Armenesti 26 octombrie 2023

Armenesti 26 octombrie 2023.

Fotografii cu complexul manastirii Amaras si piatra funerara a Catholicosului Grigoris .
https://168.am/2023/10/25/1948765.html?fbclid=IwAR2foo76AIZnHW4LxPaivYbZHTH3O0xJp-EjaxSBXZ4HYOC8-ZNgCfMLyM0

Politicile controversate ale Facebook: reducerea la tacere a naratiunilor armenesti

Facebook si armenii Facebook

Un material cu multe dezvaluiri.

Facebook’s Controversial Policies: Silencing Armenian Narratives

Arhimandritul Oshagan Gulgulian

La Bagdad, comunitatea armeana din Irak a sarbatorit luni hirotonirea unui nou episcop pentru prima data în peste patru decenii.Arhimandritul Oshagan Gulgulian este „foarte recunoscator” pentru alegerea sa ca noul episcop al comunitatii armene din Irak.
Noul episcop este de origine armeana libaneza .
Pâna în 2004, Basra a fost casa a aproximativ 350 de familii armene. Astazi, mai putin de 150 de familii mai traiesc acolo. În mod similar, doar trei dintre cele 120 de familii care traiau în Mosul în trecut, ramân în oras astazi, iar numarul armenilor din Bagdad a scazut de la 6.000 la 500. Toate acestea se datoreaza razboaielor succesive, instabilitatii si violentei. împotriva grupului minoritar etnic.
Armenii se considera împiedicati sa îsi exercite drepturile si au cerut în mod repetat autoritatilor de guvernamânt din Irak sa le atribuie un loc în parlament, asa cum au deja alte grupuri minoritare.

Spre deosebire de alte parti ale Irakului, regiunea Kurdistan a devenit un refugiu sigur pentru armeni si alte grupuri minoritare care au fugit de stramutarea si violenta în alte parti ale tarii.
Constitutia Regiunii Kurdistan îi recunoaste pe armeni ca o componenta etnica, ofera dreptul la educatie în limba materna în limba armeana si rezerva un loc în parlament pentru armeni.
Exista sase biserici armenesti în regiunea Kurdistan – patru în provincia Duhok, una în Erbil si una în Kirkuk.

Sursa:rudaw.net

https://youtu.be/aBFfoxK0SkU?si=AsjSj1B9UMq66Q_g

https://www.rudaw.net/english/middleeast/iraq/25102023

Pe 25 octombrie a început activitatea misiunii de voluntari argentinieni pentru populatia stramutata din Artsakh.Prima actiune a fost la Masis.

Comenzaron los trabajos de la misión de voluntarios de Argentina para la población desplazada de Artsaj

Pe 26 octombrie 1949 s-a nascut Corina Chiriac,  cântareata de muzica usoara, compozitoare, textiera, realizatoare de emisiuni de TV  si actrita din România cu origini armenesti. Corina Chiriac este una dintre solistele de mare succes din muzica usoara din anii 70 pâna în prezent.LA MULTI ANI!

Sa ascultam o înregistrare din anul 1983 cu “Strada Sperantei”.

https://youtu.be/7NlWg1wlDfc?si=J6ksNdpwGHG8i7KK

Simon Abkarian: Diaspora armeana este un „imperiu” care îsi ignora puterea

Actorul si dramaturgul francez armean Simon Abkarian s-a adresat armenilor si diasporei armene prin intermediul asociatiei Oeuvre d’Orient.

Cunoscutul actor francez-armean Simon Abkarian a declarat:

„Noi (armenii din diaspora) trebuie sa ne ridicam pentru a supravietui, iar pentru a supravietui trebuie sa luptam. Aceasta înseamna sa organizam si sa specializam toate organismele si asociatiile existente. Nu mai trebuie sa fim naivi. Nu ar trebui sa mai spunem „rusine sa-i fie Statelor Unite”, „rusine UE”. Am înteles ca nu le este rusine. Am ajuns la un punct în care etica politica a fost complet suprimata si vânduta pentru bani. Presedintele azerbaigian, Aliyev a spus dupa caderea Artsakh ( Nagorno-Karabah): „Avem petrol, dar ei (adica armenii) au diaspora”. Diaspora armeneana este un „imperiu” care îsi ignora puterea”, a spus Abkarian.

Sursa:style.news.am

https://style.news.am/eng/news/99661/simon-abkarian-armenian-diaspora-is-an-empire-that-ignores-its-power.html

About veteranul1