Armenesti 21 mai 2023

Armenesti 21 mai 2023

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 21 mai

A început batalia de la Sardarapat. Batalia de la Sardarapat (21-28 mai 1918) a fost o batalie desfasurata în apropierea garii Sardarapat între armata armeana si trupele otomane ce invadasera Armenia de Est. Se crede ca aceasta batalie nu numai ca a oprit ofensiva împotriva Armeniei, dar a prevenit si distrugerea poporului armean, a marcat restabilirea statului armean. Istoricul britanic Christopher Walker a scris: „Daca armenii ar fi pierdut batalia, atunci, foarte probabil, cuvântul „Armenia” ar fi fost pastrat doar ca termen al geografiei istorice”.

Dupa batalia de la Sardarapat, Turcia a recunoscut prima Republica Armenia ca stat independent.

Ziua Fortelor de Aparare Aeriana ale Armeniei este sarbatorita anual de militarii acestor trupe ale Fortelor Armate ale Republicii, în a treia duminica a lunii mai. Data sarbatorii a fost stabilita în amintirea faptului ca în mai 1994 a fost finalizata formarea unitatilor antiaeriene ale Fortelor Armate ale Republicii Armenia. Data evenimentului este unica pentru fiecare an.

Sardarabad Memorial in Armenia

„Armenia fara Nikol”

Dupa ce au blocat bulevardul Arshakunyats pentru câteva minute, cetatenii adunati în curtea Tribunalului Districtual Shengavit de jurisdictie generala din Erevan au decis sa marsaluiasca catre cladirea guvernului armean. Ei cer eliberarea imediata a lui Gayane Hakobyan, mama lui Zhora Martirosyan, un militar care a murit în razboiul din Artsakh. Ei scandeaza „Libertate”, „Armenia fara Nikol”.

Procesiunea este urmarita de un numar mare de politisti.

Curtea de jurisdictie generala a orasului Erevan, prezidata de judecatorul Zhora Chichoyan, a luat o decizie de arestare a Gayane Hakobyan.

Gayane Hakobyan este suspectata ca a încercat sa-l rapeasca pe fiul primului ministru al Armeniei.

Sursa:news.am

22 de pianisti din 7 tari vor participa la a 19-a competitie internationala numita dupa Khachatryan

22 de pianisti din 7 tari au ajuns în finala celei de-a 19-a competitii internationale Aram Khachatryan. Muzicieni din Franta, Germania, Japonia, China, Coreea de Sud si Federatia Rusa vor sosi la Erevan pentru a participa la competitie. La concurs vor participa si pianisti care reprezinta Armenia.

Va reamintim ca cel de-al 19-lea Concurs International Khachatryan va începe pe 6 iunie, ziua de nastere a marelui compozitor armean. Anul acesta se împlinesc 120 de ani de la nasterea compozitorului.

Sursa:orer.eu

About veteranul1