Armenesti 13 iunie 2023

Armenesti 13 iunie 2023

Etchmiadzin avertizeaza din nou împotriva acordului „umilitor” care submineaza Artsakh

Sfântul Scaun de la Etchmiadzin a cerut din nou autoritatilor armene sa se abtina de la a lua masuri care ar pune în pericol Artsakh si natiunea armeana.

Consiliul Spiritual Suprem al Sfântului Scaun s-a reunit la Etchmiadzin între 5 si 8 iunie si, în weekend, a publicat o declaratie în care îsi exprima îngrijorarea fata de „evolutiile dezastruoase din jurul Armeniei si Artsakh”.

În declaratia sa, CSS „a mai subliniat ca autoritatile din Armenia ar trebui sa se abtina de la actiuni care încalca demnitatea natiunii si sa se opuna ambitiilor si solicitarilor umilitoare ale inamicilor straini cu pozitii realiste si exclusiv pro-armene, aparând cu hotarâre cele nenegociabile. dreptul poporului din Artsakh la autodeterminare.”

La sfârsitul lunii trecute, atât Karekin II, Catholicosul Tuturor Armenilor, cât si Aram I, Catholicosul Marii Case a Ciliciei, au avertizat separat guvernul armean sa nu submineze independenta si dreptul la autodeterminare al lui Artsakh.

Ei au numit declaratia primului ministru Nikol Pashinyan conform careia Armenia s-a angajat sa recunoasca cei 86.600 de kilometri patrati de teritoriu al Azerbaidjanului – care include Artsakh – „inacceptabila”.

„Prin recunoasterea Republicii Artsakh ca parte a Azerbaidjanului, autoritatile armene i-ar lasa inevitabil pe fratii si surorile noastre din Artsakh confruntat cu un nou genocid si pierderea patriei”, se arata într-un comunicat emis de Consiliul Spiritual Suprem al Sfântului Scaun din Etchmiadzin dupa convocarea unei sesiuni de urgenta în mai.

„La 10 decembrie 1991, Artsakh si-a exprimat deja vointa colectiva de suveranitate printr-un referendum, care a fost urmat de o decizie, la 8 iulie 1992, a Consiliului Suprem al Republicii Armenia, care a subliniat din nou suveranitatea Artsakh. ”, spunea la acea vreme Catolicozatul Cilician.

„Conform dreptului international, o natiune are dreptul la autodeterminare. Prin urmare, dreptul just al locuitorilor din Artsakh de a decide singuri nu poate fi victima încercarilor de a stabili o pace cuprinzatoare în regiune si de a recunoaste integritatea teritoriala a Azerbaidjanului”, se mai arata în comunicatul Antelias.

Sursa:asbarez.com

Fotografiile din Karabakh surprind devastarile razboiului. Fotografiile sunt drepturi de autor Gregory Herpe.

https://www.eureporter.co/world/karabakh/2023/06/12/karabakh-photographs-capture-the-devastation-of-war/

SAH. În perioada 30 iulie – 24 august, Baku va gazdui Cupa Mondiala FIDE, la care vor participa 206 jucatori de sah. Vicepresedintele Federatiei Armene de Sah Smbat Lputyan a declarant ca jucatorii de sah armeni nu vor participa la aceasta competitie.Aveau dreptul sa participe  marii maestri Gabriel Sargsyan, Samvel Ter-Sahakyan, Hovhannes Gabuzyan, Shant Sargsyan si Hayk Martirosyan.

Sursa:sport.news.am

Stejarel Olaru si Ionut Cristache dezvaluie “ Incredibila poveste a lui Sergiu Malagamba!”

Emisiunea dureaza circa 50 de minute si poate fi vazuta pe: https://youtu.be/cRrtIEtfRtY

Daca nu aveti timp cititi/recititi: https://www.araratonline.com/portret-povestea-fascinanta-a-legendarului-sergiu-malagamba/

Pashinyan refuza sa demisioneze, în ciuda scaderii abrupte a popularitatii sale

Doua sondaje au fost efectuate recent în Armenia, oferind oamenilor sansa de a-si exprima opiniile asupra diferitelor probleme, inclusiv scaderea brusca a popularitatii primului ministru Nikol Pashinyan. Cititi pe: https://www.thecaliforniacourier.com/pashinyan-refuses-to-resign-despite-precipitous-decline-in-his-popularity/

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 13 iunie
Pe 13 iunie 1878 a început Congresul de la Berlin , care a fost convocat prin eforturile Marii Britanii si Austro-Ungaria de a revizui Tratatul de la San Stefano , dupa care problema Armeniei de Vest a intrat în diplomatia internationala sub termenul de „Chestiunea armeana” .

About veteranul1