Armenesti 11 mai 2023

Armenesti 11 mai 2023

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 11 mai

Pe 11 mai 1915, la Cairo (Egipt) a fost publicat primul numar al ziarului „Arev” („Soarele”) care este înca publicat în „tara piramidelor” de comunitatea armeana destul de mica.

Pe 11 mai 1895 ambasadorii Angliei , Frantei si Rusiei la Constantinopol,  elaboreaza un plan de reforma în provinciile armene , dar Imperiul Otoman nu îl pune în aplicare.

A decedat pe 11 mai 2010 la Sofia, Dirayr Mardichian (Dikran Mardichian sau Mardigian), teolog si arhiepiscop armean, care a îndeplinit functia de conducator (Arcinort) al Bisericii Armene din România si Bulgaria (1960-2010). S-a nascut la Beirut pe 24 mai 1930.

Mi-a facut o reala placere sa citesc în Araratonline.com despre faptul ca un grup de armeni din România a ajuns în Armenia pentru câteva zile. De ani de zile militez pentru vizitele în Armenia. Nu stiu daca grupul de armeni care a cuprins si români a efectuat un pelerinaj, excursie sau a avut caracterul unei delegatii oficiale. Nu stiu cum s-a organizat deplasarea si cine a facut parte din grup. Este cam mult mister si cam putina transparenta în aceasta privinta. Important este faptul ca au ajuns în Armenia.Ciudat mi se pare faptul ca autoritatile armene au acordat importanta acestui grup de armeni, iar cele române nu. Pe site-ul departamentului de specialitate a guvernului României , pe site-ul ministerului de externe si nici macar pe site-ul UAR nu a aparut ceva în legatura cu vizita armenilor nostri (înaintea plecarii sau dupa sosire).

În aceste conditii va redau pozitia din 29 aprilie a.c. a Sefului biroului comisarului-sef pentru afacerile diasporei din Armenia. Seful Biroului Comisarului Sef pentru Afaceri Diasporei, Mushegh Ghukasyan, s-a întâlnit cu reprezentanti ai Uniunii Armenilor din România din urmatoarele orase: Botosani, Constanta, Timisoara, Bacau, Tulcea, Cluj, Gherla.

Mushegh Ghukasyan a prezentat activitatile biroului, planurile de repatriere, cartografierea si atragerea potentialului diasporei, evidentiind în special forumul de tineret panarmean care va avea loc în vara viitoare.

În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte legate de interactiunea cu diaspora. La finalul întâlnirii, partile si-au exprimat disponibilitatea de a coopera.

FOTBAL.In Premier League din Armenia s-a terminat etapa 31. Rezultatele meciurilor:

Pyunik – Van 4-0

Urartu – Noah 1-0

Shirak – Ararat 0-0

BKMA – Lernayin Artsakh 2-1

Ararat Armenia – Alashkert 0-1

În urma acestor rezultate pe locul 1 se afla Urartu cu 73 de puncte, pe 2- Pyunik cu 70, iar pe 3- Ararat Armenia cu 66. Etapa 32 se desfasoara între 15 si 17 mai.

ARMENI BUNI, ARMENI RAI

O senzationala crima s’a petrecut astazi (nr.21.12.1929) la prânz în magazinul de bumbacarie Timurian si Astonian din str. Lipscani Nr. 112. Iata împrejurarile în care s’a produs crima .
Azi dimineata a venit în numitul magazin comerciantul Simion Pelibacian din Craiova, care se afla în legatura de afaceri cu fratii Timurian. Ei au început sa discute diferite chestiuni comerciale, în limba armeana.
La un moment dat, discutia a luat un caracter violent degenerând chiar în bataie.
înfuriat peste masura, Pelibacian a scos un revolver a tras asupra fratilor Timurian toate gloantele, în numar de sase. Fratii Timurian au cazut jos într’un lac de sânge si peste câteva clipe au murit amândoi
Criminalul, foarte calm, a iesit în strada. Dar trecatorii alarmati de detunaturile armei, au navalit în magazin si au vazut îndata spectacolul oribil.
Asasinul a fost imediat urmarit si arestat. Dus la politie si supus unui lung interogator, el a declarat ca a savârsit crima din razbunare, în legatura cu niste afaceri comerciale.
Cadavrele ambelor victime au fost duse la morga, unde li se va face autopsia. Cazul a produs enorma senzatie în toate cercurile comerciale ale Capitalei.

Opinia, decembrie 1929 (Anul 25, nr. 6770-6792)1929-12-21 / nr. 6787

Armeni proeminenti. 150 de ani de la Nikol Aghbalyan

Azi, 11 mai 2023, un timbru postal dedicat temei „Armeni proeminenti. 150 de ani de la Nikol Aghbalyan” a fost pus în circulatie.

Timbrul postal cu valoarea nominala de 320 AMD îl înfatiseaza pe proeminentul personaj public si politic armean, criticul literar si pedagogul Nikol Aghbalyan (1873-1947).

Orasul Granite City (SUA) s-a înfratit cu localitatea Ashan (Artsakh).Ashan este un sat de granita din provincia Martuni din Republica Artsakh si a fost grav afectat de agresiunea Azerbaidjan.

Sursa:armenianweekly.com

 „Arta pentru pace”. Expozitia personala a lui Artak Tadevosyan

Lucrarile lui Artak Tadevosyan sunt prezentate sub marca HayAr. Artistul trimite un apel la pace lumii întregi cu lucrarile sale. Ramasitele armelor mortale îsi transforma energia în mâinile lui si servesc la crearea de bijuterii si sculpturi frumoase.

Sursa:verelq.am

About veteranul1