Armenesti 8 mai 2023

Armenesti 8 mai 2023

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” – 8 mai

Ziua Yerkrapah este ziua membrilor Yerkrapah ai Uniunii Voluntarilor Yerkrapah (YVU), o organizatie neguvernamentala fondata în 1993. Este sarbatorita pe 8 mai a fiecarui an din 1997. Aparitia sa este legata de conflictul militar dintre Armenia si Azerbaidjan asupra Nagorno-Karabah si a teritoriilor adiacente din 1992-1994. Conflictul a fost de natura etno-politica, iar radacinile sale dateaza de la începutul secolului al XX-lea, când au avut loc primele ciocniri armeano-azerbaidjane.

Pe 8 mai 1992  în timpul razboiului de eliberare din Artsakh, la ora 2:30, fortele de autoaparare armene au început operatiunea de eliberare a lui Shushi .

Trailer | Landshaft | Daniel Kötter

https://youtu.be/-8O5w9N3IZk

“PRIETENII AZERI”

Mubariz Gurbanli, presedintele Comitetului de stat pentru lucrul cu organizatiile religioase din Azerbaidjan a amenintat clerul armean din Dadivank.El a insistat ca clerul armean sa paraseasca biserica.

„Apartine Albaniei caucaziene si, mai devreme sau mai târziu, va fi condusa de comunitatea religioasa albano-udi. Sunt sigur ca vor pleca de acolo”. Azerbaidjanul falsifica în mod regulat si constant istoria, prezentând Dadivank, precum si alte monumente istorice si culturale, drept albanez. Trebuie reamintit ca, în timpul razboiului de 44 de zile din Artsakh, zonele adiacente Dadivank au fost sub control azerbaigian, în timp ce teritoriul bisericii este pazit de fortele rusi de mentinere a pacii.

Sursa: socialmedia.am

Initiatorii miscarii „Nu curatarii etnice din Artsakh” organizeaza un miting pe 9 mai, la ora 12:00, în Piata Renasterii la Stepanakert. Obiective:

  • Adresarea cererii de a fi recunoscut Artsakh în lume,
  • Sustinerea dreptului de a trai liber, în siguranta si independent în Artsakh,
  • Pentru a arata ca Artsakh nu se preda,
  • Hotarârea de a continua lupta,
  • Apel la vigilenta, sobrietate, consolidare si lupta tuturor compatriotilor nostri din Armenia si din lume

Sa redefinim ziua victoriilor bunicilor, parintilor si fratilor nostri cu un nou juramânt, un juramânt sacru de a pastra armeanul Artsakh.

Sursa:socialmedia.am

Cea de-a 8-a editie a Jocurilor All-Armeni va avea loc în perioada 5-19 august 2023. ÎNTREBARE:VOR PARTICIPA SI ARMENI DIN ROMÂNIA?

În august 1999, sub motto-ul „Unitatea în sport”, Comitetul Mondial al Jocurilor Panarmeene a reunit pentru prima data în Armenia tineri armeni, sportivi si fani ai sportului din întreaga lume. Jocurile au loc o data la 4 ani, conform principiului olimpic .19 sporturi sunt incluse în agenda jocurilor. Cea de-a 8-a editie a Jocurilor Panarmeene de vara va avea loc în perioada 5-19 august 2023. Ceremonia de deschidere a Jocurilor va avea loc pe 5 august la Gyumri. Pentru mai multe informatii si/sau detalii, va rugam sa contactati Sepuh Baghdoyan  la sebuh@baghdoyan.net  sau Secretariatul SC   la armgames1@gmail.com .

 

About veteranul1