Armenesti 26 aprilie 2023

Armenesti 26 aprilie 2023

Ansamblul de dans Hamazkayin „Sardarabad”

https://armenianweekly.com/2023/04/24/hamazkayin-sardarabad-dance-ensemble-takes-center-stage/?fbclid=IwAR2SKD34uY3VdVIJnNyGfCT7Ksgar852iToZHc2xciTrrtiZmeHA14rcxFk

„Onoram memoria victimelor genocidului armean”, presedintele Greciei Katerina Sakellaropoulou

Presedintele Greciei Katerina Sakellaropoulou a declarat cu privire la aniversarea a 108 de ani de la genocidul armean:

„Onoram memoria victimelor Genocidului Armenesc, exterminate în timpul Imperiului Otoman. Este de datoria noastra sa luptam împotriva tuturor formelor de intoleranta, astfel încât toti oamenii sa fie în siguranta, indiferent de identitatea, originea sau credintele lor”.

Sursa:armenpress.am

Putin îsi exprima solidaritatea cu poporul armean în ziua de comemorare a genocidului

Presedintele rus Vladimir Putin si-a exprimat solidaritatea cu poporul armean în legatura cu Ziua de Comemorare a genocidului armean în timpul convorbirii telefonice cu prim-ministrul Nikol Pashinyan din 26 aprilie.

Sursa:armenpress.am

Evenimentul de comemorare a genocidului armean a avut loc în Ungaria pentru prima data de la ruperea relatiilor diplomatice

Un eveniment de comemorare a genocidului armean a avut loc în Biserica Sfântul Mihai din cartierul Belvaros, Budapesta.

Acesta este primul astfel de eveniment organizat în Ungaria din 2012, când relatiile diplomatice dintre Armenia si Ungaria au fost întrerupte.

La eveniment au participat diplomati, parlamentari, cadre universitare si reprezentanti ai comunitatii armene locale.

Ansamblul Geghard a interpretat cântece spirituale medievale armenesti si europene.

Sursa:armenpress.am

 

La 1 decembrie 2022, Ararat Mirzoyan, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Armenia si Péter Szijjártó, Ministrul Afacerilor Externe si Comertului din Ungaria, au avut o întâlnire în timpul Consiliului Ministerial al OSCE de la ?ód? si au convenit sa restabileasca relatiile diplomatice.

Erevanul a rupt legaturile diplomatice cu Budapesta, dupa ce acesta din urma l-a extradat în Azerbaidjan pe criminalul condamnat Ramil Safarov – care la ucis pe un militar armean în somn.

Ofiterul militar armean Lt. Gurgen Margaryan a fost ucis de ofiterul militar azer Ramil Safarov în timpul unui curs de pregatire organizat de NATO în Ungaria în februarie 2004.

Gurgen Margaryan dormea ??în camera lui când Safarov l-a atacat cu un topor.

În timpul procesului din Ungaria, Safarov a recunoscut în instanta ca l-a ucis pe Margaryan din cauza urii sale fata de Armenia si armeni. A fost condamnat la închisoare pe viata de catre instanta maghiara. Cu toate acestea, în 2012, Ungaria l-a extradat în Azerbaidjan la cererea lui Baku. El a fost eliberat la sosire, glorificat la nivel de stat si gratiat de presedintele Ilham Aliyev. În aceeasi zi, presedintele de atunci al Armeniei Serzh Sargsyan a rupt relatiile diplomatice cu Ungaria.

Iertarea si glorificarea lui Safarov în Azerbaidjan au fost condamnate pe scara larga în întreaga lume.

About veteranul1