Armenesti 15 noiembrie 2023

Armenesti 15 noiembrie 2023.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 15 noiembrie

 Pe 15 noiembrie 1813 Gheorghe Asachi a deschis la Academia Domneasca din Iasi un curs în limba româna pentru a preda în limba nationala, un curs de inginerie si hotarnicie. Cursul a functionat pâna în anul 1818.

 Pe 15 noiembrie 1836 a fost înfiintat la Iasi Conservatorul Filarmonic si Dramatic, sub directia lui Gheorghe Asachi, spatarului Vasile Alecsandri (tatal) si a vornicului Stefan Catargiu; si-a încheiat activitatea în anul 1840.

Harut Sassounian ne semnaleaza ca FBI

Harut Sassounian ne semnaleaza ca FBI si-a extins acum ancheta cu privire la presupusele legaturi ilegale de strângere de fonduri dintre campania primarului orasului New York, Eric Adams, si oficialii si indivizii turci, dupa ce a analizat campania primarului NYC.

Articolul a aparut în https://www.thecaliforniacourier.com/after-scrutinizing-nyc-mayors-campaign-fbi-is-delving-into-his-links-to-turkey/

SA NU UITAM.

Pe 15 noiembrie 1932 a murit Constantin Turcanu, cunoscut ca Penes Curcanul, erou al Razboiului de Independenta, participant la cel de-al Doilea Razboi Balcanic, la Primul Razboi Mondial si la campania din Ungaria (1919).

La sfârsitul razboiului de independenta, eroul din Vaslui purta pe piept ordinul „Steaua României cu spade”, medaliile „Trecerea Dunarii”, „Independentei”, medalia „Comemorativa rusa”.Avea gradul de sergent.

În timpul Primului Razboi Mondial, desi avea vârsta de 62 de ani, Constantin Turcanu s-a prezentat în 1916, la Regiment, cerând sa fie trimis pe front ca voluntar. La sfârsitul razboiului pentru reîntregirea neamului, eroul Constantin Turcanu purta pe pieptul sau, alaturi de decoratiile din anul 1877-1878 si „Virtutea militara” – clasa I, „Medalia serviciului credincios” – clasa I, iar în 1931 prin înaltul Decret nr.3876, i s-a conferit „Furajerele”, „Mihai Viteazul” si „Virtutea Militara”. A ramas în rândul cadrelor active pâna la sfârsitul vietii, slujind ca port-drapel al regimentului. Pentru modul cum îsi executa misiunile, comandantul regimentului sau propune ca Turcanu sa fie avansat la gradul de sublocotenent în rezerva, propunere neadmisa de Ministerul de Razboi. I se acorda doar gradul de plutonier major prin ordinul 1028 din aprilie 1920.

100 de ani de la înfiintarea Cinematografiei Armene

Astazi, 15 noiembrie 2023, a fost pusa în circulatie o colita filatelica dedicata temei „100 de ani de la Înfiintarea Cinematografiei Armene”.

Marca postala are valoarea nominala de 800 AMD, înfatiseaza logotipul studioului de film „Armenfilm”, iar partea din stânga a colitei înfatiseaza o camera de filmat.

Marca postala are un format unic, este transparenta si realizata sub forma de film având un suport autoadeziv.

Jurnalul din 14.11.2023 prezentat de Harout Mardirossian

https://fb.watch/oi-ehGSLYF/

Sondaj Gallup

Armenian News Network preia un sondaj publicat de agentia TASS,se pare pe baza unui sondaj Gallup. Rezultatele sondajului reflecta starea de spirit a armenilor, cel putin din punct de vedere al alegerilor viitoare. Desi ziarele armene si diaspora , în special cea rusa, sunt împotriva lui  Nikol Pashinyan nu trebuie sa uitam ca la ultimile alegeri pentru Consiliul Batrânilor  Erevan, acesta a reusit sa-si instaleze în functia de primar pe candidatul sau. Opozitia a fost dezbinata. Armenii l-au ales pentru a doua oara pe Pashinyan cu 54% din voturi. Deci ce au ales armenii asta au. Rezultatele sondajului cu care puteti fi de acord sau nu.

Peste 54% dintre cetatenii armeni nu au încredere în politica primului ministru Nikol Pashinyan, în timp ce populatia este la fel de sceptica fata de activitatile presedintelui Vahagn Khachaturyan, ale parlamentului si ale guvernului, potrivit unui sondaj Gallup.

Sondajul a fost realizat prin telefon, la care au participat 1.100 de persoane. Marja de eroare a fost de 3%.

„Nikol Pashinyan are deplina încredere la 20,4% dintre respondenti, mai degraba de încredere – 13,2%, destul de neîncrezator – 18,6%, deloc de încredere – 35,5%, 12,3% au gasit greu sa raspunda. Se dovedeste ca 54,1% din populatia tarii nu are încredere în el”, a remarcat reprezentantul exclusiv, sociologul Aram Navasardyan.

De asemenea, majoritatea populatiei dezaproba activitatile presedintelui Vahagn Khachaturyan – 53,7%, parlamentul – 64,2%, guvern – 57,7%.

Cu toate acestea, daca duminica viitoare vor avea loc alegerile parlamentare anticipate, 15,6% dintre respondenti au declarat ca vor vota pentru partidul Contractul Civil al lui Pashinyan, în timp ce principalul sau adversar – Alianta Armeniei a celui de-al doilea presedinte Robert Kocharyan – ar obtine doar 4,7% din voturi. Totusi, potrivit sondajului, 23,5% din populatia armeana nu va participa deloc la alegeri, iar 30,1% nu s-au hotarât înca pentru cine va vota.

https://tass.com/world/1704753

Luis Moreno Ocampo

Fostul procuror al Curtii Penale Internationale, Luis Moreno Ocampo, si-a exprimat urmatoarea opinie. „Uite ce s-a întâmplat pe coridorul din Lachin. În primul rând, trimite ceea ce el (Aliev) numeste eco-activisti care nu sunt membri ai guvernului azerbaigian, apoi desfasoara acolo forte de securitate, blocând partial Coridorul Lachin, iar apoi escaladeaza blocada. A vazut ca nu s-a întâmplat nimic. Da, l-au sunat liderii unor tari, dar nu s-a întâmplat nimic. Nu este prost, le verifica reactia”, a spus Ocampo.

În opinia sa, SUA, Israelul si UE sunt de vina pentru ceea ce s-a întâmplat în Artsakh, pentru ca au permis Azerbaidjanului sa faca acest lucru.

Sursa:m.mamul.am

htt https://youtu.be/AXoAj3JLXXUps://youtu.be/AXoAj3JLXXU

https://m.mamul.am/am/news/279506/p1

ARMENII SE POT RUGA ÎN BAKU. CINISMUL AZERBAIDJANULUI

Culmea cinismului

Biserica armeana din centrul orasului Baku este mereu deschisa pentru credinciosi, a spus despre aceasta Sahib Nagiyev, vicepresedintele Comitetului de Stat pentru Lucru cu Organizatiile Religioase din Azerbaidjan.

„Statul ofera sprijin tuturor confesiunilor religioase, aloca fonduri pentru restaurarea, repararea si constructia caselor lor de rugaciune”.

De mentionat ca Biserica Sfântul Grigor Lusavorich este singura biserica armeana pastrata din Baku. O întrebare : mai sunt armeni în Baku?

Sursa:hraparak.am

https://hraparak.am/post/815e933e0149ec9fd91b588ccb74c224

CONGRESUL DIN PERU A CONSIDERAT RAZBOIUL DE 44 DE ZILE O „VICTORIE” A AZERBAIDJANULUI. Diplomatia armeana o fi reactionat?

https://hraparak.am/post/0ed2c7806ef43159fae546ae5d5f19d8

Kim Kardashian a pozat pentru coperta GQ Men of the Year 

https://style.news.am/eng/news/99875/kim-kardashian-poses-for-the-gq-men-of-the-year-cover-speaking-about-what-she-had-learned-from-her-father-robert-kardashian.html

SA NU UITAM

Astazi s-a nascut primul filozof al românilor,armeanul

Vasile Conta , scriitor , profesor universitar si ministru român. , Tatal sau era de etnie armeana, dar era preot de religie ortodoxa.

About veteranul1