Armenesti 23 octombrie 2023

Armenesti 23 octombrie 2023.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 23 octombrie

S-a nascut pe 23 octombrie 1953 la Olchek (Ardahan, Turcia) Taner Akçam ,istoric si sociolog turc . El este unul dintre primii oameni de stiinta turci care recunoaste si discuta deschis despre genocidul armean . Este autorul multor carti si articole despre genocidul armean si este considerat unul dintre specialistii de frunte în istoria genocidului armean.

În anul 1976, a absolvit Departamentul de Economie al Universitatii Tehnice din Orientul Mijlociu din Ankara . Akcham a fost implicat în politica turca de la o vârsta frageda. În 1976, a fost arestat în calitate de redactor al unui periodic studentesc politic si condamnat la 10 ani de închisoare. Un an mai târziu, a evadat din închisoare si si-a gasit refugiu în Germania sub auspiciile organizatiei „Amnesty International”. În 1988, a început sa lucreze la Institutul de Studii Sociale din Hamburg . Acolo s-a interesat de problemele legate de genocidul armean si si-a sustinut teza de doctorat pe aceasta tema în 1996 la Universitatea din Hanovra . Din 2002, este profesor asistent invitat la Universitatea din Minnesota (SUA). În 2022, a fost numit primul director al Programului de cercetare a genocidului armean al Institutului Armenian Promise al Universitatii din California, Los Angeles .

Muzeul Armean al Americii

Muzeul Armean al Americii este cel mai mare muzeu armean din diaspora. A devenit un depozit major pentru toate formele de cultura materiala armeana care ilustreaza eforturile creative ale poporului armean de-a lungul secolelor. Astazi, colectiile Muzeului detin peste 25.000 de artefacte, inclusiv 5.000 de monede armenesti antice si medievale, 1.000 de stampile si harti, 30.000 de carti, 3.000 de textile si 180 de covoare inscriptionate armenesti si o colectie extinsa de artefacte urartiene si religioase, artefacte si obiecte ceramice medievale. alte obiecte. Colectia include obiecte semnificative din punct de vedere istoric, inclusiv cinci dintre Bibliile armenesti tiparite la Amsterdam în 1666.

Muzeul este situat in orasul Watertown (Middlesex,Boston).

Prin amabilitatea prietenului Pascal Nicolaides :L’Arménie fête sa culture avec son Festival international de musique

https://youtu.be/PQOoMhHtWUU?si=NW1LxklOHptyTqlU

SAH.Echipa „Tsrvena Zvezda” formata din Elina Danielyan si Lilit Mkrtchyan (Armenia), Jovana Rapport ,Adela Velikic si Jovana Srdanovic au câstigat medalia de aur în prima liga feminina a Serbiei.

https://armsport.am/458997/

FCSB – VOLUNTARI 0-0. Ce lipseste acestor formatii? Un atacant, evident. Sa ne aducem aminte ca pe 23 octombrie 1940 s-a nascut PELE (Edson Arantes do Nascimento) considerat a fi cel mai mare jucator de fotbal din toate timpurile.

Fara niciun partizanat politic nu pot decât sa fiu de acord cu Vahan Babayan, presedintele Partidului Reformist din Armenia, care a scris pe pagina sa de Facebook: „Exista o asemenea liniste în lume în momentul Artsakh, de parca nu a fost acum o luna când o suta de mii de oameni si-au parasit pamântul si apa, casa, pentru a nu fi ucisi si masacrati.
Se pare ca nu s-a întâmplat nimic si toata lumea este îngrijorata de Fâsia Gaza sau de orice sat din Ucraina, iar Artsakh nu s-a întâmplat niciodata.

Sursa:m.mamul.am

https://m.mamul.am/am/news/278028/p1

În Artsakh prin donatii benevole au fost realizate multe proiecte:scoli,sali de sport,reconstructia drumurilor,electrificari, dispensare,etc. Veti spune pe buna dreptate “CE FOLOS”, au ramas toate la azeri. Si totusi familiile de armeni care au fugit de teroarea regimului rasist de la Baku abandonând toate bunurile lor din Artsakh au nevoie de noi. Si voi puteti sponsoriza un armean refugiat din Artsakh. Donati la caseria sau în contul ARHIEPISCOPIEI BISERICII ARMENE DIN ROMÂNIA. Mentionati „pentru Artsakh”.

ARHIEPISCOPIA BISERICII ARMENE DIN ROMÂNIA

BUCURESTI STR.ARMENEASCA NR.9-11 SECTOR 2

CIF RO 5325470

FIRST BANK

RO70PIRB4201706369001000 RON

Cea de-a 73-a  Conventie Internationala a Societatii de Ajutor Armeana (ARS) a avut loc la Erevan, Armenia, în perioada 16-20 octombrie 2023, cu participarea a 51 de delegati, membri plecati ai Comitetului Executiv Central, invitati, reprezentanti ai organizatiilor surori si comitete, membri ai personalului si 66 de observatori.

Conventia sa încheiat cu alegerea noului Comitet Executiv Central (CEB) al Societatii. Functia CEB este de a guverna aspectele administrative si organizatorice ale organizatiei internationale. Urmatorii membri au fost alesi pentru mandatul 2023-2027:

Arousyak Melkonian (Vestul SUA) – Presedinte
Talin Daghlian (Estul SUA) – Vicepresedinte
Nayiri Balanian (Estul SUA) – Secretar
Annie Kechichian (Vestul SUA) – Trezorier
Irma Kassabian (Estul SUA) – Contabil
Zharmen Mirzakhanyan (Vestul SUA) – Consilier
Arminee Karabetian (Canada) – Consilier
Zoya Kocharyan (Armenia) – Consilier
Siran Ambarjian (Orientul Mijlociu, SOKH) – Consilier
Liza Tchalikian Gillibert (Europa, Franta) – Consilier
Nora Sevagian (Australia) – Consilier

Nu am informatii daca armenii din România sunt reprezentati în ARS.

Sursa:armenianweekly.com

Societatea Internationala de Ajutor armeana Inc.

Armenian Relief Society, Inc. (ARS) este o organizatie independenta, neguvernamentala si non-sectara, care serveste nevoile umanitare ale poporului armean si cauta sa pastreze identitatea culturala a natiunii armene. Mobilizeaza comunitatile pentru a promova obiectivele tuturor sectoarelor umanitatii. Timp de mai bine de un secol, a fost pionierat în solutii pentru a aborda provocarile care afecteaza societatea noastra.

ARS International Convention elects new Central Executive Board

Karen Israyelyan a fost numit Consul General al Armeniei la Los Angeles. Domnia sa este diplomat de cariera si vorbeste fluent engleza,franceza,rusa si persana.

https://news.am/eng/news/788373.html

About veteranul1