Armenesti 24 octombrie 2023

Armenesti 24 octombrie 2023.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 24 octombrie

A fost semnat Tratatul Gulistan între Rusia si Persia, un tratat de pace semnat dupa razboiul ruso-persan (1804-1813). Evenimentul a avut loc în satul Gulistan din Artsakh la 12/24 octombrie 1813.Prin Tratatul de Pace de la Gulistan, Persia pierde mari teritorii al Caucazului în favoarea Rusiei.

În anul 1987  Unitatea Nationala de Autodeterminare a început sa tipareasca ziarul „Ankakhutyun” (Independenta) în conditii subterane . A fost primul saptamânal gratuit, independent, creat în Armenia în timpul dictaturii sovietice.

În anul 2008 a fost fondata biblioteca electronica panarmeana.

În anul 1993 în timpul Razboiului de Eliberare din Artsakh, formatiunile armate din Karabakh au lansat un contraatac în mai multe directii si au izolat Zangelan si bazele militare Jabrayil si Kubatlu.

http://freebooks.do.am/

Jurnalul din 23.10.2023 prezentat de Melkon AJAMIAN

https://fb.watch/nS1-u8bmaj/

Aflam cu tristete ca Yervant Kotchounian om de litere,traducator, pasionat dupa literele armene a încetat din viata la Glendale (SUA) pe 14 octombrie.

Ara Margarian a fost numit ambasador al Armeniei în Lituania.

Resedinta diplomatica a lui Margarian va fi la Vilnius.

Sursa:news.am

https://news.am/eng/news/788593.html

Nuntiul Apostolic al Sfântului Scaun, Arhiepiscopul Jose Avelino Bettencourt i-a înmânat prim-ministrului Pashinyan Ordinul Cavaler Mare Cruce al lui Pius al IX-lea, una dintre cele mai înalte onoruri ale Sfântului Scaun acordat de Papa Francisc, ca recunoastere a contributiei lui Pashinyan la întarirea legaturilor dintre Armenia si Sfântul Scaun. Nu se spune nimic de faptul ca a fost pierdut cel mai avansat post al crestinatatii,Artsakh.

Sursa:news.am

https://news.am/eng/news/788660.html

Pe 24 octombrie 1946 s-a nascut cântareata si actrita de origine armeana Anda Calugareanu. În memoria ei sa ne aducem aminte de “suflet de copil”.

https://youtu.be/FYWepD_1nps?si=7RmoI13Li2W1LVbO

 

About veteranul1