Armenesti 28 aprilie 2024
Conform slippedisc.com, Ruben Gazarian a fost ales noul director artistic si dirijor sef al Orchestrei de Camera din Israel. Ruben Gazarian s-a nascut la Erevan pe 8 noiembrie 1971. Ruben Gazarian este director general de muzica al Teatrului Altenburg Gera, începând cu sezonul 2020/2021.În plus, el detine functia de dirijor principal invitat al Orchestrei Nationale de Camera din Armenia din martie 2023.Înainte de aceasta, a fost timp de saisprezece ani – din 2002 pâna în 2018 – director artistic si dirijor principal al renumitei orchestre de camera din Württemberg Heilbronn.La începutul anului 2015 Ruben Gazarian a devenit si dirijor principal si director artistic al Orchestrei de camera din Georgia Ingolstadt. Gazarian si-a încheiat mandatul de la Ingolstadt în decembrie 2020.
Sa ascultam în interpretarea Orchestrei de Camera a Armeniei si sub conducerea lui Ruben Gazarian: Jules Massenet – „Le dernier sommeil de la Vierge”.
NU VA SPERIATI DUREAZA NUMAI 4 MINUTE.
https://youtu.be/pFXkuROKG1k?si=gwRzjdMUFvnPSfQP
Foto; Gazarian-Ruben-03[PressecFotostudioM42].jpg
………………………………………….
Journal du 16/04/2024 présenté par Harout Mardirossian
Jurnalul din 18.04.2024 prezentat de Harout Mardirossian
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 11 aprilie
Turcii nu au omorât numai armeni. La fel de inuman s-au purtat si cu grecii. Pe 11 aprilie 1922 turcii au început masacrul grecilor din insula Chios. Între 11 aprilie si 5 mai au ucis 90000 de oameni.
Nu stiu cum se face dar turcii au actionat în perioada Pastelui. Probabil de aici au luat exemplu si alte natii când au bombardat orase din Europa.
Flota turceasca a ancorat pe insula Chios în Vinerea Mare, armata turca avea sa ucida si sa tortureze oameni, sa arda sate si sa incendieze biserici. Aproximativ 90.000 de oameni au fost ucisi în Masacrul de la Chios, majoritatea greci, 50.000 au fost înrobiti si aproximativ 25.000 au fost exilati. Doar 2.000 de locuitori au reusit sa supravietuiasca, ascunzându-se în pesteri zile întregi sau parasind insula pe mare. Insula a fost toata arsa.
Câteva luni mai târziu, pe 6 iunie 1822, Konstantinos Kanaris, originar din Chios, care supravietuise, a incendiat flota turceasca care debarcase în portul orasului Chios, ucigând 2.000 de turci si distrugând toate navele de acolo.
A decedat pe 11 aprilie 1898 la Sighetu Marmatiei ,József Hollósy ,pictor, filosof budist. A fost al treilea fiu al bogatei familii Hollósy de origine armeana. reprezentant al budismului în Ungaria . S-a nascut pe 8 martie 1860 la Sighetu Marmatiei.
S-a nascut în orasul Varna, la 11 aprilie 1908, Primul Bedighian Nory, corifeu al rebusului românesc. A murit în plinatatea fortelor sale creatoare, la vârsta de 30 de ani la Constanta.
……..
Cei mai bogati oameni din lume dupa Forbes.
Niciun armean din România nu face parte din primii 3000 de cei mai bogati oameni din lume. Omul de afaceri armeanul argentinian Eduardo Eurnekian, se afla pe locul 1.104, cu o avere de 3 miliarde de dolari. Oamenii de afaceri armeni rusi Samvel Karapetyan si Albert Avdolyan împart locul 1.143, cu 2,9 miliarde de dolari fiecare. Omul de afaceri rus armean, fondator al aplicatiilor social media Bumble si Badoo, Andrey Andreev (Ohanjanyants) se afla pe locul 1.615, cu 2 miliarde de dolari.
Vedeta americana de televiziune armeanca Kim Kardashian se afla pe locul 1.851, cu 1,7 miliarde de dolari.
Artyom Khachatryan, co-fondatorul rus-armean al Fix Price, se afla pe locul 1.951, cu 1,6 miliarde de dolari.
Cofondatorul american armean al companiei de biotehnologie Moderna, seful Flagship Pioneering, Noubar Afeyan se afla pe locul 2.152, cu 1,4 miliarde de dolari.
Fostul ministru de stat al Artsakh (Nagorno-Karabah), investitorul armean rus si mecenat al artelor si literaturii Ruben Vardanyan, care se afla în prezent în închisoare în Azerbaidjan, figureaza — împreuna cu familia sa — pe locul 2.545, cu o avere neta. de 1,1 miliarde de dolari.
Potrivit listei postate pe site-ul revistei, clasamentul îl include pe omul de afaceri argentinian armean Eduardo Eurnekian, care se afla pe locul 1.104, cu o avere de 3 miliarde de dolari. Oamenii de afaceri armeni rusi Samvel Karapetyan si Albert Avdolyan împart locul 1.143, cu 2,9 miliarde de dolari fiecare.
Om de afaceri rus armean, fondator al aplicatiilor de întâlniri si al platformelor de social media Bumble si Badoo, Andrey Andreev (Ohanjanyants) se afla pe locul 1.615, cu 2 miliarde de dolari.
Vedeta americana de televiziune armeana si femeia de afaceri Kim Kardashian se afla pe locul 1.851, cu 1,7 miliarde de dolari.
Artyom Khachatryan, co-fondatorul rus-armean al Fix Price, se afla pe locul 1.951, cu 1,6 miliarde de dolari.
Cofondatorul american armean al companiei de biotehnologie Moderna, seful Flagship Pioneering, Noubar Afeyan se afla pe locul 2.152, cu 1,4 miliarde de dolari.
Iar fostul ministru de stat al Artsakh (Nagorno-Karabah), investitorul armean rus si mecenat al artelor si literaturii Ruben Vardanyan, care se afla în prezent în închisoare în Azerbaidjan, figureaza — împreuna cu familia sa — pe locul 2.545, cu o avere neta. de 1,1 miliarde de dolari.
………………….
Un cuib de vultur negru a fost descoperit în regiunea Vayots Dzor în timpul lucrarilor realizate de filiala armeana a Uniunii Germane pentru Conservarea Naturii (NABU) în cadrul proiectului „Cercetarea si conservarea pasarilor de prada în Armenia”.
Acest lucru a fost raportat de filiala armeana a Uniunii Germane pentru Conservarea Naturii (NABU).
În regiunea Vayots Dzor, un astfel de caz a fost descris o singura data în Cartea Rosie din 1987, dar nu exista nicio referire la cuibarit.
Vulturul negru este listat în Cartea Rosie a RA ca o specie rara, cu un numar în scadere vizibil.
Conform criteriilor Listei Rosii a BPMM, este evaluata ca specie pe cale de disparitie. Specia de pasari este pastrata în rezervatia de stat „Padurea Khosrov”, unde cuibareste regulat.
Protectia speciilor de pasari este foarte importanta. vatamarea acestuia atrage raspunderea administrativa si penala.
Un cuib de vultur negru a fost descoperit în regiunea Vayots Dzor. În regiunea Vayots Dzor, un astfel de caz a fost descris o singura data în Cartea Rosie din 1987, dar nu exista nicio referire la cuibarit.
Vulturul negru este listat în Cartea Rosie a RA ca o specie rara, pe cale de disparitie.
Sursa:m.mamul.am
verjin-tasnamyaknerum-arajin-a-n289437-1
https://m.mamul.am/am/news/289437/p1
………………………………
Uniunea Armenilor din Rusia a cerut demarcarea granitei dintre echipa lui Pashinyan si poporul armean
Uniunea Armenilor din Rusia a emis o declaratie în care spunea:
„Uniunea Armenilor din Rusia, ca cea mai mare organizatie a diasporei, îsi exprima sprijinul pentru declaratia Maicii Scaun a Sfântului Etchmiadzin si face apel la toti reprezentantii de seama ai Armeniei si Syurk: oameni de afaceri, personalitati culturale, oameni de stiinta, sport, social si personalitati politice, sa vorbeasca deschis si sa-si indice pozitia cu privire la ceea ce se întâmpla în Armenia, în special, în legatura cu intentiile autoritatilor armene de a ceda pamânturile armenesti din regiunea Tavush.
Discursul lui Pashinyan în Parlamentul RA, unde de data aceasta a numit Armenia însasi, Armenia istorica, o amenintare la adresa securitatii Armeniei, a demonstrat înca o data pericolul cursului urmat în mod deliberat din 2018 de asa-numitele „autoritati de catifea” ale Armeniei si a dezvaluit necesitatea unei delimitari urgente a granitei între echipa lui Pashinyan si poporul si statul armean.
Este evident ca Pashinyan nu are solutii la problemele legate de asigurarea integritatii tarii si a sigurantei cetatenilor sai, iar fiecare pas nou nu face decât sa agraveze problemele. În aceasta situatie, doar demisia si plecarea de pe arena politica a actualului guvern poate oferi Armeniei, condusa de o noua conducere care îsi iubeste tara si poporul, o sansa pentru pace, o viata decenta si îsi va recâstiga încrederea pierduta în rândul populatiei. comunitate internationala.”
Sa remarcam ca în declaratia emisa cu o zi înainte de episcopii si conducatorii eparhiilor Armeniei pe fondul ultimelor procese din jurul satelor Tavush, se spune în special:
„Evenimentele din perioada recenta nu mai lasa nicio îndoiala ca autoritatile armene, în contextul dezarmenizarii complete a Artsakh si al ocuparii teritoriilor Armeniei, cedând amenintarilor venite din Azerbaidjan, se pregatesc sa predea teritoriu de la regiunea Tavush la aceasta din urma înainte de delimitarea si demarcarea asteptate a granitei.”
„Solicitam autoritatilor armene sa renunte la abordarea defetista si sa nu permita ca astfel de solutii coercitive sa fie avansate în timpul negocierilor privind problemele emergente care vor pune Patriei noi provocari de securitate.
De asemenea, facem apel la organizatiile nationale, politice, neguvernamentale din Armenia si Diaspora, toti reprezentantii poporului armean preocupati de viitorul Patriei Mame, inclusiv oficialii guvernamentali, sa se uneasca si sa protejeze interesele noastre nationale-state în unitatea nationala – sa contribuie în toate modurile posibile la întarirea statului si la crearea unui viitor prosper si sigur”, se arata în declaratie.
Sursa: Panorama.am
……………………
Journal du 11/04/2024 présenté par Harout Mardirossian
……………..
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” –12 aprilie
Pe 12 aprilie 1877 a început razboiul ruso-turc, razboi care va influenta situatia armenilor din Imperiul Otoman.
Pe 12 aprilie 1955 s- au format regiunile (marzele) Armeniei .Acestea sunt:
- Aragatsotn
- Ararat
- Armavir
- Gegharkunik
- Kotayk
- Lori
- Shirak
- Syunik
- Tavush
10.Vayots Dzor
Capitala Armeniei , este cea mai mare unitate din diviziunea administrativ-teritoriala a Armeniei. Erevanul, la rândul sau, este împartit în 12 districte administrative .
S-a nascut pe 24 august 1929/1931 la Sieu Odorhei (România), Stefania Moldovan (Angelesian), cântareata (soprana de coloratura). A decedat pe 12 aprilie 2012 la Budapesta.
A decedat pe 12 aprilie 2006 la Los Angeles, Suren Kolangian , istoric si armenolog. S-a stabilit în Armenia, iar în 1989 a emigrat în SUA. S-a nascut în februarie 1923 în România la Bucuresti.
Foto; ????????_???????? 911KDobBLCL._UF1000,1000_QL80_/
FOTO: suren kolangian
……………………………….
India va avea un atasat militar în Armenia
În ultimii câtiva ani, India s-a pozitionat ca o tara lider care articuleaza preocuparile, provocarile si aspiratiile Sudului Global sau tarilor în curs de dezvoltare, în special continentul african; Print scrie despre asta.
Pentru prima data, India va desfasura atasati militari într-un numar de tari, inclusiv Etiopia, Mozambic, Coasta de Fildes, Filipine, Armenia si Polonia, în conformitate cu initiativa sa politica mai larga de extindere a legaturilor strategice cu regiuni cheie pe fondul reînnoirii competitiei geopolitice.
Potrivit sursei, decizia de a numi un atasat în Armenia a fost luata deoarece Erevanul manifesta un interes profund pentru extinderea parteneriatului de aparare cu India.
„Anul trecut, a fost semnat un acord de aprovizionare cu Armenia cu echipamente militare indiene, inclusiv cu lansatoare de rachete cu mai multe butoaie. Tranzactia a avut loc pe fondul conflictului dintre Armenia si Azerbaidjan din Nagorno Karabakh.
De asemenea, a devenit cunoscut faptul ca New Delhi planuieste sa-si mareasca numarul oficialilor sai militari la ambasada sa din Moscova si la Înalta Comisie din Londra”, a scris ziarul.
…………………………..
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” –13 aprilie
A decedat pe 13 aprilie 2017 la Bucuresti, Zareh Baronian , teolog armean, care a detinut rangul de arhimandrit mitrofor al Bisericii Armene din România. A îndeplinit functia de paroh al catedralei armene si de vicar al Arhiepiscopiei Armene în perioada 1965-2001. S-a nascut pe 2 octombrie 1941 la Bucuresti. Îmi amintesc cu nostalgie de lungile discutii pe care le aveam cu domnia sa la concertele de la Sala Radio si de locul pe care îl ocupa în sala, acelasi, mereu , D 361(dupa numerotarea actuala) si nelipsita bomboana pe care o primeam în semn de pretuire.
S-a nascut pe 13 aprilie 1827 la Ghertenis (Caras-Severin,România) Kornélia Julianna Gertenyesi Hollósy Klára (nascuta Kornélia Korbuly), cântareata de opera, una dintre cele mai cunoscute si de succes artiste ale timpului ei. Ambii parinti, Bogdán Korbuly si Mária Magdolna Csausz erau de origine armeana. A decedat pe 10 februarie 1890 la Dombeyház (Ungaria).
În anul 1286 , Constantin al II-lea Katuketsi a fost ales Catholicos al tuturor armenilor .
În anul 1926 are loc Premiera primului film al lui Hayfilm „Namus” la Erevan .Hayfilm a fost fondat în 1923 la 16 aprilie.
- Poza; 443px-Kovács_Hollósy_Kornélia / 250px-Kovács_Hollósy_Kornélia.jpg
- Poza; jpg
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” –14 aprilie
În anul 1909 pe 14 aprilie în orasele Adana si Alep vilayets din Cilicia , Turcia otomana “a finalizat” masacrul Adana , în urma caruia au murit aproape 30.000 de armeni .
Masacrul de la Adana se refera la masacrul în masa al populatiei armene din vilayetele Adana si Alep din Turcia otomana din 1-4 aprilie si 12-14 aprilie 1909 . Pe 1 aprilie, multimea turca s-a repezit pe strazile, pietele si cartierele orasului Adana si a început sa-i masacreze pe armeni. Primul pogrom a durat trei zile. Pe 12 aprilie , aparitia în oras a Tinerilor unitati turcesti trimise de la Rumelia la Adana pentru „restaurarea” legii si ordinii a fost un prilej de reluare a pogromului, care l-a depasit pe cel anterior prin dimensiunea si metodele de executie. Aproximativ 30.000 de oameni au murit în masacrul Adana, dintre care peste 20.000 în Adana vilayet . Zeci de orase si sate locuite de armeni au fost distruse si incendiate:Dortyol , Hachyn , Sis , Zeytun , Sheikh-Murat, Fentchag si o serie de alte asezari au oprit atacul a zeci de mii de turci cu o autoaparare eroica si au fost salvati de la masacru. Cei responsabili de masacru au ramas nepedepsiti.
Peste 1300 de asirieni si sute de greci si crestini sirieni au fost, de asemenea, arestati, torturati, violati si ucisi. Oamenii au fost ciopliti cu cutite, iar magazinele si casele au fost distruse de incendiu. Rouben Paul Adalian mentioneaza ca doar în Adana au ars în total 24 de biserici, 16 scoli, 232 de case, 30 de hoteluri, 253 de ferme, 523 de magazine, 23 de mori si multe alte cladiri publice.
Pe 14 aprilie 1928 a fost deschis Teatrul Calator de Stat din Erevan .Acesta era un teatru itinerant azer. Teatrul a fost închis în anul 1949 si redeschis în anul 1967. În anul 1989 , teatrul se închide din nou, dar îsi continua activitatile în studioul de teatru alaturat Teatrului Dramatic Azerbaidjan din Baku .
…………………………..
Tânarul oboist Hayk Hekekyan a câstigat competitia „Towards a Classic Eurovision”. El va reprezenta Armenia la competitia internationala „Eurovision of Young Musicians” care va avea loc pe 17 august.
Hayk este fiul lui Tigran Hekekyan, director artistic si dirijor al corului „Little Singers of Armenia”. Sursa:m.mamul.am patani-erazhishtneri-evrotesil-n289663-1.jpg |
https://m.mamul.am/am/news/289663/p1
………………….
Transavia Airlines a început sa opereze zboruri pe directia Lyon-Erevan-Lyon.
Zborurile vor opera o data pe saptamâna, sâmbata .
………………………………
La 14/24 aprilie 1574, Ioan Voda cel Viteaz, domn al Moldovei (1572-1574) de origine armeana, a învins oastea turceasca în Batalia de la Jiliste.
Ioan Voda cel Viteaz în timpul scurtei sale domnii a dus o politica de întarire a autoritatii princiare, lovind în boierime, care l-a numit „Ioan Voda cel Cumplit”. Ioan voda a reusit sa strânga o „armata mare de bastinasi si locuitori ai granitelor care vin din toate partile”: 20.000 de pedestrasi (formati din razesi, stapâni de ocini), 10.000 de calareti (steagurile de curteni si boieresti), la care se adauga cei 1.200 de cazaci, condusi de hatmanul Swierczowski. Ioan Voda cel Viteaz întâmpina armata invadatoare a lui Alexandru Voda al Munteniei, care, sustinuta si de un contingent otoman, îl aducea pe Petru Schiopul domn în Moldova, învingând-o într-o lupta fulgeratoare lânga Jiliste, la vadul Râmna sau Râmnicu Sarat. Dupa moartea lui Ioan Voda cel Viteaz, doi frati de-ai lui dupa mama si un nepot, au ajuns pe tronul Moldovei: Ioan „Nicoara” Potcoava, Alexandru Sarpega si Petru Cazacul.
Foto: Bustul lui Ioan Voda cel Viteaz la Cahul
Sursa:lyberti.com
14-4-IS-5.png
http://lyberti.com/cartea-istoriei-vesnic-deschisa-14-aprilie/
La 14/24 aprilie 1574, Ioan Voda cel Viteaz, domn al Moldovei (1572-1574) de origine armeana, a învins oastea turceasca în Batalia de la Jiliste.
Ioan Voda cel Viteaz în timpul scurtei sale domnii a dus o politica de întarire a autoritatii princiare, lovind în boierime, care l-a numit „Ioan Voda cel Cumplit”. A cautat sa-si asigure tronul în exterior, punându-se bine si cu turcii, si cu polonezii, pe de o parte, iar pe de alta, asmutindu-i pe unii împotriva altora prin tot felul de iscodiri, uneltiri si minciuni. El a fost domnitorul care a schimbat capitala Moldovei de la Suceava la Iasi.
Aliat cu cazacii zaporojeni, se arunca într-un sir de lupte, care reprezinta momentele cele mai glorioase ale domniei acestui voievod. Ioan voda a reusit sa strânga o „armata mare de bastinasi si locuitori ai granitelor care vin din toate partile”: 20.000 de pedestrasi (formati din razesi, stapâni de ocini), 10.000 de calareti (steagurile de curteni si boieresti), la care se adauga cei 1.200 de cazaci, condusi de hatmanul Swierczowski. Ioan Voda cel Viteaz întâmpina armata invadatoare a lui Alexandru Voda al Munteniei, care, sustinuta si de un contingent otoman, îl aducea pe Petru Schiopul domn în Moldova, învingând-o într-o lupta fulgeratoare lânga Jiliste, la vadul Râmna sau Râmnicu Sarat. În seara de 13/23 aprilie 1574, oastea lui Alexandru Voda este atacata de avangarda oastei moldovene, condusa de marele vornic Dumbrava si Swierczowski, care distruge în totalitate straja munteana (400 de oameni). A doua zi dimineata, Ioan voda îsi împarte oastea „în trei polcuri”, navaleste asupra dusmanilor pe care „i-au lovit cându ei dormiia fara grija … si multa moarte facând într-însii”, dupa cum scrie cronicarul Grigore Ureche. Ioan Voda pune la Târgoviste domn pe un credincios de-al sau, Vintila, îndreptându-se apoi spre Braila, unde se refugiase Petru Schiopul. Aici se da o batalie în care Ioan Voda învinge, dupa care se îndreapta spre Bugeac pentru a-i sprijini pe cazaci. Învinge trei corpuri de oaste turceasca la Tighina si Cetatea Alba.
În vara anului 1574 are loc o noua expeditie, alcatuita din turci, tatari si munteni. În timp ce Ioan Voda îi învinge si alunga pe tatari, Golia e trimis sa-i tina pe turci la Dunare. Turcii reusesc sa treaca, iar Golia fuge spre Ioan Voda aflat cu ostirea lânga iezerul Cahulului, directie în care se îndreapta si oastea turca. Aici se da lupta si calarimea boierilor în frunte cu Golia trece la dusman. Sosirea tatarilor îi copleseste pe moldoveni, care se retrag în satul Roscani, în apropiere. Dupa o lunga si eroica, dar si zadarnica rezistenta, Ioan Voda s-a predat, primind asigurari ca ostenii sai vor fi, în schimb, crutati. Turcii îl ucid însa, legându-l de cozile a doua camile, pentru a-l sfârteca (10-11 iunie). Ostirea, care nu apucase sa paraseasca locul luptei, se întoarce atunci spre turci, si ostenii lui Ioan Voda reîncep lupta pentru a razbuna moartea miseleasca a voievodului.
Dupa moartea lui Ioan Voda cel Viteaz, doi frati de-ai lui dupa mama si un nepot, au ajuns pe tronul Moldovei: Ioan „Nicoara” Potcoava, Alexandru Sarpega si Petru Cazacul.
Cronicarii vremii sale nu au prea multe cuvinte de lauda la adresa lui: era un mercenar egoist, violent, care casapea boierii si preotii prin fel si fel de torturi. Bogdan Petriceicu Hasdeu este cel care, pe la 1865, îl va transforma într-un erou si un vizionar.
Cahul
………………………………..
Erdogan si Aliev solicita schimbarea Constitutiei Armeniei.
Sursa:armenews.com
https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=114760
arton114760
………………………………..
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” –15 aprilie
A fost înfiintata pe 15 aprilie 1906, Armenian General Benevolent Union , cunoscuta sub numele de AGBU ), una dintre cele mai mari organizatii caritabile neguvernamentale armene din lume . Acum, cu sediul central în New York , bugetul international anual este de aproximativ 36 de milioane de dolari. AGBU pastreaza si dezvolta patrimoniul constiintei nationale armene prin diverse programe educationale, culturale si umanitare.
A decedat pe 15 aprilie 1978 la Bucuresti Sergiu Malagamba.A fost compozitor, aranjor muzical, dirijor si baterist roman.
În anul 1942, celebrul percutionist este ridicat de Politie si internat în lagarul de la Târgu-Jiu, fiind acuzat de a fi „sef de secta religioasa periculoasa sigurantei Statului”, tocmai din cauza malagambismului – moda vestimentara a acelor ani care cuprinsese mari mase de tineri. dar si personalitati marcante ale scenei precum Constantin Tanase, care a aparut în fata spectatorilor îmbracat extravagant. S-a nascut la 6 februarie 1913, la Chisinau, într-o familie de origine italiana dupa tata si armeana dupa mama.
poza: Sergiu_malagamba.jpg
POZA; AGBU_letters_in_front_of_Marriott_Hotel_Yerevan.jpg
………………………………………….
SUA si armenii americani.
Pe 29 martie, Biroul de Management si Buget a anuntat revizuiri ale Directivei de politica statistica nr. 15: Standarde sau mentinerea, colectarea si prezentarea datelor federale privind rasa si etnia (SPD 15). Armeano-americanii au fost exclusi din recensamânt cu repercusiuni grave asupra egalitatii, justitiei si democratiei. Senatorul Portantino a intervenit si a solicitat rectificarea deciziei. Poate Biden nu are nevoie de voturile armenilor în numar de vreo 500.000.
Anthony_Portantino_2022-e1692969726556.jpg
…………………..
Primul Festival de Film Armean din Boston. Acest eveniment emblematic comemoreaza 100 de ani de cinema armean si pune în lumina contributiile remarcabile ale regizoarelor armene la industria filmului mondial.Seara de deschidere va include proiectia clasicului „Namus” [Onoare] din 1925, produs de Hamo Beknazaryan.
AmarasFilm-1-696×696.jpg
………………………
La Cernauti a avut loc actiunea „Nu taceti. Captivitatea ucide”
http://lyberti.com/la-cernauti-a-avut-loc-actiunea-nu-taceti-captivitatea-ucide/
Va mai aduceti aminte la Cernauti ce era pe fundal, acolo unde este desfasurat steagul Ucrainei?
14-4-F-7-752×440
…………………..
Cu pasi repezi ne apropiem de comemorarea a 109 ani de la genocidul armean din 24 aprilie 1915. Armenii bastinasi va propun sa urmariti un excelent documentar de 54 de minute produs în 2014 de Nicolas Jallot: „ Genocidul armean, spectrul anului 1915 ”. Este vorbit în limba franceza.
https://youtu.be/O6RAdtbm_sU?si=m1V8QSr_p9FMmdbl
Génocide arménien, le spectre de 1915 (FR – France 5 – 2015)
Genocidul armean, spectrul anului 1915
excelentul documentar de 54 de minute produs în 2014 de Nicolas Jallot: „ Genocidul armean, spectrul anului 1915 ”.
https://youtu.be/O6RAdtbm_sU?si=m1V8QSr_p9FMmdbl
https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=114782
…………………….
Migranti ilegali în Armenia?
Marea Britanie este în discutii cu Armenia, Côte d’Ivoire, Costa Rica si Botswana pentru a trimite migranti ilegali acolo. Negocierile cu partea armeana au început deja în 2023. în septembrie, dar înca nu s-au înregistrat progrese. Marea Britanie este gata sa plateasca 150.000 de lire sterline pentru fiecare migrant. Marea Britanie intentioneaza sa deporteze 30.000 de migranti si sa cheltuiasca aproximativ 5 miliarde de lire sterline.
Sursa:radar.am
041524d2e07bd8ff93491aac211b4e616e9793.jpg
https://radar.am/hy/news/world-2626312309/
……………………
FOTBAL. A fost stabilita data desfasurarii finalei Cupei Armeniei editia 2024. Finala va avea loc pe 12 mai pe stadionul Vazgen Sargsyan din Erevan între Ararat-Armenia si Urartu.
Meciul final dintre „Ararat-Armenia” si „Urartu” va avea loc pe 12 mai pe „Stadionul Republican” care poarta numele lui Vazgen Sargsyan din Erevan.
image_750x_661d22b369e40.jpg
……………………..
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” –16 aprilie
În Armenia pe 16 aprilie se aniverseaza Ziua Politiei.
S-a nascut pe 16 aprilie 1927 la Chisinau, Ecaterina Sismanian,filolog,traducator, editor,redactor.A decedat pe 11 octombrie 1996 la Bucuresti.
S-a nascut pe 30 noiembrie 1930 la Scaiesti-Dolj, Ioan Eustatiu Gregorian, renumit scenograf,pictor.A decedat pe 16 aprilie 2019 probabil la Craiova.
Ioan-Gregorian-Eustatiu-pictor-scenograf-7.png
……………………………
Sub conducerea Sfintiei Sale Aram I, Patriarhul Marii Case a Ciliciei, în perioada 20-22 aprilie va avea loc la Antilias-Liban un Congres International despre „Imperativul restabilirii drepturilor Artsakh împotriva politicii genocide a Azerbaidjanului”. , cu prezenta a 30 de personalitati printre care istorici, specialisti în Drept international si politologi din Armenia, Artsakh si alte tari.
WhatsApp-Image-2024-04-13-at-4.20.26-PM
………………………….
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” –17 aprilie
Pe 17 aprilie 1922 Arshavir Shirakyan si Aram Yerkanyan i-au ucis la Berlin pe fostul guvernator al provinciei Trabzon, Jemal Azmi (care a ordonat înecarea a 15.000 de copii armeni în mare, în Trabzon) si pe Behaeddin Shakir , unul dintre fondatorii Teshkilat-i Mahsuse.
În 1897 pe 17 aprilie, Turcia a declarat razboi Greciei (razboiul pentru Creta), au început razboaiele greco-turce . De partea grecilor , 600 de armeni au participat si ei la razboi , dintre care multi au fost premiati de guvernul grec .
A încetat din viata în ziua de 17 aprilie 1985 la Bucuresti, Dumitru Ioan Suchianu, scriitor, critic cinematografic, promotor al cinematografiei autohtone române, traducator. D. I. Suchianu descinde dintr-o familie veche de armeni din Moldova. Înaintasii lui purtau numele de Suchiant. S-a nascut pe 2 septembrie 1895 la Iasi.
S-a stins din viata pe 17 aprilie 1966 fiind înmormântat la Rm. Sarat, Keham Gerahian, Dirijor, compozitor, profesor de muzica În România îsi completeaza studiile, specializându-se la Conservator, la clasa profesorului Stefan Popescu. Devine dirijorul a doua formatii corale apartinând Asociatiei artistice armene „Erevan” si Asociatiei absolventilor scolii armene. De numele lui se leaga fondarea ansamblului coral „Komitas”, al carui dirijor a fost pâna în anul 1930. Dupa încheierea celui de Al Doilea Razboi Mondial, Gerahian se stabileste la Ploiesti devenind cadru didactic si dirijor la Conservatorul muncitoresc din oras. Este numit director al Scolii populare de arta. S-a nascut în anul 1892 în orasul Balcic.
FOTO: Arshavir_Shirakian; AramYerganian; D.I.Suchianu.
POZA; Arshavir_Shirakian (1).jpg /POZA; AramYerganian.jpg
Foto; D._I._Suchianu_(old)_photo.jpg /
…………………………………
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” –18 aprilie
Ziua Internationala a Monumentelor si Siturilor Istorice din Armenia
Armenia este o tara bogata în monumente culturale si naturale. Exista monumente ale epocii precrestine: ruinele Urartian Erebuni, Teishebaini, vechile capitale armene Armavir, Artashat, templul pagân Garni si altele.
Armenia este deosebit de bogata în monumente crestine. Acestea sunt catedrala din Vagharshapat, manastirile Noravank, Geghard, Khor Virap, Goshavank, Sevanavank, ruinele vechii biserici Zvartnots, cimitirul khachkars din Noraduz si multe altele.
Printre monumentele naturii se remarca unicul Lac Sevan, cascada din Jermuk, lacurile Parz Lich si Kari, stâncile Khndzoresk, Muntele Ararat vizibil din multe puncte din Armenia.
Pe 18 aprilie 1877 în timpul ultimului razboi ruso-turc, grupul de trupe ruse din Erevan sub comanda generalului Arshak Ter-Ghukasov a eliberat Bayazet .
S-a nascut pe 6/18 aprilie 1890 în orasul Adabazar (Imperiul Otoman), Hagop Djololian Siruni, ( H. Dj. Siruni ) . A fost jurnalist, istoric, armenolog si orientalist, poet si traducator român de origine armeana. A decedat pe 7 aprilie 1973 la Bucuresti.
A decedat pe 18 aprilie 1974 la Bucuresti, Nicolae Buicliu, compozitor si profesor. Se trage dintr-o familie de armeni din Basarabia. S-a nascut pe 6 septembrie 1906 la Corabia.
FOTO: Hakob Siruni
Poza; Hakob_Siruni (5).png
……………………………….
Jurnalul din 17.04.2024 prezentat de Hasmig PAPAZIAN
……………………………..
Presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a semnat un decret prin care orasul ocupat Shushi din Republica Artsakh a fost ales ca Capitala a Tineretului a Organizatiei Cooperarii Islamice în 2024.
………………………
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” –19 aprilie
În 1965 – la 50 de ani de la genocidul armean – aproximativ un milion de oameni s-au adunat în semn de protest în fata Operei din Erevan, cerând pentru prima data recunoasterea evenimentelor din 1915.
În 1915 – În timpul Marelui Genocid , a început batalia eroica de la Van , bataliile de autoaparare ale armenilor nativi din orasul Van si din provincia Van , care au durat aproximativ 1 luna. Batalia eroica de la Van , a avut loc între 19 aprilie si 16 mai 1915, când detasamentele de voluntari armeni si armata rusa au intrat în oras. A permis ca peste 150.000 de armeni sa scape de distrugerea inevitabila si a servit drept exemplu pentru armenii din alte locuri.
Pe 19 aprilie 1992 a fost aprobata de Consiliul Suprem al Armeniei Stema Republicii Armenia.În partea centrala a stemei de stat a Armeniei, pe scut, sunt înfatisate stemele a patru dinastii regale armene: Artashesyans, Arshakunis , Bagratunis si Rubinyans (Regatul Ciliciei ) . Toate completeaza tabloul biblic al Muntelui Ararat , pe vârful caruia este conturata Arca lui Noe.Leii si vulturii sunt reprezentati pe ambele parti ale scutului , care simbolizeaza puterea spiritului, invincibilitatea si curajul. Sabia ilustrata în interior simbolizeaza lupta poporului armean pentru libertate si independenta. Autorii sunt arhitectul Alexander Tamanyan si artistul Hakob Kojoyan.
Primul protest la Erevan
A decedat pe 19 aprilie 1994 la Bucuresti, Margareta Papazian , actrita de film si teatru, traducatoare. S-a nascut în Rusia pe 27 decembrie 1925.
A decedat pe 19 aprilie 1985 la Budapesta, Lukács Zárug , arhitect maghiar-armean din Transilvania. El provenea dintr-o familie maghiara-armeana din Gheorgheni. A studiat istoria si valorile bisericii armeno-catolice din Gheorgheni. El a consemnat mostenirea arhitecturii populare transilvanene într-un numar foarte mare de fotografii documentare. S-a nascut pe 11 noiembrie 1911 la Baraolt .
POZA; Coat_of_arms_of_Armenia.svg
………………………………
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” –20 aprilie
În 1994 – Duma de Stat a Rusiei a început sa voteze recunoasterea genocidului armean .
S-a nascut pe 20 aprilie 1934 la Bucuresti,Varujan Semizian, scriitor, publicist,traducator. În anul 1946 s-a stabilit în Armenia.
S-a nascut pe 20 aprilie 1914 la Bucuresti, Grigore Ara Cavaff, avocant pledant, politician. În anul 1966 se stabileste la New York unde se si stinge din viata la 21 octombrie 2000.
……………………………….
PAMÂNT CONTRA PACE?
Jurnalistul Davit Galstyan a publicat o harta pe pagina sa de Facebook cu o nota însotitoare: „Eliberarea frontierei” în sectorul Berkaber-Baghanis
* De fapt, RA da Azerbaidjanului sectoarele marcate cu albastru (sub controlul Fortelor Armate Armene).
* Zonele verzi de lânga Voskepar si Berkaber sunt înca „în aer”.
* Kirants este lipsit de o portiune de drum (pod + portiune de drum).
* Pamânturile Berkaber (rosii) ramân sub controlul Azerbaidjanului.
NB Pe scurt:
* Azerbaidjanul câstiga teren si ocoleste linia de aparare a Fortelor Armate ale RA.
* Armenia primeste „reducerea riscurilor de demarcatie si securitate”.
De fapt, nimic.
PS În harta oficiala, toate acestea sunt mult mai „frumoase” iar teritoriile care urmeaza sa fie predate nu sunt vizibile”.
Sursa:m.mamul.am
hh-n-adrbejanin-talis-e-kapuyt-n290123-1
https://m.mamul.am/am/news/290123/p1
…………………………….
Azerbaidjanul a distrus complet Biserica „Kanach Zham” din Shushi
Construita în anul 1847, biserica, cunoscuta si sub numele de „Kanach Zham” (Capela Verde), a fost avariata în timpul razboiului din 2020. La intrarea în clopotnita, inscriptiile în limba armeana scriu: „Sf. Biserica Hovhannes Mkrtich a fost construita de baronul orasului Shusha Hovhannes si Baba Stepanyan Hovnanents în memoria fratelui lor decedat Mkrtich în anul 1847.”
Sursa:asbarez.com
pngHqD9_r44HV.png; kanach-jam.jpeg
……………………….
O supravietuitoare a genocidului armean în vârsta de 110 ani, doamna Mary Vartanian, în vârsta de 110 ani, a participat la ceremonia de la Boston.
Detalii pe:
https://www.cbsnews.com/boston/news/armenian-genocide-massachusetts-mary-vartanian/
……………………….
La 1 aprilie, 15.162 de persoane înregistrate în Artsakh au parasit Armenia si ulterior 6.062 s-au întors. Cu alte cuvinte, de la 1 aprilie, 9.100 de cetateni din Artsakh au parasit Armenia fara sa se întoarca.
Sursa:agos.com
https://www.agos.com.tr/tr/yazi/30116/karabagli-ermenilerin-bir-kismi-ermenistan-dan-da-goc-ediyor