Armenesti 19 noiembrie 2023

Armenesti 19 noiembrie 2023.

Sheynnis Palacios din Nicaragua a fost încoronata Miss Univers 2023 în San Salvador. Are 23 de ani si este din Managua, Nicaragua. Este  prima Miss Univers din Nicaragua. Din pacate în acest an Armenia nu a avut reprezentanta.

https://conandaily.com/

……………………………………

Pe 19 noiembrie 1979 a încetat din viata Gheorghe Lupascu (22.03.1908, Botosani – 19. 11.1979, Bucuresti)

Medic parazitolog, profesor universitar la IMF Bucuresti, seful Sectiei de Parazitologie în Institutul de Microbiologie, Epidemiologie si Parazitologie „Dr. Ion Cantacuzino”; a efectuat, în calitate de expert OMS, calatorii de studii si orientare a luptei antimalarie în numeroase tari africane; membru corespondent al Academiei Române. A fost incinerat la Crematoriul “Cenusa” din Bucuresti.

…………………………………..

Ziua cercetatorului si proiectantului român.

Marcata, în fiecare an, la 19 noiembrie, data la care, în anul 1912, se nastea savantul George Emil Palade, instituita prin hotarârea de guvern nr. 764/1994, în semn de omagiu fata de activitatea savantului american de origine româna, laureat al Premiului Nobel pentru Medicina pe anul 1974.

Se pune întrebarea mai sunt institute de cercetare/proiectare în România?

…………………………………

Consiliul Mondial al Bisericilor a emis o declaratie cu privire la conflictul din Nagorno-Karabah

Membrii Consiliului solicita guvernului Azerbaidjan sa garanteze siguranta si drepturile egale ale acelor etnici armeni care doresc sa se întoarca la casele lor din Nagorno-Karabah, sa protejeze mostenirea culturala si religioasa etnica armeana din Nagorno-Karabah, sa respecte libertatea religiei, a credintei (inclusiv vizitarea locurilor religioase si de cult) si a permite si facilita vizita unei misiuni independente de evaluare UNESCO în regiune si pentru a documenta starea siturilor relevante.

Delegatii au facut apel la Uniunea Europeana sa consolideze misiunea UE în Armenia prin furnizarea de personal si resurse suficiente pentru a observa si raporta invadarea teritoriilor suverane ale Armeniei de catre fortele armate ale Azerbaidjanului.

Consiliul solicita Consiliului de Securitate al ONU sa solutioneze aceasta problema si sa ia masuri rapide si decisive în cazul oricarui atac al fortelor armate ale Azerbaidjanului pe teritoriul suveran al Armeniei.

Sursa:orer.eu

https://orer.eu/hy/2023/11/18/nigeria-ek-ham-xorhurd-ler-karabach2023/

…………………………..

Rusia, Azerbaidjan si Turcia au refuzat sa participle la Adunarea Parlamentara OSCE de la Erevan.

Sursa:armenpress.am

https://armenpress.am/eng/news/1124433.html?fbclid=IwAR0hvsdWSAxzzD0hECGxM0osa4xJztcLHcMAp9Jm62t1XCPWpLzmzIpH7wA

……………………………

Liberalizarea vizelor UE pentru Armenia

ATENTIE LA NUANTE!

 

Peter Stano, purtatorul de cuvânt principal pentru afaceri externe si politica de securitate al Comisiei Europene a Uniunii Europene (UE), a vorbit despre începerea procesului de liberalizare a vizelor UE cu Armenia.

Potrivit lui Stano, UE urmeaza sa studieze optiunile de liberalizare a vizelor cu Armenia, iar asta înseamna ca va începe un proces de explorare a posibilitatii de liberalizare a vizelor pentru tara.

Totodata, purtatorul de cuvânt al relatiilor externe ale UE a mentionat ca, pentru succesul acestui proces, Armenia trebuie sa îndeplineasca si o serie de sarcini si, cel mai important, sa obtina acordul tuturor statelor membre UE.

El a mentionat ca una dintre cerintele pentru liberalizarea vizelor UE se refera la detinerea de pasapoarte biometrice.

„Dar si cerinte politice pentru a ne asigura ca cadrul politic din tara împiedica oamenii sa foloseasca abuziv sistemul de azil. În primul rând, ca oamenii sa nu fie fortati sa paraseasca tara si sa solicite azil. Pentru ca aceasta este una dintre prioritatile principale atunci când vine la vize.Regimuri de vize gratuite pe care nu vrem sa avem o crestere brusca a solicitantilor de azil si pentru a preveni utilizarea abuziva a regimului de calatorie, sa zicem, fara vize sau liberalizat.Deci criterii politice si criterii logistice tehnice pe partea a solicitantului si, desigur, statele membre trebuie sa fie convinse, trebuie sa fie asigurate ca totul s-a facut din partea tarii partenere ca liberalizarea vizelor în acest caz nu va fi folosita gresit”, a spus Stano.

Sursa:news.am

https://news.am/eng/news/793031.html

………………………………..

Ziar pentru saptamâna 18.11.2023 prezentat de Harout Mardirossian

https://fb.watch/oofbAUeUrt/

 

About veteranul1