Armenesti 23 august 2023

Armenesti 23 august 2023

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 22 august

În anul 1993  Detasamentul Osak, care lupta ca parte a fortelor armate armene în Razboiul de Eliberare din Artsakh, a cucerit orasul Fizuli.

Detasamentul Osak era alcatuit în mare parte din oseti.  Detasamentul era condus de maiorul Mirza Abaev , erou al razboiului din Artsakh.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 23 august

Pe 23 august 1990 ,Armenia si-a declarat independenta fata de URSS .

În anul 1993 în timpul razboiului de eliberare din Artsakh, grupurile armate armene au ocupat centrul regional Jebrail si regiunea cu acelasi nume.

În anul 1999 au fost organizare primele Jocuri All-Armeniene la Erevan.

În România pe 26-27 august are loc Festivalul Strada Armeneasca.

În Armenia are loc Air Fest IV Stepanavan. Un festival pe aeroportul Stepanavan cu avioane, parapante, elicoptere, baloane si drone. Evenimentul va cuprinde programe de divertisment, experiente imersive, combinate cu spectacole ale trupelor si DJ-ilor.

Actiunile incompetente ale Armeniei la ONU au facut mai mult daune decât bine.

Cu ceva timp în urma am mentionat ca diplomatia armeana a esuat în demersul sau de mari numarul statelor care recunosc genocidul armean.
Iata ca în articolul din “THE CALIFORNIA COURIER”, reputatul redactor Harut Sassounian îmi da ,din pacate, dreptate. Cititi articolul pe:

Armenia’s Incompetent Actions at the UN Did More Damage Than Good

Se zice ca vinurile din Armenia cele mai faimoase sunt:

  • Areni – cel mai cunoscut din struguri rosii.
  • Voskehat – din struguri albi
  • Sireni –vin rosu, uneori cunoscut si sub numele de khndoghni.

Ziua de nastere” a celebrului „comisar al poporului o suta de grame”

Ministrul Afacerilor Externe al Canadei,doamna Melanie Joly, s-a întâlnit la Centrul Armean din Montreal cu un grup de membri ai Comitetului National Armenesc din Canada (ANCC).Cu aceasta ocazie ministrul si-a anuntat prezenta în septembrie la Erevan deschiderea oficiala a ambasadei Canadei în Armenia.

Aveam prin anii ‘70 o cunostinta pe care o chema Wiki. Prenumele venea de la Victoria. Se stie ca Sf.Victor este sarbatorit de credinciosii ortodocsi pe 11 noiembrie, iar de cei catolici pe 8 mai. Wiki îsi sarbatorea ziua onomastica pe 23 august. Tatal ei un comunist “convins” la vremea nasterii sale i-a pus numele de Victoria în onoarea zilei de 23 august, declarata sarbatoare nationala. Tatal ei era consilierul lui Ion Gheorghe Maurer.Aducea cu un domn din timpurile trecute când îsi plimba catelul pe  Kiseleff. Fiind de etnie evreiasca a plecat în Israel si ne-a lasat pe noi sa construim “socialismul victorios”. Cât despre Wiki ce sa spun plecase de mult în R.F. Germania.

Cea de-a 8-a editie a Jocurilor de vara Pan-armene din Armenia s-a încheiat.

Ceremonia oficiala de închidere a Jocurilor Pan-Armene a avut loc la Garni.

Jocurile Pan-armene au reunit armeni din diferite parti ale lumii în Armenia sub deviza „Unitate în sport”. Peste 7000 de sportivi din 181 de orase din 41 de tari s-au luptat pentru 107 seturi de medalii timp de doua saptamâni. Peste 80% dintre ei au fost pentru prima data în Armenia.

Anna Aslanyan, o jucatoare de baschet din orasul Beverly Hills, SUA, a fost declarata câstigatoarea concursului de frumusete al Jocurilor Pan-Armene .

Delegatia orasului Sydney, Australia a fost recunoscuta drept cea mai buna delegatie .

Delegatia orasului Buenos Aires, Argentina, a fost declarata câstigatoare la categoria joc echitabil .

Echipa Kazahstanului a câstigat la categoria jocurilor pan-armene .

Echipa Stepanakert a fost recunoscuta drept câstigatoare la categoria sportivitate si curaj .

Londra si Artik au câstigat la categoria cel mai bun oras .

De mentionat ca 8 tari au fost reprezentate la jocuri pentru prima data. Cea mai mare delegatie a fost cea a Federatiei Ruse, cu o echipa de 705 de membri din 24 de orase. Tarile cu cea mai mica delegatie au fost Grecia, Singapore, Iordania si Republica Ceha, cu câte un participant.

Sportivii au luptat pentru primele locuri la 19 discipline.

Aproximativ 500 de arbitri din 7 tari ale lumii au supravegheat competitiile.

Cele mai multe medalii au revenit delegatilor din Erevan. În total, 48 de orase din 15 state au câstigat medalii.

Aproximativ 2.000 de voluntari au ajutat oaspetii la aeroport, puncte de trecere a frontierei, sali de sport, ceremonii de deschidere si de închidere, peste tot.

Redactat 23.08.2023 10:55.

Ambasada Belgiei va fi deschisa la Erevan

La întâlnirea de ieri cu ministrul Afacerilor Externe al Armeniei, ministrul Afacerilor Externe, Afacerilor Europene si Comertului Exterior al Belgiei, doamna Haja Lahbib, s-a mentionat ca guvernul Belgian a luat decizia de a deschide o ambasada la Erevan.

Redactat 23.08.2023 10:43

Statuia de bronz a lui Karen Demirchyan este amplasata în fata complexului de concerte sportive

Statuia de bronz a lui Karen Demirchyan, erou national al Armeniei, este amplasata în fata complexului de concerte sportive din Erevan. Autorul statuii este sculptorul Sargis Babayan, care l-a sculptat pe Demirchyan în mersul si miscarea caracteristice personajului sau, coborând de pe piedestal catre oameni.

Sursa:verelq.am

Redactat 23.08.2023 11:01.

La 23 august 1939 a fost semnat Pactul Molotov-Ribbentrop

Pactul avea un „protocol aditional secret” care delimita „sferele de influenta” în Europa de Est si de Sud-Est. S-a avut în vedere ca, în cazul unui razboi între Germania si Polonia, trupele germane ar putea avansa catre asa-numita „Linie Curzon”, restul Poloniei, precum si Finlanda, Estonia, Letonia si Basarabia au fost recunoscute drept „sfera” de influenta” a URSS. Soarta Poloniei va fi decisa „prin acord amiabil”.
Acest pact a fost luat de exemplu ,probabil, de cei trei “corifei” (Churchill, Roosevelt si Stalin) la Yalta în 1945 când s-a  decis ca România si nu numai sa intre sub “pulpana” sovietica.

Nu stiu de ce realizarile primarului Nicusor Dan sunt criticate si unele chiar omise.

De la alegeri pâna în prezent s-au realizat 100 km noi de conducte de termoficare. Mai sunt de înlocuit numai 3900 km.

A ramas dator la ELCEN cu numai 1 miliard de lei.Potrivit ministrului actual ELCEN face pasi mari spre faliment. Dar, poate doar asa este posibil ca Termoenergetica sa cumpere ELCEN si sa realizeze marea “unire”.

Nu se mai spune nimic despre fluviul urias care se scurgea prin canalele de termoficare si drept care ELCEN era nevoita sa consume cantitati suplimentare de apa de ados. Concluzia este una singura Nicusor Dan a reusit sa rezolve problema.

P.S. Apa calda trebuia sa revina la robinetele noastre pe 11 august, dar “neprevazutele” au decalat termenul pe 20 august. Nici azi apa calda nu a ajuns la noi, dar vorba lui Nicusor Dan, lucrarile s-au terminat de câteva zile,dar apa calda vine încet,încet, încet.

Armenii protesteaza în fata sediului ONU din New York

Un grup de armeni americani si canadieni au organizat un protest în fata sediului ONU din New York si au cerut redeschiderea coridorului Lachin.

Câteva sute de oameni au participat la demonstratie.

https://news.am/eng/news/776326.html

Grupul monumental de statui al sculptorului italo-armean Mikael Ohanjanyan a fost instalat în celebrul oras Carrara, Italia. 

Mikael Ohanjanyan traieste si creeaza în Italia de mai bine de doua decenii. Este un nume binecunoscut si apreciat în lumea artei din Italia si Europa.

Lucrarea din doua piese a lui Ohanjanyan din seria „LEGAMI” (Conexiuni), prezentata la Carrara, combina cu succes energia brutala a pietrei naturale cu dramatismul delicat, dar intens, a pieselor sale elaborate si a firelor metalice.

Sursa:orer.eu

Pe 20 august armenii din Londra au cerut ridicarea blocadei din Artsakh.Ei si-au exprimat sprijinul pentru armenii din Artsakh.

Sursa:orer.eu

 

About veteranul1