Armenesti 6 septembrie 2023

Armenesti 6 septembrie 2023

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 6 septembrie

Ziua orasului Dilijan

Dilijan este bogat si în izvoare minerale, care în proprietatile lor se apropie de apele statiunilor Borjomi din Georgia si Vichy din Franta. Orasul Dilijan este înfratit cu orasul Roman.

Ziar parlamentar

În anul 1990, la Erevan a fost publicat primul numar al ziarului parlamentar „Hayastani Hanrapetutyun” („Republica Armenia”).

Meciul dintre Turcia si Armenia va fi arbitrar de un arbitru italian.Acesta este Daniele Orsato. Ciro Carbone si Alessandro Gialatini îl vor ajuta la margini. Al patrulea oficial este Antonio Rapuano.Meciul dintre Turcia si Armenia va avea loc pe 8 septembrie si va începe la ora 21:45.Meciul este transmis pe Digisport 3 si Prima Sport 2.

Institutul Lemkin pentru Prevenirea Genocidului a publicat un nou raport privind riscul de genocid în Artsakh . Raportul de 126 de pagini foloseste Cadrul ONU de analiza pentru crimele atrocitati. De asemenea si un rezumat de 3 pagini pentru o prezentare generala a constatarilor si recomandarilor. Nu am intrat,înca, în posesia raportului.

Institutul Lemkin pentru Prevenirea Genocidului a publicat un nou raport privind riscul de genocid în Artsakh . Raportul de 126 de pagini foloseste Cadrul ONU de analiza pentru crimele atrocitati. De asemenea si un rezumat de 3 pagini pentru o prezentare generala a constatarilor si recomandarilor. Nu am intrat,înca, în posesia raportului.

Presedintele francez Emmanuel Macron ar putea vizita Armenia în acest weekend. Vizita este programata în perioada 9-10 septembrie. Dupa Erevan, Macron este de asteptat sa viziteze Baku. Macron a fost în Armenia o singura data – în cadrul celui de-al 17-lea Summit al Francofoniei desfasurat la Erevan în octombrie 2018.

Sursa:news.am

SA NU UITAM NICIODATA!

La 6 septembrie 1955 a avut loc la Istanbul  masacrul populatiei comunitatii grecesti. Au fost omorâti 30 de barbati, câteva sute raniti, 200 de femei au fost violate.

Turcii au distrus 1000 de case, 2500 au fost partial distruse si toate jefuite,4000 de magazine au fost jefuite. 59 de biserici ortodoxe grecesti au fost arse.

Au fost atacate si un numar mic de proprietati armenesti si evreiesti, unele biserici armene si o sinagoga evreiasca.

Prietenul grupului Varujan Vosganian pune la cale fuziunea ALDE-PNL.

Biroul Politic Central al ALDE a decis, ieri, continuarea procesului de fuziune dintre ALDE si PNL.Comisia pentru armonizarea programului politic ALDE-PNL si reprezentarea politica a membrilor ALDE este alcatuita din copresedintele ALDE, Varujan Vosganian si prim-vicepresedintii ALDE, Ionel cel Mare si Alexandru Baicu.

Sunt armeni curajosi si la Amsterdam.

Manifestantii din Amsterdam cer sanctiuni împotriva regimului Aliyev pentru genocid în Nagorno-Karabah.

https://armenpress.am/eng/news/1118738.html?fbclid=IwAR1rv-EUcG6k_H91TSEAqEP1bOi8SGFlDpvfZvfJ3OdKt748iiLlxP8Ea8w

Erevan va gazdui Forumul Mondial de Investitii în Turism.

În perioada 6-8 septembrie Erevan va gazdui Forumul Mondial de Investitii în Turism, organizat de Comitetul pentru Turism al Armeniei în colaborare cu Organizatia Mondiala a Turismului a Natiunilor Unite (UNWTO).

Sursa:armenpress.am

Armeni curajosi la Buenos Aires.

Manifestatie de condamnare a actiunilor azere împotriva Nagorno-Karabah, organizata la Buenos Aires pe 2 septembrie.

Sursa:armenpress.am

A murit la vârsta de 94 de ani o legend a gimnasticii mondiale MARELE GIMNAST ALBERT AZARYAN. Campion olimpic, campion momdial, campion European. Ramâne în istoria gimnasticii prin elementul conceput de el si recunoscut de lumea întreaga sub numele de Azaryan Cross. 

Expozitia „Costumul traditional armean” a fost prezentata în Bulgaria

Evenimentul are loc în muzeul regional de etnografie în aer liber Etar din Gabrovo. Etar este situat la 8 km de Gabrovo pe malul râului Sivek si are 46 de structuri arhitecturale reprezentând 25 de profesii stravechi.Este un oras de mestesugari situat pe o singura strada, de-a lungul caruia poti traversa spatiul si timpul si te poti regasi în Bulgaria veche de secole.

Sursa:verelq.am

Vasilis Maragos, seful delegatiei Uniunii Europene în Republica Armenia, ambasador extraordinar si plenipotentiar, si-a prezentat acreditarile presedintelui Republicii Armenia, Vahagn Khachaturyan.

Sursa:verelq.am

Tigran Balayan a fost numit ambasador al Armeniei în Belgia si sef al Misiunii Armeniei la UE.

Sursa:armenpress.am

Viktor Biyagov este noul ambasador al Armeniei în Tarile de Jos. El va fi, de asemenea, Reprezentant Permanent al Armeniei la Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW). 

Sursa:armenpress.am

Misak Balasanyan a fost numit ambasador al Armeniei în Irak.

Anna Aghajanyan a fost numita ambasador în Suedia.

Alexander Arzumanyan a fost numit ambasador în Polonia.

Sursa:armenpress.am

About veteranul1