurnalist, scriitor si memorialist român de origine armeana, Pentru „complot împotriva ordinii publice”, va fi întemnitat între anii 1949 si 1953 si 1959 si 1964. În intervalul dintre cele doua detentii îsi câstiga existenta ca ajutor de mozaicar, librar si anticar, statistician si documentarist la Centrul de Hematologie din Bucuresti. A decedat pe 17 septembrie 1997 la Bucuresti.

A decedat la 18 septembrie 1962 la Bucuresti, Krikor Zambaccian, colectionar si critic de arta . A fost membru corespondent al Academiei Române. S-a nascut la 6 februarie 1889 într-o familie armeana din Constanta.

S-a nascut pe 5/18 septembrie 1908 la Tiflis ,Victor Hambardzumyan , om la  de stiinta armean de renume mondial , astronom, erou national al Armeniei. Este fondatorul observatorului Byurakan. A murit pe 12 august 1996 la Byurakan.

 

FOTO: Ghazaros Lazarus Agagianian; Arsavir Acterian; Krikor Zambaccian; Victor Hambardzumyan.

Poza; Card._Gregorio_Pietro_Agagianian1.jpg/ Gregorio Pietro Agagianian.jpg

Poza; Grigor-Petros Aghajanian.jpg

Poza; Arsavir Acterian.jpg

Poza; Krikor_Zambaccian.jpg

Poza; victor hambardzumyan.jpg

Foto: Viktor Ambartsumian.png / viktor ambartsumian TIMBRU.jpg

………………………………..

Ziua Astronomiei în Armenia

Începând din 2009, prin decizia guvernului, pe 18 septembrie, Armenia sarbatoreste Ziua Astronomiei.

 

Data a fost aleasa datorita faptului ca la 18 septembrie 1908 s-a nascut la Tiflis academicianul Viktor Amazaspovich Ambartsumyan . Marea mostenire a lui Hambardzumyan este contributia sa la astronomia mondiala.

Erou de doua ori al muncii socialiste, câstigator de doua ori al Premiului Stalin si al Premiului de Stat al Federatiei Ruse, Viktor Ambartsumyan a lucrat în domeniul fizicii stelelor si a nebuloaselor, al astronomiei stelare si al dinamicii sistemelor stelare, cosmogoniei stelelor si galaxiilor. Printre numeroasele sale realizari stiintifice se numara teoria împrastierii luminii în medii tulburi, asocierile stelare si evolutia stelelor, fizica învelisurilor stelare si astronomia extragalactica.

O planeta minora poarta numele academicianului Ambartsumyan, precum si Observatorul Byurakan din Armenia, al carui fondator a fost marele om de stiinta.

Astazi, Observatorul astrofizic Byurakan „ V.A. Hambardzumyan” este una dintre cele mai importante institutii stiintifice ale Academiei Nationale de Stiinte din Armenia. Observatorul este situat in regiunea Aragatsotn pe versantul sudic al Muntelui Aragats la o altitudine de 1490 m. Complexul de cladiri al observatorului este un monument de arhitectura.

Foto:Viktor Ambartsumian.png

………………………………………..

 

About veteranul1