Armenesti 5 noiembrie 2023

Armenesti 5 noiembrie 2023.

Campionatul de sah rapid al veteranilor armeni din 2023 s-a încheiat,ieri, 4 noiembrie.

Campionatul s-a desfasurat pe 2 grupe de vârsta: peste 50 de ani si peste 65 de ani.

Sargis Melkonyan a devenit campion la grupa de vârsta peste 50 de ani, urmat de Vladimir Poghosyan si Felix Beknazaryan.

Roman Akopov a devenit campion la grupa de vârsta peste 65 de ani, urmat de Andranik Abrahamyan si Garik Khachatryan.

Locul doi a fost ocupat de Andranik Abrahamyan, care a marcat 6 puncte.

Nu stii ce sa mai crezi. Primul ministru al Armeniei lasa de înteles ca relatiile cu Rusia nu sunt la nivelul cerintelor si doreste sa se orienteze spre SUA si Comunitatea Europeana.

Se pare ca domnia sa nu tine cont de evolutia relatiilor economice care de bine de rau dicteaza bunastarea poporului armean. Ministrul Economiei, Vahan Kerobyan declara ca cifra de afaceri comerciala dintre Armenia si Federatia Rusa a crescut cu 50  % între ianuarie si septembrie 2023, iar comertul Armeniei cu statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice a crescut cu 44%. Nu sunt prezentate date privind afacerile comerciale cu statele occidentale si asiatice.

Ministrul declara pompos ca „  Armenia dezvolta relatii economice în toate directiile  ”.Dintre fostele republici sovietice, principalii parteneri comerciali ai Armeniei sunt Rusia (4,2 miliarde dolari din ianuarie pâna în august 2023, în crestere cu 56,3% fata de  opt luni din 2022), Belarus – (136,6 milioane dolari, în crestere cu 27,1  %) si Ucraina (61,5 milioane dolari, în crestere cu 18,1%)  %). Sesizati diferentele. Armenia trebuie sa se asigure ca va exporta marfuri în alte state cel putin la nivelul actual al volumului exportului cu Rusia.

Sursa:armenews.com

https://www.armenews.com/spip.php?page=article&id_article=109624

“PRIETENII ARMENIEI” LA REUNIUNEA DIN 3 NOIEMBRIE.

„As dori sa profit de aceasta ocazie pentru si sa-i urez presedintelui Aliyev succes în activitatea sa de stabilizare a regiunii si succes în lucrarile de reconstructie din Karabakh”, a spus Orbán în timpul unui summit al statelor turcice din capitala kazahei Astana. Limba maghiara face parte din ramura finno-ugra a limbilor, dar Orbán spune ca tara are origini hun-turce. Ungaria a cultivat de multa vreme o relatie strânsa cu Baku, luând partea Azerbaidjanului în conflictul Nagorno-Karabah.

Sursa:euractiv.com

„Czech Airlines” (?SA) a anulat din nou începerea noii rute Praga-Erevan. Motivul este lipsa cererii de bilete de avion.

În Armenia cât de curând nu va mai fi utilizata denumirea de „Artsakh”, deoarece ,nu-i asa , nu trebuie suparate autoritatile de la Baku.

Probabil ca se va folosi denumirea de Nagorno-Karabakh sau Karabakh-ul de munte.

Pe timpul Imperiului Otoman, în secolul al XIX-lea, s-a interzis folosirea cuvântului „Armenia”, pe motiv ca nu exista o astfel de unitate administrativa. Acelasi lucru se va întâmpla si cu „Artsakh”.

About veteranul1