Armenesti 4 septembrie 2023

Armenesti 4 septembrie 2023

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 1 septembrie

Armenia sarbatoreste Ziua Cunoasterii, a Scrierii si a Literaturii. În aceasta zi, încep cursurile la universitati si scoli, au loc întâlniri solemne si traditionalul „primul clopotel” pentru elevii de clasa întâi.

În anul 1925, Radioul Public Armean a început sa emita.

În anul 570 se semneaza alianta armeano – bizantina.

În anul 1387 armata lui Lenktemur asediaza si cucereste cetatea Van.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 2 septembrie

 În anul 1991 Republica Artsakh a devenit independenta.

În anul 1829 este semnat un tratat de pace între Rusia si Turcia la Adrianopol,potrivit caruia coasta Caucazului Marii Negre, de la Kuban la Poti, Akhaltsikhe si Akhalkalaki trec la Rusia. Armenilor ramasi sub stapânirea turca li s-a permis sa se mute pe teritoriile trecute în Rusia. Provinciile Armenia, Kars, Ardahan, Bayazet, Erzurum, Bayburd si alte provincii au fost returnate Turciei. Tratatul consta din 16 articole.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 3 septembrie

Ziua lucratorilor din industria petrolului, gazelor si combustibililor din Armenia.

Data evenimentului este unica pentru fiecare an.

În prima duminica a lunii septembrie, muncitorii armeni din petrol si gaze îsi sarbatoresc sarbatoarea profesionala, care dateaza din vremea sovietica.

În anul 2016, în centrul istoric al Minskului a fost inaugurata o compozitie sculpturala dedicata dramaturgului polonez Vincent Duninun-Martsinkevich si compozitorului, autorul primei opere din Belarus si maternul armean Stanislav Moniuszko.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 4 septembrie

Ziua Salvatorului.

În anul 2008, prin hotarâre a Guvernului Republicii Armenia, ziua de 4 septembrie a fost declarata sarbatoare profesionala în Armenia – Ziua Salvatorului , pentru a marca importanta muncii oamenilor din aceasta profesie si pentru a onora memoria celor care au murit în timpul serviciului.

Ziua înfiintarii orasului Los Angeles.

În anul 1781misionarii spanioli au fondat prima asezare în LA. Astazi 201814 armeni locuiesc în zona.

Filmul armeano-franco-canadian „Ararat”

În anul 2002, în Franta a avut loc proiectia în premiera a filmului armeano-franco-canadian „Ararat” al regizorului Atom Egoyan. Charles Aznavour a jucat în aceasta drama istorica.

Un nou eveniment grav s-a produs recent la Crevedia.Cica unele benzinarii GPL nu au autorizatii de functionare la incendiu. Acum se fac controale. Dar, îsi aduc aminte autoritatile ca mâine ,poimâine , începe scoala? Stiu autoritatile ca multe scoli nu au autorizatii la incendiu? Am citit azi în Monitorul de Neamt ca din 304 de unitati scolare care au nevoie de autorizatii 122 nu detin autorizatia necesara. Sa mentionam ca în Neamt sunt 636 de unitati scolare, dar unele au fost realizate înainte de aparitia legii care impune autorizarea si prin urmare nu se impune obtinerea autorizatiei. Or sta chiar bine din acest punct de vedere? Realizam câte scoli în toata România “educata” au nevoie de autorizatii la incendiu? Nu este vorba despre peticul de hârtie pe care apare autorizatia. Este vorba despre masurile concrete (echipamente, personal,etc.) necesare pentru a preveni noi tragedii. Culmea, nu este vorba despre sume imense, nesuportabile de statul român. Este vorba despre indolenta partidelor aflate la conducerea tarii ,într-o perioada sau alta, care au facut extrem de putin pentru rezolvarea chestiunii. Sa mai amintim de acelasi probleme din spitale?

Actorul si regizorul francez de origine armeana, Simon Abkarian, subliniaza ca autoritatile azere încearca în prezent sa extermine populatia armeana din Karabakh prin foame. El face apel la sustinatorii francezi ai Azerbaidjanului sa condamne actiunile lui Baku.

„Doamnelor si domnilor deputati, sunati-va contactele din Baku. Spune-le sa ridice acest asediu inuman si nedemn. Sau, într-una dintre numeroasele tale calatorii în Azerbaidjan, pamântul focului, al pacii, al tolerantei, al dragostei… al sângelui si al petrolului, spune-le ca ceea ce fac în Artsakh este contrar imaginii pe care si-ar dori sa si-o creeze, deci a ta, deoarece sunteti prietenii lor si, prin extensie, cei ai Frantei, deoarece sunteti reprezentantii ei. Spune-le ca distrugerea, anihilarea populatiei civile din Artsakh constituie o crima împotriva umanitatii. Fa-o, chiar daca s-a întâmplat deja cel mai rau, împiedica-i sa-si duca la îndeplinire proiectul sinistru.

 

SCRISOARE DESCHISA PUBLICATA ÎN LE FIGARO.

Papa Tawadros al II-lea al Alexandriei cere Azerbaidjanului sa deschida Coridorul Lachin

Papa Bisericii Ortodoxe Copte a facut apelul în cadrul unei întâlniri avute vineri cu Episcopul Ashot Mnatsakanyan, Întâistatatorul Episcopiei Egiptului a Bisericii Apostolice Armene, si Ambasadorul Armeniei în Egipt Hrachya Poladyan.

Sursa:armenpress.am

Turneul international de sah Gyumri Open-2023 s-a încheiat

S-a încheiat turneul international de sah „Gyumri Open-2023”, la care au participat 238 de jucatori de sah din Armenia, Artsakh, Rusia, SUA, Spania si Liban.

Fondul total de premii al turneului a fost de 2.000.000 AMD (cca.4700 euro).

Arayik Harutyunyan a demisionat din functia de presedinte al Artsakh

De la San Stefano la Stepanakert. Scenariu occidental sau rusesc pentru rezolvarea problemei armene?

Articol de Mikael Minasyan

Între timp, din cauza lipsei unei decizii, Armenia si poporul armean platesc un pret incredibil de mare. Armenia ar trebui sa decida în sfârsit ce drum sa mearga, astfel încât mijloacele sa devina scopul, obiectul sa se transforme într-un subiect”.

TOT ARTICOLUL PE:

https://168.am/2023/08/31/1921188.html?fbclid=IwAR0dIlNSenwtqpWQszQz3kOfn4ETqJ0o74-xx4JPY8jVMzszEDL7EYyig9I

ARMENI CURAJOSI.

Artsakh, Londra este cu tine”, au scris armenii londonezi, cerând recunoasterea independentei  Artsakh.

Un reportaj foto de la demonstratia de la Londra din 2 septembrie..

https://orer.eu/hy/2023/09/03/london-armdiaspora-tsuits-2023-2/

ARMENI CURAJOSI.

Peste o duzina de compatrioti au organizat un protest lânga sediul ONU din New York, cerând încetarea blocadei din Artsakh, genocidul armenilor din Artsakh si impunerea de sanctiuni Azerbaidjanului.

Reportaj foto de la demonstratia din 2 septembrie..

https://orer.eu/hy/2023/09/02/new-york-artsakh-20923/

ARMENI CURAJOSI.

Peste 100 de suedezi-armeni au participat la o demonstratie de sprijin pentru Artsakh organizata de Biserica Apostolica Armena, într-una din pietele centrale ale Stockholmului, în Parcul Raul Wollenberg, exprimându-si sprijinul nu numai pentru poporul eroic din Artsakh, dar si cerând guvernului lor sa impuna sanctiuni împotriva regimului lui Aliyev din Azerbaidjan. „Preveniti cel de-al doilea genocid al armenilor”, „Artsakh încercuit”, „Sunt cu Artsakh” si alte sloganuri .

Un reportaj foto mai jos de la demonstratia din 2 septembrie..

https://orer.eu/hy/2023/09/02/stokholm-tsuits-2023-sep-2/

ARMENI CURAJOSI.

Pe 2 septembrie, a avut loc un miting în sprijinul Artsakh în centrul Amsterdamului.

Sute de reprezentanti ai comunitatii armene s-au adunat cu steaguri din Artsakh, Armenia si Tarile de Jos si afise care chemau la încetarea genocidului si epurarii etnice din Artsakh.

La miting au participat si olandezii, în special, fostul membru al Parlamentului olandez Harry van Bommel.

Protestatarii au scandat si „Deschideti coridorul Lachin!”

https://news.am/eng/news/778504.html

Si armenii din Berlin sunt curajosi.

Un miting în sprijinul Artsakh a avut loc la Berlin pe 2 septembrie.Evenimentul a reunit zeci de oameni cu steaguri din Artsakh si Armenia.
Participantii la miting au sustinut afise cu sloganurile „Nu ne predam”, „Salvati Artsakh”, „Opriti genocidul armean” si altele în armeana, germana si engleza.

Sursa:news.am

Yevgeny Makaryan

În “accidentul aviatic” de la Tver Marz unde a pierit Prigojin, seful Wagner, si-a gasit sfârsitul si un armean ,pe numele sau Yevgeny Makaryan. Yevgeny Makaryan a fost unul dintre veteranii companiei militare private „Wagner”. Era cunoscut sub porecla „Makar”, a fost ofiter de politie si inspector de sectie. Yevgeny Makaryan avea de 38 de ani si locuia în orasul Magnitogorsk (aici traiesc aproximativ 1200 de armeni), regiunea Chelyabinsk. A luptat în Siria si în ianuarie 2017 chiar a  supravietuit chiar unei coliziuni cu aeronave americane.

Sursa+foto:tert.am

About veteranul1