Armenesti 28 octombrie 2023

Armenesti 28 octombrie 2023.

Journal du 27/10/2023 présenté par Hasmig PAPAZIAN

https://fb.watch/nXiblR3uF3/

Declaratia actorului Kev Orkian

Artsakh este acum în mâinile dictatorilor, al caror scop este sa stearga istoria bogata a armenilor, a remarcat showmanul anglo-armean Kev Orkian, care s-a referit din nou la ocuparea Artsakh de catre Azerbaidjan si la curatarea etnica realizata de „dicatori” în pamântul istoric al Armeniei.  Orkian a declarat ca, în timp ce UNESCO si lumea urmaresc în liniste toate acestea, bisericile crestine ale armenilor cu o istorie de mii de ani sunt distruse de azeri.

El spune, în timp ce lumea este concentrata pe criza israeliano-palestiniana, Azerbaidjanul planuieste un nou atac asupra armenilor nevinovati, mai ales acum, când putina atentie acordata Artsakh de catre mass-media a disparut… „Sângele armenilor nevinovati. este pe mâna tuturor”, a adaugat el.

Sursa:style.news.am

https://style.news.am/eng/news/99565/the-blood-of-innocent-armenians-is-on-everyones-hands-kev-orkian.html

PROIECT MILITAR

Conform legii „Cu privire la serviciul militar si statutul militarilor”, cetatenii de sex masculin cu vârsta cuprinsa între 18-27 de ani sunt supusi serviciului militar obligatoriu în Fortele Armate ale Republicii Armenia. Pedeapsa pentru sustragerea de la serviciul militar obligatoriu este definita de legea penala sub forma închisorii. Daca un cetatean evita conscriptia, împotriva sa se initiaza urmarirea penala si alte procese legale. Daca un cetatean se prezinta voluntar înainte de a împlini vârsta de 27 de ani si face serviciul militar obligatoriu, urmarirea penala înceteaza.

Un cetatean care nu a efectuat serviciul militar obligatoriu dupa împlinirea vârstei de 27 de ani nu poate fi înrolat în serviciul militar obligatoriu, deoarece vârsta lui depaseste vârsta limita pentru serviciul militar obligatoriu. Astfel, în cazul prezentarii dupa vârsta de 27 de ani, pentru un cetatean exista o singura varianta: închisoarea.

Acum se propune ca sa poti plati circa 60.000 de dolari si sa fii scutit de serviciul militar. Se zice ca Armenia nu mai are nevoie de o armata de rezervisti ci de o armata de profesionisti si deci se poate scoate un ban din afacerea asta.

Un articol întreg pe:

https://m.mamul.am/am/news/278376/p1

SEMNAL CINEMATOGRAFIC

Cunoscutul actor armeano-spaniol Hovik Keuchkerian Burgui (vezi Bogota din La casa de papel) va juca în filmul „A Love” al regizoarei spaniole Isabel Coixet în rolul principal. Lansarea la începutul lunii noiembrie.

Actorii Karren Karagulian si Vache Tovmasyan vor aparea în viitorul film ANORA.Filmul este scris si regizat de Sean Baker.

Foto în ordinea Hovik,Karen si Vache.

Sursa:style.news.am

https://style.news.am/eng/news/99668/%C2%A0hovik-keuchkerian-stars-in-isabel-coixets-film-a-love.html

https://style.news.am/eng/news/99670/karren-karagulian-and-vache-tovmasyan-will-appear-in-sean-bakers-upcoming-film-anora.html

Opinia ofiterului Hasratyan, fostul vorbitor al AP Artsakh:

„Imaginati-va peste 200 de ani, generatiile viitoare, scotocind prin arhivele istorice, sa devina martori la aceasta fotografie… Ma întreb daca vor crede ca acesta este de fapt unul dintre momentele puternice si nationale care a avut loc la Stepanakert în 2012 si a fost marcat de armeni odata cu a doua Zi a Statului…

P.S. – Sunt popoare care prefera sa traiasca cu memorie, dar sa nu pastreze niciodata ceea ce au…”

Sursa:m.mamul.am

https://m.mamul.am/am/news/278369/p1

Un leopard caucazian a fost observat în Complexul Biosferei Zangezur din Armenia, a informat Fondul Mondial pentru Natura (WWF) Armenia.

Ungaria a cerut Armeniei permisiunea de a deschide un consulat la Erevan.Autoritatile maghiare vor solicita companiei Wizz Air sa lanseze zboruri de la Erevan la Budapesta pentru a asigura legatura directa între Armenia si Ungaria.

Sursa:armenpress.am

https://armenpress.am/eng/news/1122947.html

Armenia are o bogata mostenire culturala în Indonezia.

Seful delegatiei indoneziene la Uniunea Interparlamentara, Fadli Zon a mentionat ca Armenia are o mostenire culturala bogata în Indonezia, inclusiv Biserica Surb Gevorg din Surabaya.

Surabaya este al doilea oras ca marime din Indonezia. Biserica Surb Gevorg a fost sfintita la 11 decembrie 1927. La vremea aceea erau aproximativ 300 de armeni în Surabaya, dar, din pacate, numarul lor în prezent este de aproximativ un sfert din ceea ce era atunci si se micsoreaza rapid. Unele surse afirma ca mai sunt doar 20 de armeni. Se pare ca biserica nu are preot.

https://verelq.am/hy/node/135429?fbclid=IwAR3MsVA_Amldj-qwjtHNriATLByzXcutarLnC5yszk1QIRwY8uNRZNAfLkE

https://armenian-history.com/armenians-in-indonesia/

SEMNAL LITERAR

Talar Chahinian este autoarea cartii “Statess: The Politics of the Armenian Language in Exile” („Apatrid: Politica limbii armene în exil”). Cartea a aparut la editura Syracuse University

Press,Syracuse (New York) pe 20 februarie 2023.

Talar Chahinian ofera o explorare bogata a istoriei literare armene occidentale în urma genocidului din 1915, care a dus la dispersarea armenilor în Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu si nu numai. Chahinian evidentiaza doua perioade de timp specifice – dupa Primul Razboi Mondial Paris si dupa Al Doilea Razboi Mondial Beirut – pentru a urmari modurile în care s-a dezvoltat literatura în fiecare diaspora.

Un studiu nepretuit al efectelor genocidului armean asupra limbii si literaturii armenilor împrastiati pe tot globul care urmareste miscarile cheie din istoria literara a Armeniei de Vest pentru a explora modul în care o limba apatrida se sustine într-un cadru diasporic.

Cartea poate fi procurata si prin Libris.ro

SEMNAL LITERAR

 Ana Arzoumanian a scris o noua carte intitulata: „Nada de lirismo”(Nimic despre lirism). Titlul face aluzie la o fraza pe care Evita Perón a spus-o în „Motivul vietii mele”.

Printr-o asumare furioasa a limbajului  naratorul si protagonista romanului trece în revista, în fata unui potential cititor, cursul zilelor ei. (dorinta, perversia si neascultarea ca ratiune practica extrema) în notiunea clara ca o marja de libertate nu este posibila daca constiinta si trupurile nu sunt eliberate. Un gard poate fi traversat sarind peste el sau trecând pe sub el.Cartea a aparut la Editura Mora Barnacle ,Buneos Aires, Argentina, octombrie 2023.

Ana Arzoumanian este descendenta a imigrantilor armeni si nepoata supravietuitorilor genocidului armean. Este avocat, scriitor, poet si traducator. Ea este membra a Asociatiei Internationale a Genocidului.

?

Ana Arzoumanian presenta Nada de lirismo con el Ensamble Vocal Baleni que interpretará canciones revolucionarias armenias – 7/11

 

 

About veteranul1