Armenesti 6 septembrie 2024.

Armenesti 6 septembrie 2024.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 6 septembrie

Ziua orasului Dilijan.Dilijan este un oras situat în Armenia, în regiunea Tavush. Este situat pe râul Aghstev (un afluent al Kura) si este o statiune montana climatica si balneologica de renume mondial, una dintre principalele resurse de agrement ale Armeniei.

Momentul exact al înfiintarii Dilijanului este necunoscut. Mentiuni despre ea se gasesc în diverse documente din prima jumatate a secolului al XIX-lea, când a început sa se dezvolte ca statiune. Dilijan este oras înfratit cu orasul Roman.

La 6 septembrie 1990, la Erevan a fost publicat primul numar al ziarului parlamentar „Hayastani Hanrapetutyun” („Republica Armenia”).

În 1955 au avut loc masacrele populatiei comunitatii grecesti  la Istanbul .

S-a nascut pe 6 septembrie 1831 (versiuni 6 septembrie 1835 sau 1 octombrie 1832) la Constantinopol, Khoren Galfayan (Nar Pei) , poet, dramaturg armean, profesor,episcop. A decedat pe 4 noiembrie 1892 la Constantinopol.

 

A decedat pe 6 septembrie 1904 la Buenos Aires, János Czetz (Juan Fernando Czetz) , general în revolutia din 1848, colonel în armata argentiniana, fondatorul primei academii militare nationale din Argentina (Colegio Militar de la Nación). Familia sa a adoptat numele de familie Czetz în 1715. Când stramosii lor armeni s-au mutat în Transilvania în 1672, ei înca purtau numele Vártán si erau de obicei angajati în comert. În 1860 s-a stabilit în Argentina. S-a nascut pe 8 iunie 1822 la Ghidfalau (Covasna,România).

S-a nascut pe 6 septembrie 1906 la Corabia, Nicolae Buicliu, compozitor si profesor. Se trage dintr-o familie de armeni din Basarabia. A decedat pe 18 aprilie 1974 la Bucuresti.

FOTO: Khoren Galfayan; János Czetz.

Poza; khoren galfaian.jpg / Galfayan Khoren 1.jpg

Poza; Czetz_János1.jpg

……………………………….

Concursul „Miss Univers Armenia” a avut loc nu în Armenia, ci la Moscova. Irina Zakharova a fost aleasa ca reprezentanta a Armeniei în concursul „Miss Univers” din acest an.Irina Zakharova este cântareata si proprietara a unei firme de avocatura în Krasnodar,  Rusia. Cea de-a 73-a editie a Miss Univers 2024 va avea loc la Arena CDMX din Mexico City, Mexic, pe 16 noiembrie 2024.

, câstiga Miss Univers Armenia 2024 si va reprezenta Armenia la cea de-a 73-a editie Miss Universe din Mexic.

Cea de-a 73-a editie a Miss Univers 2024 va avea loc la Arena CDMX din Mexico City, Mexic, pe 16 noiembrie 2024. Aceasta este cea de-a 73-a editie a concursului international de frumusete cu sediul la New York, Statele Unite si Samut Prakan, Thailanda. Aceasta este prima editie a  Miss Univers  în conformitate cu cerintele noii vârste. Candidatii trebuie sa aiba doar cel putin 18 ani. La editiile anterioare, acestia au avut 18-28 de ani în timpul competitiei.

Peste 90 de femei sunt asteptate sa concureze pentru coroana Miss Univers 2024. Iata candidatii:

 

Noua conducere a concursului international de frumusete „Miss Universe” a schimbat complet procedura de selectare a participantilor, iar astazi orice femeie poate participa la concurs, indiferent de vârsta, iar directorul national poate fi oricine este gata sa plateasca cel mai mare pret pentru participare.

Gohar Harutyunyan, fostul director al concursului „Miss Univers Armenia”, a spus acest lucru într-o conversatie cu „Sputnik Armenia”.
Rusoaica Irina Zakharova a fost aleasa ca reprezentanta a Armeniei în concursul „Miss Univers” din acest an. Concursul „Miss Univers Armenia” a avut loc nu în Armenia, ci la Moscova. Iulia Pavlikova a dobândit drepturile de a organiza competitia.
La prima vedere, se pare ca concursul a fost desfasurat cu încalcarea legilor, însa, potrivit lui Gohar Harutyunyan, comitetul de organizare al concursului „Miss Universe” s-a schimbat în ultimii doi ani, în urma caruia a fost creat haosul. .

Anterior, concursul international de frumusete „Miss Universe” s-a desfasurat sub patronajul fostului presedinte american Donald Trump, apoi IMG de la Endeavour a cumparat dreptul de a organiza concursul, pe care l-a vândut companiei thailandeze JKN în urma cu 2 ani.

„Pe atunci, erau legi stricte pe care le respectam. Nici macar cei din diaspora nu aveau dreptul sa participe la concursul national „Miss Univers Armenia”, daca nu locuiau în Armenia. Trebuiau sa aiba un pasaport armean, sa aiba sub 28 de ani, necasatoriti. Acum toata lumea poate participa la concurs, indiferent de vârsta, daca este casatorita sau nu, daca are copii sau nu. În plus, directorul national al competitiei poate fi si oricine poate plati cei mai multi bani pentru a participa. În trecut, existau standarde clare si pentru directorul national. Ei monitorizau îndeaproape ce are de-a face cu concursurile, daca are o atitudine simpatica fata de concurenti, organizare etc. Acum da banii, devii director national”, a spus Harutyunyan.

Detalii in sursa.

https://m.mamul.am/am/news/302166/p1

foto; incho-e-miss-tiezerq-mrcuytum–n302166-1

457744492_935549595280620_7642986447861243174_n

……………………….

Celebra soprana Maria Guleghina-Meitardjian declara: “Oriunde as cânta, îmi închei mereu concertele cu interpretarea piesei „Krunk”.

 

Maria Guleghina: Speech and Komitas Song-Krunk

https://youtu.be/U6x9LvAR6EM?si=rLEOhLPSkxuKf-Cl

 

Foto; Maria_Guleghina_2013

…………..

Potrivit lui Pashinian Azerbaidjanul cumpara arme din Israel,Slovacia, Serbia, Bulgaria si Italia.

, vecina Frantei”, a declarat Pashinian într-o conferinta de presa. „De ce Azerbaidjanul poate obtine arme din Italia, dar Armenia nu le poate obtine din Franta? Cel putin trei state membre UE au cooperare militaro-tehnica cu Azerbaidjan”.Israel

https://www.azatutyun.am/a/33108616.html?fbclid=IwY2xjawFHZoJleHRuA2FlbQIxMQABHbprrd7Uec75bKfgiqvjPxn7za-lqP3jqVwrp2EVwsuvmqmqFmqmq_pgjr75bKfgiqvjPxn7za-lqP3jqVwrp2EVwsuvmqmq_mqmq_pgjr7 zIy_mg

…………………………

Pentru Armen

Un grup de ascultatori întreaba: De ce în China femeile merg în urma barbatului, iar în America se intâmpla mai rar lucrul acesta ?
Radio Erevan raspunde: In China , când o femeie merge în urma sotului înseamna ca-l respecta. In SUA, când o femeie face acelasi lucru, inseamna ca-l urmareste.

………………………….

Prin anticariate

Un mod de a procura carti ale scriitorilor armeni cu preturi modice este acela de a apela la anticariate.

Astfel,azi, gasim:

Nicolae Balota – Despre pasiuni,1971-6 lei

Nicolae Balota – Arta lecturii,1978-11 lei

Nicolae Balota – Umanitati,1973-9 lei

Nicolae Balota – Parisul e o carte,1994-21 lei

Foto; nicolae-balota-parisul-e-o-carte_89519.jpg

…………………………….

AZERBAIDJANUL A DARÂMAT MONUMENTUL „COLOANELE MARI SI MICI”.

Azerbaidjanul continua intentionat sa distruga mostenirea armeana creata în ultimele decenii, încercând sa sterga urma armeana din teritoriile confiscate.

Monumentul numit „ Greater and Lesser Syunik’ or ‘Motherland’

construit la granita dintre Syunik si Artsakh a fost distrus.

 

https://hraparak.am/post/8e0f14686c8d29ac2ba56fa51279791c

https://geghard-saf.am/en/339/The-monument-called-‘Greater-and-Lesser-Syunik’-or-‘Motherland’,-built-at-the-border-between-Syunik-and-Artsakh,-was-destroyed

 

 

image_750x_66da9331ef4a4.jpg

……………………………….

O biserica recent descoperita în Lanjanist din regiunea Ararat din Armenia a fost inaugurata în timpul sapaturilor din complexul „  Manastirea Alba  ”

Expeditia Institutului de Arheologie si Etnografie al Academiei Nationale de Stiinte efectueaza sapaturi în complexul „  Manastirea Alba  ” din satul Lanjanist, regiunea Ararat din Armenia. Sapaturile fiind conduse de profesorul D. Mirijanyan. Este compus din Biserica Sourp Astvatsatsin (Sfânta Fecioara), cimitirul adiacent si cladirile auxiliare. Biserica Sourp Asdvatsatsin a fost fondata în secolul al XIV-lea . Initial, a fost construit din gresie alba taiata, de unde si numele popular „  Spitak Vank  ” (Manastirea Alba).

Institutul de Arheologie si Etnografie informeaza ca unul dintre rezultatele sapaturilor este biserica nou descoperita, pe latura de nord a Bisericii Sourp Astvatsatsin. S-au pastrat peretii bisericii nou descoperite cu o înaltime de aproape 1,5 m, în locul ei a fost gasita Sfânta Masa în altar si a fost gasita cristelnita pe peretele de nord.
Sapaturile au scos la iveala, de asemenea, numeroase pietre funerare, dintre care unele poarta imagini schematice ale unui personaj, tipice secolelor al XIII-lea si al XIV-lea , precum si o moneda mongola.

Krikor Amirzayan

arton119079

https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=119079

…………………………………..

Pe site-urile din Azerbaidjan, Armenia este fara Tavush, Vayots Dzor, Syunik, Gegharkunik

Mass-media oficiala azera a început sa circule în mod activ „noua harta a Armeniei” pe site-urile si paginile lor de socializare, din care Tavush, estul Gegharkunik, Vayots Dzor si Syunik au fost incluse în Azerbaidjan, iar Armenia ramâne cu doar 9-10 mii de kilometri patrati de teritoriu.

CUM VI SE PARE? DACA NU SUNTETI DE ACORD MA ASTEPT SA PUNETI UN EMOJI NU NUMAI SA CITITI SI SA TRECETI MAI DEPARTE PENTRU CA PE NOI CEI DIN ROMÂNIA NU NE INTERESEAZA.

https://m.mamul.am/am/news/302162

……………

https://armenianweekly.com/2024/09/03/i-smell-smoke-the-continuing-destruction-of-armenian-cultural-sites/?fbclid=IwY2xjawFE4sBleHRuA2FlbQIxMQABHblJ-10wXfEAMSZGPH7JQGJZGJPJJJJJJJJJTJ7JJJJJJJTJJJJJJJJQJJJJJ7 6bLTGEAw_aem_MdPMvEryb5fh3VyMmjUYYg

foto; csm_Eyecatcher_yerzenga_churches_2_f83f070e8a.jpg

harta; Kaza of Erzindjan (Source: K. Surmenian, Yerznga [Erzindjan], Cairo, Sahag-Mesrob Press, 1947).

https://www.houshamadyan.org/mapottomanempire/vilayet-of-erzurum/kaza-of-yerzenga/religion/churches-and-monasteries-2.html

……………………………

 

About veteranul1