Armenesti 1 decembrie 2023

Armenesti 1 decembrie 2023.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 1 decembrie

La 1 decembrie 1626, un politician de origine armeana, Khalil Pasha Marashly, în vârsta de 56 de ani, a fost numit Mare Vizir al Imperiului Otoman.

Pe 1 decembrie 2020,conform acordului semnat de prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan , fortele armate ale Armeniei au fost retrase din cea mai mare parte a regiunii Kashatagh , care a fost predata Azerbaidjanului .

……………………….

Jurnalul din 30.11.2023 prezentat de Harout Mardirossian

https://fb.watch/oEeDfZ81DI/

………………………….

FOTBAL. Etapa XVIII din IDBank Premier League.

Meciul din 28 noiembrie s-a încheiat.

Shirak – Pyunik 1-1

Meciurile din 29 noiembrie s-au încheiat.

Urartu – Ararat 2-1

Noah – West Armenia 5-1

Meciurile din 30 noiembrie s-au încheiat.

BKMA – Van 7-1

Alashkert – Ararat-Armenia 1-1

Dupa 18 etape clasamentul arata astfel: pe primul loc Pyunik cu 46 puncte, pe doi Noah cu 36 si pe locul trei Ararat-Armenia cu 36.

Etapa 19 se va desfasura pe 4-6 decembrie.

………………………….

Ansamblul de dansuri populare armene Masis al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din Argentina si-a aniversat 30 de ani de la înfiintare.

Fotografii: Retele Complexului Masis

 

https://www.diarioarmenia.org.ar/la-presentacion-del-conjunto-de-danzas-masis-en-su-30-aniversario/

…………………………..

Monument Watch: Masina de propaganda a Azerbaidjanului vehiculeaza o noua teorie.

Monumentele din Artsakh nu sunt armenesti ci albaneze-udi potrivit azerilor. Detalii pe: https://news.am/eng/news/795208.html

…………………………

Cea de-a cincea reuniune a Comisiei pentru delimitarea si securitatea frontierei a frontierei de stat dintre Armenia si Azerbaidjan si a Comisiei de stat pentru delimitarea frontierei de stat dintre Azerbaidjan si Armenia a avut loc joi la granita dintre Armenia si Azerbaidjan — si prezidata de viceprimul Ministrul Armeniei Mher Grigoryan si viceprim-ministrul Azerbaidjanului Shahin Mustafayev. Niciun rezultat concret. Numai chestiuni de procedura. Bla, bla,bla…..

https://news.am/eng/news/795286.html

……………………….

Armeno-americanul Trent Simonian, co-fondatorul Sidetalk, a ajuns la clasa Forbes 30 Under 30 din 2024 la categoria Social Media.

Trent Simonian, în vârsta de 22 de ani, a co-fondat Sidetalk, o emisiune si un serial web de un minut, pe strada, în New York, care evidentiaza unele dintre cele mai interesante personaje ale orasului.Sidetalk este un „show care surprinde vitalitatea unica a orasului” prin interviuri comice pe strada si recapitulari ale evenimentelor.

Sursa:en.armradio.am

https://en.armradio.am/2023/11/30/sidetalk-co-founder-trent-simonian-makes-prestigious-forbes-30-under-30-list/

………… …………….

Familia Kardashian: Dezvaluirea mostenirii lor armene.

Întrebari si raspunsuri

Î: Toti Kardashians sunt de origine armeana?
R: Desi Kourtney, Kim, Khloé si Rob Kardashian au radacini armenesti prin tatal lor, mama lor, Kris Jenner, provine din ascendenta scotiana, olandeza si engleza. Cu toate acestea, familia si-a îmbratisat si a sarbatorit din toata inima mostenirea armeana, perpetuându-i semnificatia de-a lungul anilor.

Î: Kardashians se identifica ca armeni?
R: Da, familia Kardashian îsi sustin mostenirea armeana, exprimându-si mândria si solidaritatea. Ei s-au angajat în mai multe calatorii în Armenia, participând cu aviditate la afacerile culturale si valorificând platformele lor influente pentru a creste gradul de constientizare cu privire la istoria armeana si problemele pertinente.

Î: Exista si alti armeni de seama în industria divertismentului?
R: Dincolo de Kardashian, industria divertismentului se mândreste cu o multime de indivizi armeni talentati. Printre acestia se numara Serj Tankian si renumita trupa System of a Down, apreciatul regizor Atom Egoyan si stimata actrita Angela Sarafyan.

Sursa:gillettnews.com

https://gillettnews.com/news/the-kardashians-unraveling-their-armenian-heritage/267242/#gsc.tab=0

……………………….

Eric Akis autorul a opt carti de bucate ne trimite o reteta pentru un tort armenesc.Doamnele sunt rugate sa îsi exprime opinia

Tort cu portocale în stil armenesc cu nuca

Prajitura densa, cu aroma de portocale, cu o baza crocanta, este servita cu frisca cu aroma de portocale si garnituri.

Timp de preparare: 45 minute

Timp de gatire: 35 pâna la 40 de minute

Face: 10 portii

Pentru tort

  • spray cu ulei vegetal

2 cani de faina universala aerisita

2 cani de zahar brun auriu (ambalat lejer)

  • coaja rasa fin de la 2 portocale medii

1/2 lingurita ienibahar macinat

1/4 lingurita nucsoara macinata

1/2 lingurita sare

1/2 cana unt rece la temperatura camerei, taiat în cuburi mici

1 ou mare

1 (1 cana/250 ml) cuva de smântâna

1 lingurita bicarbonat de sodiu

1 lingurita extract pur de vanilie

1/2 cana bucati de nuca, rupte sau taiate în bucati mai mici daca sunt prea mari

Pentru topping si garnituri cu frisca

1 (1 cana/237 ml) recipient smântâna pentru frisca

2 linguri de zahar pudra

2 linguri de suc de portocale sau lichior cu aroma de portocale, cum ar fi Triple Sec sau Grand Marnier

1 lingurita coaja de portocala rasa fin

  • segmente de mandarina, seminte de rodie si/sau crengute de menta, pentru garnitura (optional)

Pentru a face tortul, taiati un cerc de 23 cm de hârtie de pergament si puneti-l în fundul unei tavi de prajitura de 23 cm. Ungeti usor hârtia si partile laterale ale tigaii cu spray de ulei. Pune tigaia deoparte pentru moment.

Preîncalziti cuptorul la 350 F. Combinati faina, zaharul brun, coaja de la cele doua portocale, ienibaharul, nucsoara si sarea într-un castron. Adaugati untul în bol. Cu vârful degetelor sau cu un taietor de patiserie, amestecati untul în faina pâna când se distribuie bine si nu sunt vizibile bucati mici.

Pune jumatate din amestecul de faina/zahar brun (aproximativ doua cani) în tava de tort si preseaza-l usor într-un strat uniform, creând o baza pentru tort.

Pune oul într-un al doilea castron si bate bine. Adaugati smantana, bicarbonatul de sodiu si vanilia si amestecati pana se omogenizeaza bine. Adaugati acest amestec umed la amestecul de faina/zahar brun ramas în bolul de mixare si amestecati pâna se formeaza un aluat.

Turnati aluatul în tava de tort si întindeti-l uniform pe baza. Acoperiti aluatul cu nuci. Puneti tava în mijlocul cuptorului si coaceti 35 pâna la 40 de minute sau pâna când prajitura revine când este atins usor în centru.

Puneti tortul pe un gratar si raciti 30 de minute. Acum, daca este nevoie, treceti cu un cutit subtire pe marginile tavii pentru a elibera tortul de pe ea. Scoateti inelul exterior al formei de tort. Puteti servi tortul cald sau lasati-l sa se raceasca la temperatura camerei. Daca procedati din urma, acoperiti tortul si lasati-l la temperatura camerei pâna când este gata de servire. Se poate prepara cu o zi înainte de servire,

Pentru a face topping cu frisca, turnati smântâna într-un bol de mixare sau într-un vas al mixerului cu stand si bateti pâna se formeaza vârfuri moi. Adaugati zahar pudra, sucul (sau lichior), 1 lingurita coaja de portocala si bateti pâna se formeaza vârfuri medii. Transferati într-un bol de servire si acoperiti si lasati la frigider pâna este necesar.

Pentru a servi, taiati tortul în felii si asezati-o pe farfurii de servire. Acoperiti fiecare bucata de tort cu o praf de frisca si ornati fiecare portie cu câteva segmente de mandarin, seminte de rodie si/sau crengute de menta.

SE ÎNCUMETA CINEVA?

https://www.timescolonist.com/life/food-and-drink/eric-akis-armenian-orange-cake-a-sweet-treat-for-dinner-parties-7894825

……………………

„Gardman-Shirvan-Nakhijevan” raspunde isteriei sistemice a lui Baku privind protectia patrimoniului cultural armean

Uniunea Panarmeana „Gardman-Shirvan-Nakhijevan” întreaba: este Azerbaidjanul gata sa raspunda unde se afla mai mult de jumatate de milion de armeni din istoricul Gardman, Shirvan si Nakhijevan? — Ce s-a întâmplat cu proprietatea lor? De ce si cum mostenirea culturala armeana este în mod constant distorsionata sau distrusa?

„În perioada 1998-2006, cu participarea directa a unitatilor din armata azera, au fost distruse mii de pietre unice în cruce si pietre funerare din cimitirul armean din Jugha, care erau exemple exceptionale de arta materiala, iar teritoriul cimitirul a fost transformat într-un poligon de tragere.

Sursa:armenpress.am

 

https://armenpress.am/eng/news/1125207.html?fbclid=IwAR1hGU02keu4flvGLQWbnw2Sgs1P0vT0VLCe_DcX-HmhQTX5lakREtPDRHY

…………………………

Seful de cabinet al primului ministru armean a lansat ideea ca armenii din Armenia si din diaspora sa cumpere numai bunuri armenesti. produse agricole, bauturi si servicii furnizate de companiile armene”.  Pe mesele de Anul Nou si de Craciun ar trebui sa fie doar legume, fructe, vin, tuica si alte produse agricole facute în Armenia”. Scopul ar fi acela de a înlocui Rusia care este de mult timp principala piata de export pentru aceste produse.

Se uita faptul ca Rusia gazduieste cea mai mare comunitate de diaspora armeana din lume, cu aproximativ 2 milioane de oameni. Se crede ca cifra depaseste numarul combinat de etnici armeni care traiesc în Statele Unite si Uniunea Europeana. Exporturile totale ale Armeniei catre Rusia, sunt la nivelul de 2,6 miliarde de dolari în ianuarie-septembrie a acestui an.Armenia a exportat bunuri în valoare de 575 de milioane de dolari în tarile UE în perioada de noua luni si extrem de putin în SUA, numai 35 de milioane de dolari.

Sa întrerupi exporturile în Rusia este hazardat în absenta unor piete alternative de export pentru sectoarele agricole si de prelucrare a alimentelor din Armenia. Si nu ar trebui neglijat faptul ca UE are standarde stricte sanitare si de calitate pentru produsele alimentare care nu sunt aplicate în Armenia.

PERSONAL AS DORI CA PE PIATA ROMÂNEASCA SA-SI FACA PREZENTA PRODUSE ALIMENTARE DIN ARMENIA SI ÎN MOD DEOSEBIT CAISELE.

Sursa:azatutyun.am

https://www.azatutyun.am/a/32703591.html

………………………………..

Eroii armeni din Armata Româna, participanti la Primul Razboi Mondial.

https://youtu.be/0TiGo0rRcGg?si=aOUn08cJ-nN05ELi

……………………….

Ministrii de Externe ai Armeniei si României au discutat probleme de securitate regionala

Pe 29 noiembrie, ministrul de externe al RA Ararat Mirzoyan a avut o întrevedere cu ministrul român de externe, Luminica Odobescu, în cadrul Forumului Ministerial al OSCE.

În cadrul întâlnirii s-au discutat probleme de interactiune bilaterala dintre Armenia si România, ambele parti punând accent pe dialogul politic, disponibilitatea de a extinde cooperarea în domenii economice si în alte domenii, inclusiv prin vizite reciproce la nivel înalt.

https://verelq.am/hy/node/137120?fbclid=IwAR2a8kB1C30pv2AdRpd1_YHGbfLVbewp-Vno-LbF50tLOQ2KEmZwTgRy9Ns

………………………….

 

About veteranul1