Armenesti 19 iulie 2023 bis

Armenesti 19 iulie 2023 bis

Aranjamentele dintre Pashinyan si Aliyev

Presedintele Consiliului European, Charles Michel, a prezentat detaliile negocierilor dintre Nikol Pashinyan si Ilham Aliyev la cea de a sasea întâlnire încheiata cu ceva timp în urma.

Am discutat toate problemele de pe ordinea de zi.

  1. Suveranitatea si integritatea teritoriala

Liderii Armeniei si Azerbaidjanului si-au reafirmat din nou pe deplin respectul pentru integritatea teritoriala si suveranitatea celeilalte tari. În consecinta, teritoriul Armeniei este de 29.800 km2, iar cel al Azerbaidjanului este de 86.600 km2.

  1. Delimitarea limitelor

Ambii lideri si-au reafirmat angajamentul fara echivoc în 1991. Declaratia de la Almaty ca cadru politic pentru demarcare. Am salutat întâlnirea celor doua comisii de frontiera din 12 iulie. Lucrarile au progresat cu privire la discutiile cu privire la statutul acestor comisii si la baza delimitarii. Este foarte important ca liderii sa fie de acord sa activeze si sa grabeasca activitatea comisiilor.

  1. Comunicare

În ceea ce priveste comunicarea, partile au facut progrese clare în discutiile lor care vizeaza deblocarea legaturilor de transport si economice din regiune în ultimele doua luni. Am discutat despre viitoarele forme de transport care respecta principiile suveranitatii, jurisdictiei si reciprocitatii. Constructia conexiunii feroviare ar trebui sa fie întreprinsa imediat. UE va fi pregatita sa ofere sprijin financiar. Unele detalii mai trebuie clarificate, dar pozitiile pe acest subiect sunt acum din ce în ce mai aproape si optiunile sunt explorate activ.

  1. Probleme umanitare

Am discutat despre situatia populatiei armene din Karabakh si despre situatia din jurul Coridorul Lachin. Starea actuala a lucrurilor este în mod clar nesustenabila si nu este în interesul nimanui. De asemenea, am discutat posibili pasi concreti care vor ajuta la restabilirea situatiei. Am subliniat necesitatea deschiderii drumului Lachine. Am remarcat, de asemenea, disponibilitatea Azerbaidjanului de a furniza provizii umanitare prin Aghdam. Consider ca ambele optiuni sunt importante si încurajez livrarile umanitare din ambele parti pentru a asigura satisfacerea nevoilor populatiei. De asemenea, am salutat reluarea evacuarilor medicale de catre CICR.

  1. Securitate si drepturi

Populatia de pe teren are nevoie de asigurari, în primul rând în ceea ce priveste drepturile si securitatea lor.

În acest context, am exprimat încurajarea UE pentru un dialog direct între Baku si reprezentantii armenilor care locuiesc în fosta regiune autonoma Nagorno-Karabah. Acest dialog ar trebui sa ofere încrederea necesara tuturor celor implicati.

  1. Detinuti

Am discutat în egala masura problemele persoanelor detinute. Liderii si-au reiterat angajamentul ca va fi facilitata eliberarea soldatilor care trec din greseala. Am fost în favoarea eliberarii detinutilor din ambele parti. S-a discutat, de asemenea, importanta asigurarii unei mai mari cooperari în domeniul deminarii si soarta celor disparuti si am cerut din nou partilor sa împartaseasca cât mai multe informatii posibil.

  1. Urmatorii pasi

Am convenit ca echipele noastre sa ramâna în contact strâns pentru a asigura urmarirea concreta a celor discutate astazi.

Progresul real depinde de urmatorii pasi care trebuie facuti în viitorul apropiat. Ca prioritate, violenta si retorica dura trebuie oprite pentru a oferi un mediu adecvat pentru negocierile de pace si de reglementare. De asemenea, mi-am reafirmat intentia de a invita liderii Armeniei si Azerbaidjanului la o alta întâlnire la Bruxelles dupa vara, precum si la o alta întâlnire cu cinci parti cu participarea liderilor Frantei si Germaniei la Granada, la urmatorul summit al Comunitatea Europeana.

Cea de-a 20-a editie a Festivalului International de Film „Caisa de Aur” de la Erevan  la final.

Juriul a anuntat câstigatorii premiilor.

„Piatra Neagra” a lui Spiros Iakovides a câstigat „Caisa de Aur” în competitia internationala de lungmetraj. „Shrjmolik” al lui Siman Kayati a primit o caisa de argint. „Little One” al lui Zara Dwinger a primit o mentiune speciala.

În competitia regionala panoramica, „Endless Borders” de Abbas Amini a câstigat Caisa de Aur, în timp ce „Magic Mountain” de Mariam Chachia si Nick Voight a câstigat Caisa de Argint. Filmul lui Khaled Jarrar „Notes on Deportation” a primit o mentiune speciala.

„My Worst Enemy” de Mehran Tamadon a primit Premiul FIPRESCI.

„Cântecul frunzelor zburatoare” de Armine Anda a câstigat Caisa de Aur în competitia de scurtmetraje „Koriz”. De asemenea, i s-a acordat premiul special numit dupa Gennady Melkonyan. „Stones” lui Arman Ayvazyan a primit o Caisa de argint în competitia de scurtmetraje „Koriz”. „Vidul” a lui Tigran Aghajanyan a primit o mentiune speciala.

Combinatul Zangezur Cupru-Molibden, sponsorul festivalului, a acordat un premiu special filmului „I am not” de Tomer Hyman.

Filmul lui Tesil Meghdikyan „Din lucrarile diavolului” a primit un premiu de la Freedom Broker Armenia.

Presedintele juriului competitiei de lungmetraj, Lav Dias, a fost distins cu Premiul Parajanovian Thaler.

La închiderea festivalului a fost prezentata noua versiune colorata a filmului „Calendar” al regizorului canadian-armean Atom Egoyan, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la crearea filmului.

Sursa:orer.eu:

Versiunile emotionante ale Ildei Simonian ale melodiilor atemporale armenesti

Sa o ascultam pe Ilda Simonian interpretând “Le Le Yaman” (autori Ilda Simonian – Komitas). Muzicieni: Ilda Simonian la voce; Artashes Melikyan la vioara; Narek Sahakyan la vioara; Vahe Barkhudaryan la vioara; Vahe Danielyan la violoncel; si Norayr Gapoyan pe duduk.

Comunitatea armeana de la Teheran organizeaza alegeri pentru Adunarea Parlamentara

Tehran Armenian Community holds Parliamentary Assembly Elections

Autorit??ile armene au înc?lcat strict „dieta geopolitic?”

O mul?ime de judec??i despre Rusia ?i Occidentul „lupt? pentru Armenia”. Sunt exprimate, de asemenea, opinii despre „inversarea geopolitic?” a Armeniei. Ucraina este cel mai catastrofal caz, la un moment dat a fost Georgia, dar s-au trezit pu?in acolo. Aparent, a atins un punct critic ?i în Armenia. O parte a elitei este infectat? cu aceast? idee, creeaz? un buzz c? este posibil s? se întoarc?, s? se întoarc?, s? schimbe totul.

Interviu dur pe: https://mediamax.am/en/news/interviews/51949/

About veteranul1