Armenesti 11 noiembrie 2023.
Scriitoarea Meghri Dervartanian
Scriitoarea Meghri Dervartanian a anuntat publicarea celei mai noi serii despre personaje armene celebre. Prima carte a seriei este despre Gomidas Vartabed.
Sursa:armenianweekly.com
Local children’s author introduces new book series featuring famous Armenian figures
Les dessins perdus du Haut-Karabakh
Jurnalistii francezi Pierre Sautreuil si Thomas Guichard au câstigat Premiul Varenne Young Journalist pentru articolul lor Les dessins perdus du Haut-Karabakh (Desenele pierdute din Nagorno-Karabakh) publicat în La Croix Hebdo.
Les dessins perdus du Haut-Karabakh este o poveste despre modul în care desenele gasite într-un sat abandonat din Nagorno-Karabah releva povestea unei familii de armeni în exil.
Sursa:armenpress.am
Invazia rusa a Ucrainei a dus la un aflux semnificativ de specialisti IT rusi în Armenia, stimulând sectorul si contribuind la redresarea economica a tarii.
Invazia rusa a Ucrainei a declansat un exod semnificativ al rusilor; unii au parasit Rusia din motive politice, deoarece erau împotriva razboiului, iar multi nu au vrut sa-si compromita viata. Armenia a devenit una dintre destinatiile principale pentru migrantii rusi din mai multe motive. Armenia si Rusia se bucura de un regim fara vize si exista multe zboruri zilnice catre Erevan din mai multe orase rusesti. Armenia si Rusia sunt membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, permitând exportul si importul fara tarife. Poate, cel mai important, multi armeni au opinii favorabile asupra rusilor.
Ne place, nu ne place specialistii IT rusi contribuie la redresarea economica generala a Armeniei.
Sursa:ispionline.it
Unde este vointa internationala de a raspunde la curatarea etnica care are loc în Karabakh/Artsak
O scrisoare deschisa semnata de mari personalitati.
https://www.jadaliyya.com/Details/45479
Sfintia Sa Aram I despre curatirea etnica a crestinilor armeni din Artsakh cu presedintele Camerei SUA, Mike Johnson
https://armenianweekly.com/2023/11/10/his-holiness-aram-i-raises-ethnic-cleansing-of-artsakhs-armenian-christians-with-us-house-speaker-mike-johnson/?fbclid =IwAR0EyR4C72gMuLfEIITPlBNuOSbBmPQ3Zn-_4OxEGKIu6WNPMOK1CMIGPYw
Monumentului Unirii
La 11 noiembrie 1924, la Cernauti a avut loc inaugurarea Monumentului Unirii, în prezenta regelui Ferdinand al României, a reginei Maria, a primului ministru Ionel I.C.Bratianu, a principelui Carol si Principesa Elena, precum si a numeroase personalitati politice si ofiteri superiori ai Armatei Române. Monumentul, care a fost amplasat pe esplanada din fata Primariei din Cernauti, a fost opera comuna a mai multor artisti, proiectul fiind conceput de sculptorul Teodor Burca sub forma semicirculara si având în centru, pe un piedestal, un grup alegoric reprezentând un soldat român, la picioarele caruia îngenunchea o fata, Bucovina recunoscatoare. Sculptorul Spiridon Georgescu a lucrat pentru acest monument un zimbru de bronz, care strivea cu copita vulturul bicefal austriac, singurul fragment care se mai pastreaza azi. Acest monument a fost demolat în 1940 de autoritatile sovietice de ocupatie, refacut în parte în 1941 de români, dar în 1944 a fost distrus iarasi de sovietici. Din acest monument se mai pastreaza doar un singur fragment, care se afla expus la Muzeul National de Istorie din Bucuresti.
PS.Teodor Burca (1889-1950) a fost un sculptor monumentalist român, autorul unor monumente închinate eroilor români din Primul Razboi Mondial. Mentionez:
Monumentul Eroilor din 1916 – 1918 din Drobeta Turnu-Severin.
Monumentul Vânatorilor de Munte din Târgu Neamt. Mausoleul generalului Ioan Dragalina din cimitirul Bellu-Militar din Bucuresti.
Monumentul eroilor din razboiul de independenta, de reîntregire nationala, de la Lacul Turcului.
Statuia Granicerului din Falticeni.
Sursa:lyberti.com+ ro.wikipedia.org
http://lyberti.com/istoricul-zilei-11-noiembrie-evenimente-si-personalitati/
Sondaj GALLUP
„46,6% au declarat ca Republica Armenia ar trebui sa lupte pentru Republica independenta Artsakh, dupa care armenii din Artsakh ar trebui sa se întoarca la casele lor. 40% au spus ca Armenia ar trebui sa integreze oamenii din Artsakh în Armenia si sa aiba grija de drepturile sociale si de alta natura”. Potrivit rezultatelor sondajului, doar 9,2% au exprimat opinia ca locuitorii din Artsakh ar trebui sa se întoarca în Artsakh, sa rezolve acolo problemele de securitate si sociale necesare si sa traiasca în Azerbaidjan ca minoritate sau într-un alt statut.
Un cercetator în drepturile omului a câstigat premiul de top al Societatii Regale
Dr. Maria Armoudian, cercetator în domeniul drepturilor omului si al durabilitatii, de la Waipapa Taumata Rau, Universitatea din Auckland, a câstigat Premiul de excelenta în cercetare în cariera timpurie a Societatii Regale Te Ap?rangi pentru stiinte sociale.
Sursa:auckland.ac.nz