Armenesti 12 iunie 2023 bis

Armenesti 12 iunie 2023 bis

Azerbaidjanul sapa buncare în cimitirul crestin timpuriu din asezarea Gyavurkala din Karabakh

Dupa Tigranakert, Gyavurkala este cea mai mare asezare armeana crestina timpurie din stepa Artsakh. Se întinde pe o suprafata de aproximativ doua hectare, are un zid rotund de pamânt, o biserica din secolele V-VI, construita cu pietre cioplite si decorata cu desene în cruce. Stâlpul acestui monument timpuriu crestin era înca în picioare.

Una dintre cele mai vechi inscriptii armenesti ale stepei Artsakh a fost gasita în anii 1950 în cimitirul orasului, exact acolo unde au fost sapate astazi buncarele azere.

Nu este exclus ca în acea zona sa se gaseasca si alte sarcofage cu inscriptii armenesti.

Azerbaidjan continua cu insistenta distrugerea urmelor armenesti în teritoriile ocupate de Azerbaidjan din Artsakh. Exista un risc mare ca astfel de buncare sa fie amplasate si în zona asezarii.

Azerbaidjanul îsi încalca înca o data în mod grav obligatiile în temeiul conventiilor internationale.

Sursa:news.am

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 8 iunie

Pe 8 iunie 2008 a avut loc deschiderea stadionului Mika din Erevan, iar Stepan Hakobyan, fotbalist al echipei Mika, care a marcat golul lui Kilikia, a devenit autorul primului gol.

Pe 8 iunie 2017 a avut loc a doua deschidere a aeroportului Kapan Syunik pe zborul Erevan-Kapan. În prezent, pista aeroportului este situata în imediata apropiere a liniei de contact dintre personalul militar armean si azer.

Festivalul international „Hello, Armenia” din Plovdiv, Bulgaria

 

About veteranul1