Armenesti 25 aprilie 2023 BIS

Armenesti 25 aprilie 2023 BIS

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” –25 aprilie
Pe 25 aprilie 1918 Turcia a capturat Kars . În martie 1917, soldatii revolutionari s-au rasculat în Kars. Conform acordului din 3 martie 1918 de la Brest-Litovsk orasul si regiunea Kars au trecut la Turcia . Turcii au ocupat Kars la 25 aprilie 1918, supunând populatia la violente si masacre. Din aprilie 1919, Kars a devenit parte a Republicii Armenia. Turcii au ocupat din nou Kars la 30 octombrie 1920, locuitorii armeni si rusi au fost nevoiti sa paraseasca orasul.
Pe 25 aprilie 2009 diaspora armeana l-a acuzat pe Barack Obama ca nu a îndeplinit clauza privind recunoasterea genocidului armean în campania sa electorala .

Declaratie a presedintelui Joe  Biden cu ocazia  Zilei de Comemorare a Genocidului Armean

Astazi, ne oprim pentru a ne aminti vietile pierdute în timpul  Meds Yeghern — genocidul armean — si ne reînnoim angajamentul de a nu uita niciodata.

La 24 aprilie 1915, autoritatile otomane au arestat intelectualii armeni si liderii comunitatii la Constantinopol – începutul unei campanii sistematice de violenta împotriva comunitatii armene. În anii care au urmat, un milion si jumatate de armeni au fost deportati, masacrati sau marsaluiti spre moarte – o tragedie care a afectat pentru totdeauna generatii de familii armene.

Pe masura ce ne alaturam natiunilor din întreaga lume pentru a ne aminti aceasta istorie dureroasa, reflectam si asupra rezistentei si hotarârii poporului armean. Atât de multi dintre cei care au supravietuit au fost fortati sa înceapa vieti noi pe tari noi, inclusiv în Statele Unite. Aici si în întreaga lume, poporul armean a întâmpinat raul urii cu speranta. Si-au reconstruit comunitatile. Si-au hranit familiile si si-au pastrat cultura. Ne-au întarit natiunea. Ei si-au spus, de asemenea, povestile lor – si ale stramosilor lor – pentru a-si aminti si pentru a se asigura ca genocidul ca cel care a avut loc acum 108 ani nu se va mai repeta niciodata.

Astazi, sa reînnoim acest angajament. Sa ne angajam din nou sa vorbim împotriva urii, sa luptam pentru drepturile omului si sa prevenim atrocitatile. Si împreuna, sa ne dublam eforturile pentru a construi un viitor mai bun – unul în care toti oamenii sa poata trai cu demnitate, securitate si respect.

Sursa:whitehouse.gov

About veteranul1