Armenesti 13 octombrie 2023

Armenesti 13 octombrie 2023.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 13 octombrie

În 1827 – în timpul razboiului ruso – persan (1826-1828), trupele ruso-armene sub comanda lui Ivan Paskevici au ocupat Erevanul .

La 13 octombrie 1924, nava sovietica „Chicherin” cu primul grup de repatriati la bord a ancorat în portul Batumi. În ciuda unei atitudini oarecum partinitoare fata de fostii supusi turci care au reusit sa traiasca în Grecia, Bulgaria si teritoriile mandatate ale Marii Britanii si Frantei, toti au primit în doar câteva zile cetatenia sovietica, munca si locuinte, si nu doar oriunde, ci chiar în Erevan si suburbiile sale. Acest eveniment s-a dovedit a fi precursorul unei repatrieri mai masive din 1946-1949, când în Armenia au ajuns între 65 si 75 de mii de repatriati.

La 13 octombrie 2007, compozitia sculpturala „Barbatii” a fost instalata în centrul orasului Erevan. Fetele a 4 taximetristi sunt usor de ghicit în ele – eroii filmului de comedie „Barbatii” regizat de Edmond Keosoyan.

În anul 1921 pe 13 octombrie a fost semnat Tratatul Kars între Armenia sovietica , Georgia sovietica , Azerbaidjanul sovietic si Turcia , prin care aproape întreaga provincie Kars Marz si Surmalu, inclusiv Muntele Ararat si regiunile adiacente, au fost transferate din teritoriile Armeniei catre Turcia si  Nahicevan , care a fost definit ca o entitate autonoma a Azerbaidjanului. Regiunea Adhara cu cel mai mare oras Batumi a fost acordat Georgiei. Drept urmare, Armenia a pierdut aproape jumatate din teritoriul sau. Prevederile tratatului au fost impuse guvernului Armeniei sovietice sub presiunea guvernului bolsevic rus si a lui Stalin însusi. Schimbul de documente din Tratatul de la Kars a avut loc la 11 septembrie 1922 la Erevan. Tratatul nu are nicio prevedere privind durata acestuia.

Monumente istorice si culturale. Monumente istorice si culturale ale Armeniei.

Azi, 13 octombrie 2023 , trei marci postale dedicate temei „Monumente istorice si culturale. Monumente istorice si culturale ale Armeniei” au fost puse în circulatie.

Marca postala cu valoarea nominala de 320 AMD înfatiseaza Biserica Sfântul Astvatsatsin (sec. V d.Hr.) situata în satul Odzun din regiunea Lori. Biserica este una dintre cele mai reprezentative structuri ecleziastice ale arhitecturii armene medievale timpurii si este bogata cu cele mai bune exemple de arta sculpturala medievala timpurie.

Marca postala cu valoarea nominala de 380 AMD înfatiseaza Biserica Sfântul Astvatsatsin Katoghike (sec. VI d.Hr.) situata în districtul Avan din Erevan. Biserica este una dintre cele mai vechi structuri bisericesti din Erevan. A avut un rol important în viata spirituala si politica a vremii.

Marca postala cu valoarea nominala de 400 AMD reprezinta Complexul Monahal Vorotnavank (sec. X d.Hr.) situat în regiunea Syunik. Vorotnavank a fost fondat de regina Shahandukht de Syunik. Manastirea a fost unul dintre renumitele centre educationale ale Armeniei medievale, care era în contact direct cu universitatile Gladzor si Tatev.

Armeni proeminenti. 100 de ani de la Hagop Hagopian

Pe 10 octombrie 2023 , doua marci postale dedicate temei „Armeni proeminenti. 100 de ani de la Hagop Hagopian” au fost puse în circulatie.

Stampila postala cu valoarea nominala de 320 AMD îl înfatiseaza pe proeminentul pictor armean, Hagop Hagopian (1923-2013) pe fundalul uneia dintre picturile sale, iar timbrul postal cu valoarea nominala de 380 AMD îl înfatiseaza tabloul sau „Usturoi” (1961).

Journal du 12/10/2023 présenté par Harout Mardirossian.

https://fb.watch/nDAuIcL475/

 

About veteranul1