Armenesti 25 octombrie 2023

Armenesti 25 octombrie 2023.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 25 octombrie

Pe 25 octombrie 2006 a fost dezvelit Monumentul Eroilor Români, dedicat celor 90 de militari morti în lagarul de prizonieri din Erevan în perioada 1944-1948. Pe teritoriul Armeniei au functionat 11 lagare unde au decedat circa 800 de prizonieri.

SEMNAL LITERAR

 Ana Arzoumanian a scris o noua carte intitulata: „Nada de lirismo”(Nimic despre lirism). Titlul face aluzie la o fraza pe care Evita Perón a spus-o în „Motivul vietii mele”.

Printr-o asumare furioasa a limbajului  naratorul si protagonista romanului trece în revista, în fata unui potential cititor, cursul zilelor ei. (dorinta, perversia si neascultarea ca ratiune practica extrema) în notiunea clara ca o marja de libertate nu este posibila daca constiinta si trupurile nu sunt eliberate. Un gard poate fi traversat sarind peste el sau trecând pe sub el.Cartea a aparut la Editura Mora Barnacle ,Buneos Aires, Argentina, octombrie 2023.

Ana Arzoumanian este descendenta a imigrantilor armeni si nepoata supravietuitorilor genocidului armean. Este avocat, scriitor, poet si traducator. Ea este membra a Asociatiei Internationale a Genocidului.

Electricieni/Energeticieni v-a placut TTI? Chiar daca nu, totusi laboratorul de tehnica tensiunilor înalte din cadrul Institutului Politehnic din Bucuresti era o încântare. Ctitorul laboratorului a fost neuitatul profesor cu ochi albastri Gleb Dragan care plecat dintre noi pe 24 octombrie 2014.

Cofondatorul „Aurora” Nubar Afeyan si fundatia familiala a lor doneaza 2 milioane de dolari SUA pentru a ajuta persoanele stramutate din Artsakh.

SAH.Echipa Naftagas formata din armenii Samvel Ter-Sahakyan si Robert Hovhannisyan si Branko Tadic si Milos Stankovic, Stefan Tadic, Milovan Ratkovic si Predrag Bodiroga a câstigat medalia de aur în prima liga a Serbiei.

Cred ca multi dintre voi ati calatorit în Austria. Si, desigur sub imboldul mai mult sau mai putin mascat al doamnelor/domnisoarelor ati vizitat minunatul complex Swarovski din Wattens. Astazi aniversam ziua de nastere a antreprenorului austriac, fondator al imperiului de cristal Swarovski, Daniel Swarovski. A fost interesat de ingineria electrica si proiectarea echipamentelor electrice. La începutul anilor 1890, Swarovski proiecta o masina pentru taierea automata a cristalelor. În anul 1892, a primit un brevet pentru prima sa inventie , o masina care prelucreaza pietrele cristaline cu o precizie fara precedent.Si de aici tot necazul sau nu pentru buzunarele noastre.

Târg de carte la Focsani

Semnalam prezenta lui Varujan Vosganian pe 26 octombrie la ora 17 si faptul ca pe 28 octombrie la ora 17 are loc lansarea antologiei „Oameni pe care i-am cunoscut. Biografii subiective”. Va fi prezentat „Leon Kalustian la ceas aniversar” de catre Nicoleta Oprisan, Biblioteca Judeteana „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

„Identitati armene. Conferinta internationala „Tari si diaspore” la Muzeul Municipiului Bucuresti

«???????? ??????????????. ??????????? ? ??????????» ???????? ?????????? ?????????? ?????????? ????????? ???????????

Aflam cu tristete ca Yervant Kotchounian om de litere,traducator, pasionat dupa literele armene a încetat din viata la Glendale (SUA) pe 14 octombrie.

About veteranul1