Armenesti 12 august 2023

Armenesti 12 august 2023

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 12 august

Enver Pasa, ministrul de razboi turc, raporteaza ca 200.000 de armeni au fost ucisi pâna în acest moment.

La 12 (27) august 1827 a avut loc batalia de la Oshakan. În conditii de caldura si seceta fara precedent, 3.000 de soldati rusi sub comanda generalului Athanasius Krasovsky au alungat armata persana (30.000 de oameni) de pe zidurile Etchmiadzin, ridicând astfel asediul orasului sfânt.

În anul 1992 în timpul razboiului de eliberare din Artsakh, brigazile tatare si fortele armate azere din Kelbajar au lansat un atac simultan de-a lungul frontului Martakert . În acea etapa , participarea batalionului de voluntari „Artsiv-Mahapartner”, format din initiativa lui Vazgen Sargsyan , la operatiunile militare a fost de mare importanta .

A decedat în anul 1996 Victor Ambartsumyan, astrofizician, academician, fondator al scolii de astrofizica teoretica din fosta URSS, astronom, erou national al Armeniei. Ziua de nastere a omului de stiinta , 18 septembrie , a fost declarata de guvernul Armeniei drept Ziua Astronomiei.

Karabakh este un lagar de concentrare, lumea trebuie sa opreasca genocidul armean. Ziarul italian LA STAMPA.

De la epurare etnica la genocid.  Ziarul spaniol „La tribuna”.

Irlanda reitereaza apelul UE pentru redeschiderea imediata a coridorului Lachin
Ciprul solicita Azerbaidjanului sa ridice blocajul coridoarului Lachin

Doua tari mici cu opinii importante si transante. România?

Sursa:armenpress.am

Karekin II, Aram I îsi exprima „sprijinul deplin” pentru dreptul la autodeterminare din Nagorno-Karabah, eforturile de ridicare a blocadei

Noul Presedinte al Parlamentului Nagorno-Karabah (Artsakh) Davit Ishkhanyan a sustinut o convorbire telefonica cu Biserica Apostolica Armena Catholicos Karekin II si Catholicos al Marii Case a Ciliciei Aram I.

Karekin II si Aram I si-au exprimat sprijinul deplin pentru munca în directia ridicarii blocadei de la Artsakh si reiterarea dreptului la autodeterminare al poporului.

Sursa:armenpress.am

Jocurile panarmeene de vara de la Gyumri. SAH.

La turneul de sah au participat 171 de sportivi la masculin, iar la feminin 66. Toate orasele din Armenia, precum si reprezentanti din Iran, Spania, Georgia, Franta, Belarus etc. au participat la aceasta competitie sah.

Câstigator la masculin a fost Vache Sukiasyan din Erevan.

La feminin pe primul loc s-a clasat Anahit Muradyan din Erevan.

Arbitrul principal al campionatului a fost arbitrul international Vahagn Khachatryan.

About veteranul1