Armenesti 27 noiembrie 2023.
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 24 noiembrie
Pe 24 noiembrie 1920 au început negocierile nefaste de reconciliere armeno – turce la Alexandropol .
…………………….
Jurnalul din 23.11.2023 prezentat de Harout Mardirossian
………………….
Sunt sigur ca fiecare, indiferent de comportamentul lor, de la cel mai rau la cel mai înalt, sufera adânc în inima de pierderea de moment a Patriei noastre, de pierderea lumii Artsakh. Arhiepiscopul Bagrat Galstanyan, seful diecezei Tavush a Bisericii Apostolice Armene, a spus acest lucru în predica sa.
„ Si
daca devenim obisnuiti si pasnici, nu vom avea nici adevar, nici dreptate, si deci nu vom avea pace.Vom
fi ca omul care este in mod constant jignit, dezonorat, luat de mana, umilit, îngenuncheat, batjocorit, ridiculizat, iar aceasta persoana traieste linistit si normal cu toti si se preface ca nu i s-a întâmplat nimic.
S-a întâmplat, oameni buni, s-a întâmplat. S-a produs un dezastru, un dezastru groaznic, ti-ai pierdut patria. Daca nu stiti, va spun, v-ati pierdut Patria”, a subliniat arhiepiscopul Bagrat Galstanyan
https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=110184
……………………
Pe 22 noiembrie, în Biserica Evanghelica Germana din Atena a avut loc un concert de muzica de orga dedicat împlinirii a 850 de ani de la moartea marelui gânditor medieval, poet, teolog, catolicosul armean din secolul al XII-lea Sfântul Nerses Shnoralu, la care au fost prezenti diplomati. acreditati în Grecia, politicieni, intelectuali, clasa spirituala, reprezentanti ai comunitatii greco-armene.
Pentru a sarbatori aceasta aniversare speciala, Nellie Kalashyan (soprano) si Karine Hovhannisyan (orga) au sosit la Atena din Armenia.
O parte din concert se poate asculta pe:
https://youtu.be/5yGVDxYecAM?si=ibfW7AjMMadcKekE
MOS SUREN
A 30 editie a Târgului de Carte Gaudeamus Bucuresti 2023 s-a încheiat. La aceasta editie ,ca orice „papik” care se respecta, m-am axat pe cartile pentru copii. Una din cartile cele mai interesante a fost ,desigur, „Basme armenesti de la Mos Suren”, aparuta în România datorita nepotului lui Mos Suren, Arsen Arzumanyan. Dar cine este Mos Suren?
Mos Suren este, de fapt, Suren Muradyan autorul a peste 150 de carti, iar basmele lui sunt larg raspândite în Armenia si dincolo de granitele acesteia. Versurile sale au fost transpuse în peste 250 de cântece pentru copii si adulti, iar piesele sale au fost jucate în mai multe teatre si la televiziunea publica armeana. Poeziile lui sunt incluse în programa claselor primare din Armenia.
Suren Muradyan s-a nascut într-un mic sat armenesc numit Vornak (azi Akner) pe 26 noiembrie 1930. A absolvit Facultatea de Istorie si Lingvistica a Universitatii Pedagogice Khachatur Abovyan din Erevan în anul 1952, iar în anul 1957 , cursul superior de jurnalism la Moscova. A lucrat la o serie de ziare si periodice literare, precum si la Radioul National al Armeniei. A tinut prelegeri timp de 10 ani la Facultatea de Stiinte Umaniste a Universitatii „Haybusak” . Prima colectie pentru copii, „Primul cântec”, a fost publicata în 1953 . Majoritatea cartilor pentru copii, lirice si satirice au fost traduse în 17 limbi ale lumii, inclusiv rusa , engleza , franceza , ucraineana , belarusa , persana , lituaniana , araba , georgiana , tadjica , udmurta, uzbec , etc si acum si în româna.
Eroii „Basmelor armenesti de la Mos Suren” sunt foarte diferiti, de la oameni la animale si pasari, care transpun copiii în lumea basmelor.Cititorii vor calatori cu cea mai mica regina a lumii, vor cunoaste povestea Râului de miere, soarta ciobanului si a sotiei sale lacome, se vor distra cu aventurile arogantului mester ciocanitoare, ale vulpii viclene si vor afla cum si-au ales pasarile rege.
Suren Muradyan a fost un om longeviv asa ca diverse generatii au fost crescute cu creatiile sale, învatând prin lectii directe si indirecte despre frumusete si onestitate, corectitudine si prietenie. Pentru meritele sale literare, Suren Muradyan a primit numeroase medalii si premii.
Mos Suren s-a stins din viata la Erevan pe 26 decembrie 2020 la venerabila vârsta de 90 de ani.
Va recomand cu caldura sa faceti achizitionati basmele lui Mos Suren.
Ascultati una dintre melodiile antrenante ale lui Martin Vardazaryan – Cântecul piticilor- ale carui versuri apartin lui Suren Muradyan pe:
https://youtu.be/iyLfWdeaGmw?si=6htSEQFk5vGUqpkY
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 25 noiembrie
Pe 25 noiembrie 1943 a fost fondata Academia Nationala de Stiinte din Armenia .
Pe 25 noiembrie 1945 a avut loc deschiderea oficiala a Podului Victoriei din Erevan . Podul Victoriei este un pod cu sapte arcade pe râul Hrazdan . Inginerul structurii a fost Simon Hovnanyan , arhitecti: Artashes Mamijanyan , A. Asatryan.
Pe 25 noiembrie 2020 , conform acordului semnat de prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinyan , fortele armate ale Armeniei au fost retrase din sectiunea Karvacharyan din regiunea Shahumyan , care a fost predata Azerbaidjanului .
………………
SAH. Federatia armeana de sah este alcatuita din mai multe federatii organizate pe regiuni/orase. Astfel am aflat ca mandatul presedintelui Federatiei de sah din Erevan, Mkhitar Hayrapetyan, s-a încheiat. A fost ales în unanimitate ca nou presedinte al federatiei cu 31 de voturi, Artur Davtyan. Acesta este maestro international din 2019 si este foarte tânar având 21 de ani.
Sursa:verelq.am
………………….
Ziar pentru saptamâna 25.11.2023 prezentat de Harout Mardirossian
………………….
“The New York Times” a inclus fotografia persoanelor stramutate fortat din Artsakh în primele 100 de fotografii ale anului. Fotografia a fost realizata pe 25 septembrie si difuzata de Ani Badalyan, secretarul de presa al Ministerului de Externe al Armeniei.
“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 27 noiembrie
În anul 1940 la Strejnic, localitate din judetul Prahova a fost asasinat de legionari, marele prieten al armenilor, istoricul de renume Mondial Nicolae Iorga.
…………………………
Franta a câstigat Junior Eurovision 2023.
Gruparea Ian Girls care a reprezentat Armenia a ocupat locul 3 la Junior Eurovision 2023. Pe locul 1- Franta , iar pe 2- Spania.
Competitia care a avut loc la Palais Nikaïa din Nisa a fost difuzata pe 170 de canale de televiziune din întreaga lume, cu peste 35 de milioane de telespectatori.
Cântecele premiate: Zoé Clauzure cu melodia ei „ Chœur ” , Sanadra Valero si piesa ei „ Loviu ” si grupul Ian Girls pentru Armenia si piesa lor „ Do It My Way ” .
…………………..