Armenesti 28 aprilie 2023

Armenesti 28 aprilie 2023

Rezolutia de recunoastere a independentei Nagorno-Karabah a fost prezentata Congresului SUA

Congresmanul democrat, Adam Schiff, a introdus o rezolutie în Congresul SUA de recunoastere a independentei si autodeterminarii Nagorno-Karabah. Rezolutia a precizat ca Artsakh – numele armean pentru Nagorno-Karabah – este „consecvent cu dreptul la autodeterminare consacrat în diferite instrumente ale Natiunilor Unite si cu votul si decizia poporului din Artsakh din 1991 de a-si declara independenta fata de Azerbaidjan”.

Condamnând presupusele „atacuri neprovocate ale fortelor azere asupra Armeniei si Nagorno-Karabah”, rezolutia cere Baku „sa înceteze imediat blocarea si agresiunile împotriva Armeniei si Artsakhului fara conditii”.

Deputatului Schiff i s-au alaturat co-presedintele fondator al Caucusului Armeniei Congresului, Frank Pallone si deputatul Josh Gottheimer .

Sursa:armenpress.am

Generalul colonel Alexander Lentsov a fost numit noul comandant al trupelor ruse de mentinere a pacii din Nagorno-Karabah.

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” –27 aprilie

Pe 27 aprilie 1909  Abdul Hamid al II-lea , sultanul Imperiului Otoman a fost rasturnat de la conducerea imperiului. A primit porecla „Sultanul Rosu” pentru sângeroasele masacre armenesti pe care le-a organizat .

Masacrele armenilor (cunoscute si sub denumirea de masacre Hamidian , masacre Hamidian ), masacre în masa ale armenilor din Armenia de Vest si zonele populate de armeni din Imperiul Otoman au avut loc între anii 1894-1896 . Au fost organizate si implementate de guvernul sultanului Abdul Hamid al II-lea pentru a suprima miscarea de eliberare a armenilor occidentali si a pune capat problemei armene .

ATENTIE!

Fondul Kerkyasharian si Kayikian pentru Studii Armene ofera la Universitatea din Sydney burse cu valoarea cuprinsa între 4.000 si 10.000 USD. Aceasta bursa a fost înfiintata în 2014 pentru a oferi asistenta financiara onorurilor, masteratului prin cercetare, doctoranzilor si cadrelor universitare care fac cercetari în secolul al XIX-lea sau în studiile armene anterioare.

Precizari pe: https://www.sydney.edu.au/scholarships/b/kerkyasharian-kayikian-fund-armenian-studies.html

Papa Francisc

În cadrul traditionalei audiente generale care a avut loc pe 26 aprilie în Piata Sf. Petru, Vatican, Papa Francisc s-a referit în mod special la Grigore de Narek (Grigor Narekatsi), numindu-l interpretul solidaritatii universale.

„Aceasta iubire pentru toata lumea inspira viata calugaritelor si calugarilor si se traduce în rugaciunea lor de mijlocire. În acest sens, as vrea sa va ofer exemplul Sfântului Grigorie de Narek, Doctor al Bisericii. Este un calugar armean, care a trait în jurul anului 1000, care a lasat o carte de rugaciuni, în care se revarsa credinta poporului armean, primul care a îmbratisat crestinismul; un popor care, lipit de crucea lui Hristos, a suferit atât de mult de-a lungul istoriei. Si Sfântul Grigorie si-a petrecut aproape toata viata în manastirea Narek. Acolo a învatat sa scruteze adâncurile sufletului uman si, prin contopirea poeziei si rugaciunii, a marcat apogeul literaturii si spiritualitatii armene. Cel mai frapant la el este solidaritatea universala a carei interpret este. Si între calugari si calugarite exista o solidaritate universala: orice se întâmpla în lume, îsi gaseste loc în inima, în inima lor, si se roaga, si se roaga. Inima calugarilor si calugaritelor este o inima care capteaza ca o antena, preia ceea ce se întâmpla în lume si se roaga si mijloceste pentru aceasta. Si în felul acesta: ei traiesc în unire cu Domnul si cu toti. Iar unul dintre ei a spus: „Mi-am luat de bunavoie asupra mea toate greselile, de la cele ale primului tata pâna la ultimul dintre urmasii lui, si m-am considerat responsabil pentru ele”. Este ceea ce a facut Isus: ei iau asupra lor problemele lumii, greutatile, bolile, multe lucruri si se roaga pentru ele. Si acestia sunt marii evanghelizatori.

  1. Grigorie din Narek , Grigor Narekatsi sau Krikor Naregatsi Sfântal Bisericii Apostolice Armenesi al Bisericii Catolice , se anunta proclamarea sa ca Doctor al Bisericii pe 21 februarie 2015 de Papa Francisc .  El devine astfel cel de-al 36- lea Doctor al Bisericii.

Sursa:armenpress.am

Reprezentantul Permanent al Artsakh în SUA

„Genocidul armean a început în 1915, dar, din pacate, nu sa încheiat înca. Trebuie sa luptam împreuna. Interesele geopolitice sau comerciale nu au locul când vine vorba de drepturile fundamentale ale omului si de protectie împotriva genocidelor, fascismului sau expansionismului agresiv”, a spus Reprezentantul Permanent al Artsakh în SUA.

Sursa:armenpress.am

Parlamentul din Uruguay.

Un eveniment de comemorare a genocidului armean a avut loc în Parlamentul din Uruguay.

La eveniment a participat presedintele Uruguayului, Luis Lacalle Pou.

„Am participat la un eveniment în parlament care comemora cea de-a 108-a aniversare a genocidului armean”, a scris presedintele Luis Lacalle Pou pe Twitter.

Sursa:armenpress.am

Presedintele Argentinei Alberto Fernandez

Presedintele Argentinei Alberto Fernandez a comemorat cea de-a 108 -a  aniversare a genocidului armean.

„La cea de-a 108 -a  aniversare a genocidului armean, sarbatorim Ziua Tolerantei si Respectului Între Natiuni. Îmbratisam poporul armean si comunitatea armeana din Argentina, reafirmând angajamentul nostru permanent pentru respectarea deplina a drepturilor omului”, a scris presedintele Fernandez pe Twitter.

Sursa:armenpress.am

Partidele politice bulgare au marcat 108 ani de la genocidul armean

Sursa:novinite.com

 

Monument al patrimoniului armean

La Whitinsville (SUA) a început constructia pentru noul monument al patrimoniului armean.

Sursa: armenianweekly.com

Dupa 100 de ani, natiunea îsi aminteste înca de Georgetown Boys

Cedarvale Park din Georgetown – fosta Cedarvale Farm – a schimbat vietile a peste 100 de refugiati armeni si a dat tonul umanitarismului canadian pentru deceniile urmatoare.

Sursa: https://www.haltonhillstoday.ca/local-news/100-years-on-the-nation-still-remembers-the-georgetown-boys-6890706

Armenii din Mica Armenie

Armenii din Mica Armenie din Los Angeles s-au adunat pentru a onora amintirile vietilor pierdute în 1915.
Sursa: uscannenbergmedia.com

Mustafa Pasha Yamulki

Cu ocazia împlinirii a 108 ani de la genocidul armean, Consulatul General al Armeniei la Erbil a organizat o premiera a unui film documentar axat pe viata ofiterului militar kurd Mustafa Pasha Yamulki în timpul Imperiului Otoman.Evenimentul a avut loc în Biserica Armeneasca Sfânta Cruce.Yamulki, nascut în Slemani, a prezidat Curtea Militara a Imperiului Otoman în 1920 si a condamnat la moarte un numar de organizatori ai Genocidului Armenesc. Desi cei mai multi dintre ei au fugit în exil si au reusit sa scape de sentinta.Yamulki însusi a fost ulterior condamnat la închisoare, pâna când a fost gratiat de sultanul Mehmed al VI-lea si a plecat la Slemani.

Sursa: kurdistan24.net

FLOWERS

Comunitatea armeana din Queens, NY au onorat martirii genocidului . Membrii comunitatii armene din New York s-au adunat sâmbata la Biserica Apostolica Armeneasca Sf. Sarkis pentru a comemora cea de-a 108- a aniversare a Genocidului Armenesc.

Genocidul trecut si prezent: lupta continua pentru supravietuirea natiunii armene

În fiecare an, în aprilie, ne întâlnim pentru a comemora genocidul armean. Protestam.  Participam la ceremoniile de ridicare a drapelului.  Philadelphia, 23 aprilie 2023.

Sursa: armenianweekly.com

About veteranul1