Armenesti 19 iulie 2023

Armenesti 19 iulie 2023

Turcia sa recunoasca genocidul armean

Comisia de afaceri externe a Parlamentului European a cerut marti Turciei sa recunoasca genocidul armean. Apelul comisiei pentru ca Turcia sa recunoasca genocidul armean a fost facut „pentru a deschide calea catre o reconciliere reala între popoarele turc si armean”.

Sursa:asbarez.com

Prietenului Arsen.

Dupa schimbarea “voluntara” din functiile de secretar general al PCUS si prim ministru al URSS la Radio Erevan se întreaba:

Unde se afla în momentul de fata tovarasul Nikita Sergheevici Hrusciov?

Raspuns: În momentul de fata tovarasul Nikita Sergheevici Hrusciov se afla în nordul îndepartat la vânatoare de balene.

Revenire: Credeti ca tovarasul Nikita Sergheevici Hrusciov se mai întoarce de la vânatoarea de balene?

Raspuns:Hotarât, nu, deoarece este momeala.

Ara (Arayik) Khzmalyan a fost ales director al Matenadaran.

Arayik Khzmalyan este în prezent ministru adjunct al Educatiei, Stiintei, Culturii si Sportului al RA. Este nascut pe 21 ianuarie 1980. A absolvit Institutul de Stat de Teatru si Cinematografie din Erevan. Este doctor în Arte.

Stepanakert, 14+15 iulie 2023

Pashinyan este incorect ca Armenia a fost de acord sa schimbe Meghri cu Artsakh

Articol scris de binecunoscutul Harut Sassounian în https://www.thecaliforniacourier.com/pashinyan-is-incorrect-that-armenia-had-agreed-to-exchange-meghri-for-artsakh/

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 18 iulie

Pe 18 iulie 1316 a avut loc Sedinta Adana convocata de Biserica Apostolica Armena din orasul Adana , Cilicia . A fost discutata problema aderarii Bisericii Armene la Biserica Catolica.

În anul 1921 razbunatorul armean Nemesis , Misak Torlakyan, l-a ucis pe fostul ministru al Afacerilor Interne al Azerbaidjanului , Bihbut Zhivanshir Khan, la Constantinopol .

Masha Mnjoyan câstiga Marele Premiu la competitia internationala „Slavyansky Bazaar 2023”.

Cel de-al 32-lea festival de arte „Slavianski Bazaar” a avut loc la Vitebsk (Belarus) în perioada 12-17 iulie.Au participat la concurs cântareti din 15 tari. Pentru prima data, Armenia a câstigat la concursul de tineri interpreti „Slavyansky Bazaar”. Masha Mnjoyan s-a nascut pe 7 februarie 1995 în Gyumri. Cântareata locuieste în prezent în Sydney, unde a absolvit Institutul Australian de Muzica cu o diploma de master.

Anahit Galstyan, reprezentanta Armeniei la categoria 10 ani, a  câstigat locul 2 în concursul de cântece pentru copii.

Sursa:armenpress.am+panorama.am

Levon Aronian s-a casatorit official.

Marele maestru armean Levon Aronian si iubita lui, Anita Ayvazyan, si-au legalizat relatia.  Aronian si Anita locuiesc în SUA si din anul 2022 au avut o fiica, Zabel.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 16 iulie

În Armenia astazi este Vardavar – sarbatoarea Schimbarii la Fata a lui Isus Hristos. În România se va serba pe 23 iulie.

Data evenimentului este unica pentru fiecare an. Este sarbatorita în a 98-a zi dupa Pasti.

Ziua Minerului si Metalurgistului

Data evenimentului este unica pentru fiecare an. Este sarbatorita în a treia duminica a lunii iulie.

În anul 1992 în timpul razboiului de eliberare din Artsakh , unitatile IDP NKR au lansat un atac pe scara larga în directia satelor capturate Inner Horatagh, Metsshen si Mokhratagh.

 

About veteranul1