Armenesti 1 mai 2023

Armenesti 1 mai 2023

Krzysztof Penderecki

În Armenia se desfasoara cel de-al treilea festival al clasicilor contemporani anul acesta fiind dedicat aniversarii a 90 de ani de nasterea celebrului compozitor polonez Krzysztof Penderecki. La concertul de deschidere al acestui eveniment au fost prezenta si Elzbieta Penderecka, vaduva compozitorului. Acest festival dedicate lui Krzysztof Penderecki este singurul organizat în afara Poloniei. Penderecki avea ceva sânge armenesc în vine deorece bunica lui dinspre mama, Stefania, era o armeana  din Stanislau în Austro-Ungaria (actualul Ivano-Frankivsk în vestul Ucrainei ).  Penderecki mergea cu ea la Biserica Armeneasca din Cracovia. Am selectat pentru auditie un interesant solo de tuba. Ascultati Penderecki – Capriccio for Solo Tuba în interpretarea unui reputatului solist maghiar Bazsinka József

https://youtu.be/O-NkYMRUQvs

Arhiepiscopul Arshak Khachatryan a acordat un interviu 168.am. Exceptionala declaratia privind situatia de azi a Armeniei.

“Situatia de astazi în tara noastra seamana cu un avion în cadere, unde pasagerii se cearta pentru un loc, iar pilotul, pentru a-si ascunde propria incompetenta, incita la bataie între pasageri. Dar preocuparea pilotului ar trebui sa fie aceea de a preveni dezastrul”. Tot interviul pe:

https://youtu.be/3pMSKI9XpZo

Sursa:168.am

Cea de-a 20-a editie a Festivalului International de Film Caisa de Aur de la Erevan va avea loc în perioada 9-16 iulie.

Deoarece în 2023 se împlinesc 100 de ani de la cinematografia armeana si cel de-al 20-lea festival jubiliar al Caisei de Aur, festivalul de anul acesta va aduce un omagiu acestor doua aniversari.

Sursa:armenpress.am

 

About veteranul1