Armenesti 8 noiembrie 2023

Armenesti 8 noiembrie 2023.

Institutul de Endocrinologie „C. I. Parhon”

În anul 1946 a fost înfiintat Institutul de Endocrinologie „C. I. Parhon”. Prin Decretul-lege nr. 895 emis de Regele Mihai, se aproba raportul ministrului Sanatatii, neurochirurg prof. dr. Bagdasar, de înfiintare si organizare a Institutului de Endocrinologie. Profesorul Dumitru Bagdasar provenea dintr-o familie de armeni.

Luis Moreno Ocampo, ancien procureur général de la Cour pénale internationale a démarré sa tournée à Paris, à l’invitation du CDCA ANC France et avec le soutien du CCAF France

https://fb.watch/o9RYYRELaH/

Kev Orkian

Artistul britanic de origine armeana, Kev Orkian s-a referit la problema prizonierilor de razboi armeni detinuti în Azerbaidjan.

Orkian a îndemnat organizatiile internationale sa studieze toate problemele înainte de a cere acordul de pace dintre Armenia si Azerbaidjan si, în primul rând, sa fie eliberati prizonierii de razboi armeni.

Sursa:style.news.am

https://style.news.am/eng/news/99782/ken-orkian-stop-demanding-and-release-armenian-pows.html

18 Tineri Ambasadori din Diaspora au început sa lucreze în comunitati

 

Programul Ambasador al Tineretului din Diaspora pentru 2023-2024 a fost lansat oficial în Armenia. Sunt 18 tineri ambasadori din diaspora.Programul a fost implementat pentru al treilea an consecutiv. Scopul sau este de a ghida tinerii armeni din diaspora pentru a dezvolta o mai buna întelegere a problemelor politice, sociale, economice si de alta natura din Armenia. De asemenea, îsi propune sa încurajeze participarea lor activa la viata comunitatii si sa le sporeasca eforturile.Nu am gasit informatii despre selectarea unui armean din România.

 

 

Hayk Mamijanyan

Hayk Mamijanyan, seful fractiunii „Am onoare” a Adunarii Nationale din Armenia, a declarat reporterilor pe 7 noiembrie ca sunt aproximativ cincizeci de prizonieri politici în Armenia.

Sursa:verelq.am
https://verelq.am/hy/node/135943?fbclid=IwAR031ATS2iXWTgKtSO7BfmaghsBV5ccbDEPA1PrLexiU4GcLyBcYldQPS7I

Tânara Armeana 2023”

Centrul „Hakobyans All-Armenian” organizeaza pentru prima data în istoria Armeniei cel mai mare concurs de frumusete pentru tineret – „Tânara Armeana 2023”, care a inclus aproximativ 300 de tinere armene din 11 regiuni ale Armeniei.

Primele 5 vor câstiga un pachet turistic în Dubai, iar premiul principal va fi o masina.
Sursa:verelq.am

https://verelq.am/hy/node/135927?fbclid=IwAR017k8uRRKRgQmEQPUBhwYgH2GhC8jej5T_XIkXfyaRBi4_BTWlUqzZ8Kk

Ce sa manânci în Armenia: 6 feluri de mâncare autentice si unde sa le încerci.

Emma Pearson ne recomanda: Lavash, Gata, Dolma, Khhurjin, Khorovats si Aughsan.

https://www.cntravellerme.com/story/what-to-eat-in-armenia-6-authentic-dishes-and-where-to-try-them

Parada militara din Stepanakert ocupat

Aliyev a urmarit parada militara din Stepanakert ocupat

În Stepanakert ocupat a avut loc o parada militara dedicata Zilei Victoriei.La parada au fost prezenti presedintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev, sotia sa Mehriban Aliyeva si fiul sau Heydar Aliyev.

Sursa:newday.am

https://newday.am/277569/

De pe site-ul energyportal.eu

De pe site-ul energyportal.eu aflu ca Gyumri ca cel mai vechi oras din Armenia

Situat în provincia Shirak, Gyumri are o istorie fascinanta care dateaza de peste 5.000 de ani.Gyumri, cunoscut anterior sub numele de Kumayri, a fost martor la ascensiunea si caderea diferitelor civilizatii de-a lungul existentei sale. A fost înfiintat initial ca un mic sat în timpul epocii bronzului si s-a dezvoltat treptat într-un oras plin de viata de-a lungul secolelor. Locatia strategica a orasului de-a lungul unor rute comerciale importante a contribuit la cresterea si prosperitatea acestuia.

De pe acelasi site aflu ca Dilijan este cel mai frumos oras din Armenia. Situat în provincia Tavush, Dilijan este adesea mentionat ca „Elvetia Armeniei” datorita padurilor sale verzi luxuriante, lacurilor curate si aerului racoritor de munte. Acest oras fermecator este renumit pentru frumusetea sa naturala uluitoare, facându-l un refugiu pentru iubitorii de natura si pasionatii de aventura.Dilijan se caracterizeaza prin arhitectura sa traditionala bine conservata, cu case fermecatoare din lemn si strazi pietruite care transporta vizitatorii înapoi în timp. Centrul istoric al orasului, cunoscut sub numele de Vechiul Dilijan, este un labirint de alei înguste marginite de cafenele pitoresti, galerii de arta si magazine de artizanat, unde vizitatorii se pot scufunda în cultura si traditiile locale.

https://www.energyportal.eu/news/what-is-the-oldest-town-in-armenia/453211/

https://www.energyportal.eu/news/where-is-the-most-beautiful-town-in-armenia/456079/

FOTBAL. Etapa XVI din IDBank Premier League.

Meciul din 6 noiembrie s-a încheiat.

BKMA – Pyunik 1-4

Meciurile din 7 noiembrie s-au încheiat.

Van – West Armenia 4-1

Noah – Ararat-Armenia 1-0

Meciul din 8 noiembrie s-au încheiat.

Urartu – Alashkert 1-0

Shirak – Ararat 1-2

Dup? 16 etape clasamentul arat? astfel: pe primul loc Pyunik cu 42 puncte, pe doi Noah cu 33 ?i pe locul trei Ararat-Armenia cu 32.

Etapa 17 se va desf??ura pe 10-12 noiembrie.

About veteranul1