Armenesti 6 iunie 2023

Armenesti 6 iunie 2023

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 5 iunie

Ziua ecologistului în Armenia

Pe 5 iunie, ecologistii armeni îsi sarbatoresc sarbatoarea profesionala. În anul 2004, Guvernul Armeniei a adoptat hotarârea ca ziua de 5 iunie sa  fie Ziua Ecologistului .

Alegerea datei nu este întâmplatoare Ziua Mondiala a Mediului, este sarbatorita în aproape toate tarile europene. Aceasta sarbatoare a fost instituita la 15 decembrie 1972 la initiativa Adunarii Generale a ONU pentru a „atrage atentia asupra necesitatii de a pastra si îmbunatati mediul înconjurator”.

Ziua aniversara  a Sf. Hripsime în Armenia.In Romania aceasta zi va fi sarbatorita pe 12 iunie.

În anul 1999 a inceput constructia capelei Sfanta Maria – Sfantul Yeghisabet cu hramul Maicilor Vordekoruys in satul Ara Aragatsotn marz . Capela Sfânta Maria – Yeghisabet este situata pe dealul din stânga drumului de intrare în Ara (satul) Aragatsotn marz .  Înca din 27 septembrie 1982, aici a fost plasata o piatra memoriala în memoria satenilor care au murit în cel de-al Doilea Razboi Mondial. A fost sfintita la 13 iulie 2000, ziua Schimbarii la Fata a Sfintei Maica Domnului .

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 6 iunie

În 1404 orasul Sis a fost capturat de turkmenii emirului Ramazan , unde Karapet I Keghetsi, Catholicos al tuturor armenilor, se afla printre asediati .30000 de armeni s-au refugiat în Cipru si Europa.Ceilalti au luptat alaturi de Catholicos. Dupa capturare episcopul Hakob Ssetsi l-a detronat si ulterior i-a luat locul. Karapet I Keghetsi a fost otravit si ucis.

Aniversarea Sf. Gayane în Armenia. În România se va aniversa pe 13 iunie.

Se împlinesc 120 de ani de la nasterea lui Aram Khachaturian,compozitor, dirijor, profesor .

Baroneasa Cox îndeamna Artsakh sa îndure si sa nu accepte „promisiunea falsa de pace”https://asbarez.com/baroness-cox-says-people-of-artsakh-should-not-accept-false-promise-of-peace/?fbclid=IwAR0O60IF97mDOzGREHfdeC7Musb4mKEHoJeTg7rftq2X7QUjTjbnOjb

Reprezentante diplomatice

Ministrul de externe al Armeniei ,Ararat Mirzoyan, a declarat ca în anul 2022 Republica Armenia a avut relatii diplomatice cu 178 de state. Armenia a acreditat patru noi ambasadori nerezidenti în Australia, Noua Zeelanda, Jamaica si Macedonia de Nord si 7 noi consuli onorifici. Armenia are reprezentante diplomatice în 90 de tari, inclusiv ambasadori nerezidenti. 

OPINIE. Putem spune ca din punct de vedere diplomatic Armenia sta foarte bine, având în vedere si posibilitatile financiare ale tarii. Cu toate acestea diplomatia armeana si nu numai ea a esuat într-un punct extrem de sensibil si anume recunoasterea genocidului din 1915. Dupa recunoasterea de catre SUA a genocidului o singura tara a mai facut acest gest.

Sursa:armenpress.am

FOTBAL. Mijlocasul nationalei armene Eduard Spertsyan, care joaca pentru FC Krasnodar din Rusia, a fost declarat cel mai bun mijlocas al sezonului 2022/2023 din Premier League rusa.Sa vedem daca rezolva transferal sau în Italia.

Sursa:armenpress.am

FLYONE ARMENIA a anuntat ca va denumi unul dintre avioanele sale în onoarea renumitului compozitor Aram Khachatryan pentru a marca cea de-a 120 -a  aniversare a nasterii acestuia din urma.

Compania aeriana va începe azi zboruri Erevan-Teheran.

FLYONE ARMENIA va opera zboruri dus-întors Erevan-Teheran de patru ori pe saptamâna – luni, marti, miercuri si vineri.

Sursa:armenpress.am

About veteranul1