Armenesti 22 noiembrie 2023

Armenesti 22 noiembrie 2023.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 22 noiembrie

Pe 22 noiembrie 1988  Consiliul Suprem al RSS Armeniei a adoptat o lege de condamnare a Genocidului Armenesc din 1915, prin care 24 aprilie a fost declarata zi de comemorare a victimelor Marelui Genocid si a fost considerata zi nelucratoare.

În anul 2003, guvernul Armeniei a declarat ziua de 22 noiembrie drept Ziua lucratorului bancar . Data sarbatorii a fost aleasa datorita faptului ca pe 22 noiembrie 1993, pe teritoriul Armeniei, în loc de rublele Bancii de Stat a URSS, a fost introdusa în circulatie moneda nationala, dramul.

…………………………..


Ziarul de marti 21.11.2023 prezentat de Harout Mardirossian

https://fb.watch/osdOHnGmft/

………………………

Soprana Gohar Hakobyan cânta Ave-Maria. Compozitor: David Badalyan.Aranjament muzical : Narine Zarifyan. Video:  https://www.youtube.com/watch?v=h0yj3I5rZmw

https://orer.eu/hy/2023/11/21/gohar-hakobyan-soprano-ave-maria/

…………………………..

Catherine Colonna: „Francezii nu vor fi niciodata indiferenti fata de soarta Armeniei”

„Franta si francezii nu vor fi niciodata indiferenti fata de soarta Armeniei din motive istorice si sincere pe care le cunoastem. Nicio tara nu ajuta Armenia mai mult decât Franta”, a declarat Catherine Colonna , ministrul Europei si Afacerilor Externe.

„Le spunem ambelor parti ca trebuie sa gasim mijloace de dialog politic pentru a rezolva problemele care ramân nerezolvate pentru o pace justa si durabila. Cele trei dezbateri din ultimul an în Consiliul de Securitate privind Armenia au fost organizate la initiativa Frantei . Exista progrese reale în raspunsul Europei si al comunitatii internationale, în mare parte la initiativa Frantei.

Recent, consolidarea mandatului misiunii europene de observare la fata locului si accesul la facilitatea europeana de pace, acum deschisa Armeniei, a fost Franta care le-a obtinut. Toate acestea ar trebui sa faca posibila ca Azerbaidjanul sa înteleaga ca pacea necesita o solutie diplomatica.”

Sursa: Libération

………………………….

O delegatie condusa de primarul orasului Saint-Etienne, Gaël Perdriau, viziteaza satul armean Kapan.

Delegatia a vizitat spatiile în curs de dezvoltare pentru viitorul centru francofon din Kapan.

Sursa:caucasefrance.com

https://caucasefrance.com/2023/11/cooperation-decentralisee-renforce-les-liens-entre-saint-etienne-et-kapan/

3645-480×360

……………

Lucrarile de restaurare la complexele monahale Kobayravank si Sanahin sunt aproape de finalizare

Sursa:armenews.com

 

https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=110105

…………………..

Pace între azeri si armeni?

Cele doua parti nu cad de acord asupra locului de întâlnire. Armenia vrea la Washington, Azerbaidjanul vrea la Moscova. Acum Azerbaidjanul a propus Armeniei o întâlnire la granita dintre Armenia si Azerbaidjan pentru a continua negocierile privind tratatul de pace.

Sursa:armenews.com

https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=110104

………………………..

La 22 noiembrie 1861  Poarta otomana a emis „Firmanul de organizare administrativa a Moldovei si Valahiei”, prin care admitea unirea administrativa si politica a Principatelor, înfaptuita de facto la 24 ianuarie 1859 (unirea era recunoscuta însa numai pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza). În ciuda stipulatiilor restrictive, documentul marcheaza un pas important pe calea unirii depline a Principatelor.

Sursa:lyberti.com

……………………..

Banca Centrala a Armeniei emite monede dedicate celei de-a 30-a aniversari a monedei nationale

Banca Centrala a Armeniei a pus în circulatie monede în valoare de 10, 20, 50, 100, 200 si 500 dram dedicate celor 30 de ani ai monedei nationale.

Avers : logotipul celor 30 de ani de moneda nationala, anul emiterii „2023”,

Revers : valorile nominale ale monedelor .

Proiectat de  Vardan Vardanyan (avers), Karapet Abrahamyan (revers).

Monedele sunt batute la Royal Mint, Marea Britanie.

………………………..

Primarul NEW YORK a participat la 80 de evenimente în 8 ani legate de Turcia cu diverse sponsorizari. Amanunte de la editorul Harut Sassounian pe:

https://www.thecaliforniacourier.com/nyc-mayor-attended-80-events-in-8-years-related-to-turkey/

…………………….

La invitatia Întâistatatorul Eparhiei Armene din România, P.S. Episcop Datev Hagopian a slujit în Catedrala armeana din Bucuresti pe 19 noiembrie a.c. Preasfintitul  Episcop Vârdanes Abrahamyan, Întâistatatorul Eparhiei Armene din Artakh. Dupa slujba a fost organizata la biblioteca o intâlnire cu enoriasii parohiei, iar Preasfintitul  Episcop Vârdanes Abrahamyan a prezentat situatia armenilor din Artsakh.Pentru cei care nu au avut posibilitatea sa-l asculte pe Preasfintitul  Episcop Vârdanes Abrahamyan redau ce a declarat la emisiunea “Review” de la 168TV despre conservarea eparhiei spirituale din Artsakh în Armenia, despre problemele si sarcinile diecezei.

„Depopularea Artsakh a fost inclusa nu numai în planurile Azerbaidjanului, ci si ale superputerilor”.

Indiferent de circumstantele deciziilor pe care autoritatile Armeniei le vor lua cu privire la autoritatile Republicii Artsakh si dreptul sau constitutional, Eparhia Artsakh este o structura religioasa, iar Scaunul Mamei Sfântului Etchmiadzin are propriile sale functii.

Eparhia este în prezent izolata de Artsakh, ceea ce, potrivit lui Srbazan, înseamna ca nu poate functiona pe deplin, deoarece dieceza este în primul rând stabilita pe un teritoriu, ceea ce înseamna un teritoriu administrativ si control asupra manastirilor si bisericilor existente în acel teritoriu, teritoriu , fata de cultivatorii culturali, si fata de copiii sai credinciosi, turma credincioasa, parohii.

„Toate acestea nu exista, iar eparhia cu siguranta nu poate functiona pe deplin fara credinciosi, preoti, fara biserici adecvate. Dar tot ceea ce este spiritual si moral are o descriere pentru planurile viitoare, desigur, pentru asta eparhia ar trebui sa ramâna si sa continue sa functioneze.

Desigur, este un fenomen dificil în Armenia sa pastrezi dialectul si obiceiurile lui Artsakh, deoarece atât dialectul, obiceiurile, cât si modul de viata, bucataria se bazeaza pe tara ta, pe mijloacele de trai. Astazi, comunitatile nu au putut fi adapostite într-un mod unitar. Cred ca trebuie sa fie foarte dificil sa restabiliti si sa reproduceti acest proces.  Ar trebui sa poata pastra aceasta valoare, este identitatea Artsakh”, a adaugat liderul Episcopiei Artsakh.

Interlocutorul nostru a vorbit si despre functiile biroului de patrimoniu spiritual si cultural al Maicii Scaun Sfântul Etchmiadzin Artsakh. Episcopul a transmis ca biroul a fost deschis cu binecuvântarea Catholicos-ului tuturor armenilor dupa razboi. Astazi biroul functioneaza pe deplin si îsi îndeplineste functiile.

„Oficiul îndeplineste sarcini importante, în special, în diaspora si cu structurile relevante care vizeaza pastrarea valorilor educationale si culturale, acestea sunt structurile internationale, în raport cu care biroul realizeaza o munca deplina, concreta, pentru a preveni atrocitati, distrugere, închidere a monumentelor noastre , fara pângarire. Si pentru a preveni, toate acestea ar trebui sa fie pe deplin prezentate structurilor relevante, astfel încât acestea sa fie, de asemenea, la curent cu ceea ce se întâmpla în Artsakh. Acum nu suntem în Artsakh, iar acele structuri nu acorda atentie atrocitatilor azere. Trebuie sa vedem ce se întâmpla în Artsakh în moduri diferite, în viitor ar trebui sa putem chiar sa organizam pelerinaje în locuri sfinte, sa vedem cu ochii nostri ce se întâmpla si, de asemenea, sa ridicam o rugaciune”, a subliniat episcopul Abrahamyan.

Astazi, Episcopul nu detine informatii complete despre soarta si starea actuala a marilor centre spirituale din Artsakh, Dadivank, Gandzasar, Amaras, nu stie ce se întâmpla acolo, astazi. Un lucru este clar, ceea ce este vizibil pentru azeri, crucea si alte simboluri crestine, le îndeparteaza si distrug imediat, aratând ca accentul crestin armean în Artsakh ar trebui sa scada.

Cu exact 10 zile înainte de razboi, pe 9 septembrie, Episcopul a lansat un apel, a îndemnat natiunea armeana sa actioneze unit si cu întelepciune, citând formula de solidaritate a lui Nerses Shnoralu: „Unitate în probleme importante, libertate în probleme secundare si Iubire în toate” , astazi în emisiunea programului nostru, Episcopul a spus ca exista planuri care depasesc puterea armenilor din Artsakh de a rezista.

„Depopularea Artsakh nu a fost doar inclusa în planurile Azerbaidjanului, dar cred ca superputeri îsi puneau în aplicare planurile aici. Din pacate, nu am putut întelege si percepe ca Artsakh este în acele planuri serioase. Artsakh nu a putut rezista singur. Oamenii din Artsakh si soldatii nostri ai Armatei de Aparare, precum si voluntarii, au facut totul, au luptat cu curaj, dar în conditii dezechilibrate ne-am predat Artsakh. Nu a fost posibil sa ducem razboi mai mult de o zi, pentru ca rezervele noastre, nu numai în ceea ce priveste munitia, erau reduse, ci si Azerbaidjanul planificase din timp si pusese sub asediu Artsakh, asa ca Artsakh a ramas singur. Au încercat sa comita genocid în Artsakh si a fost luata acea decizie celebra pentru a salva copiii, femeile si populatia. Discursul meu a fost despre oameni, care au ramas în Artsakh, care au pastrat Artsakh si semnificatia ei, dar repet din nou: au fost multe presiuni puternice, carora nu le-am putut rezista. Dupa mine, în cazul unor schimbari serioase, ar trebui sa ne fie posibil sa ne întoarcem din nou la Artsakh”, a subliniat interlocutorul nostru.

Episcopul nu este de acord cu acei oameni care cred ca problema Artsakh este închisa. Conform definitiei sale, a vorbi mult despre un subiect nu da întotdeauna un rezultat pozitiv, exista subiecte despre care nu poti vorbi, dar pe care sa actionezi.

„Cred ca Artsakh nu a cazut, Artsakh ramâne, iar subiectul Artsakh nu este închis.

Astazi, ca si clerul, fiecare cetatean are o misiune. Noi spunem, nu-i asa, ca persoana care nu este în misiune este în domeniul diavolului? Va însemna ca fiecare dintre noi are propria sa misiune: biserica, conducatorii si oamenii de rând, fiecare are propria lucrare de facut. Daca ne aflam în plicul a ceea ce facem, va fi posibil sa asiguram unitatea si sa o facem cu dragoste. În cazul unei lucrari importante, iubirea devine mai puternica în noi, pentru ca are ca scop obiective importante”, a spus Preasfintitul Parinte Episcop Vrtanes Abrahamyan.

Conform observatiei sale, coroana victoriei nu este întotdeauna pusa pe capul natiunii armene, exista momente în care sunt asezate coroane de spini de umilire si umilire. Totusi, trebuie sa putem iesi din acea situatie, daca vom reusi, va însemna ca natiunea armeana poate avea un scop în sine.

„Trebuie sa ne ridicam din starea noastra cazuta pentru a îndeparta coroana de spini si a câstiga coroana victoriei, care va aduce eliberarea Artsakhului si o întoarcere victorioasa. Parasirea Artsakh asa ar trebui sa fie cel putin inacceptabila si asteptata pentru generatiile viitoare, trebuie sa implementam acel plan”, a adaugat Episcopul.

Preasfintitul Parinte Episcop Vrtanes Abrahamyan a vorbit si despre fostii lideri militari si politici din Artsakh si despre sute de cetateni capturati de Azerbaidjan si în închisorile din Baku si a spus:

„Trebuie facut totul pentru a ne întoarce simbolurile: presedintii din Artsakh, armata noastra dedicata, presedintele Adunarii Nationale si armenii nostri”.

Interviul în detaliu, în limba armeana, poate fi vazut pe

https://youtu.be/5Dv9cAd6eBU?si=axYFP-3vQj-1uV48 (În cazul unor schimbari serioase, ar trebui sa fie posibila întoarcerea în Artsakh).

https://168.am/2023/11/21/1960876.html?fbclid=IwAR3VbQA2Qjt7VvKPvDrUu51tkYYOb2WnbomoSe3bjsqdqods-OvJI64ygkY

About veteranul1