Armenesti 25 aprilie 2023

Armenesti 25 aprilie 2023

Pianistul de renume mondial Alexei Lubimov

Pianistul de renume mondial Alexei Lubimov viziteaza Armenia la invitatia Filarmonicii de Stat din Armenia. Alexei Lubimov este un fan Armenia. Sa citim frumoasele sale gânduri despre armeni si Armenia.

“Îmi place nu doar muzica armeana, ci si pictura armeana. Si, în general, cultura armeana. Ca sa nu mai vorbim de literatura armeana”, spune pianistul rus, artistul onorat si popular al Federatiei Ruse Alexey Lyubimov, care este un mare iubitor de poezie armeana.

Potrivit acestuia din urma, atât Armenia, cât si poporul armean îi sunt foarte dragi de multa vreme. În cadrul unei întâlniri cu jurnalistii, pianistul rus si-a exprimat admiratia pentru oamenii din Armenia care, în ciuda conditiilor locale deseori nefavorabile, a dificultatilor si a conflictelor, nu numai ca îsi continua activitatile, ci servesc si ca exemplu celorlalti despre cum sa traiasca si sa creeze. , într-un moment în care totul este distrus. A. Potrivit lui Lyubimov, datorita acelor oameni, cultura armeana se afla astazi într-un nou curs, care va fi urmat cu siguranta de o mare dezvoltare.

„Faptul ca Armenia se bazeaza pe traditiile sale unice, care astazi traiesc si hranesc cultura moderna, este o circumstanta foarte importanta”, spune pianistul rus.

Sa-l ascultam pe Alexei Lubimov interpretând piese de compozitori armeni. Recital at Niko Art Gallery.29/09/2022. Georges Gurdjieff/Thomas De Hartmann, Komitas (Sogomon Sogomonyan), Valentin Silvestrov.

https://youtu.be/hi5QszpnnO4

108 ani de la MARELE GENOCID

La ora actuala în lume exista 195 de state suverane si independente, dar câte au recunoscut genocidul armean? Numaratoarea începe cu Uruguay care în anul 1965 a devenit primul stat care a recunoscut genocidul. De atunci numai 29 de state au decis sa recunoasca genocidul armean.Din nefericire România face parte din statele care nu au recunoscut genocidul.În ultimii ani s-a înregistrat un singur succes major al Armeniei, acela al recunoasterii genocidului de catre SUA în 2019. Îmi vine sa cred ca acest fapt se datoreaza mai putin diplomatiei armene si mai mult diasporei armene din SUA. Acest succes nu a fost fructificat de diplomatia armeana, numai Letonia a mai recunoscut în 2021 genocidul armean. Cu regret trebuie sa constatam ineficienta diplomatiei armene. De ce s-a întâmpla acest lucru? Ar fi multe de spus ,dar principala cauza este de departe lipsa de unitate a armenilor, guvern versus biserica apostolica armeana, armeni pro guvern versus armeni pro opozitie, armeni din Armenia versus armenii din diaspora. Pâna se “trezeste” Armenia sa nu uitam ca Azerbaidjanul a declarat din anul 1998 ziua de 31 martie drept Ziua Genocidului Azerbaidjanului cu referire la uciderea azerbaiilor din Baku, Shamakhi si alte orase care a avut loc în martie 1918.

Dar sa ne referim la situatia din România. Forta armenilor din tara noastra este mica atât la nivelul întregii Românii cât si nivelul oraselor. O speranta ar fi recunoasterea genocidului de catre un partid politic. Are vreun partid dorinta de a recunoaste genocidul? Ramâne de vazut.

Artur Mirzoyan

Pe 21 aprilie, seful aripii de tineret a Comunitatii Armene din Georgia, Artur Mirzoyan, a fost atacat. Incidentul s-a petrecut la Tbilisi.

Potrivit lui Artur Mirzoyan, trei barbati necunoscuti purtând masti l-au abordat când se îndrepta acasa de la biroul sau. Dupa ce s-au asigurat ca este Artur, l-au atacat lovindu-se la cap în timp ce unul dintre ei filma.

Mirzoyan crede ca atacatorii au vrut sa intimideze comunitatea armeana înainte de evenimentele dedicate comemorarii victimelor genocidului armean comis de tinerii turci în 1915.

Sursa:news.am

Presedinte: Mii de armeni din Artsakh si-au pierdut sursele de venit pe fondul blocadei

Artsakh se confrunta cu probleme sociale grave din cauza blocarii tarii de patru luni de catre Azerbaidjan, a declarat sâmbata presedintele Republicii Artsakh, Arayik Harutyunyan.

„Mii de cetateni si-au pierdut sursele de venit. Desi statul a facut pasi majori pentru a raspunde nevoilor sociale urgente ale populatiei, salut si ma alatur initiativei ministrului de stat al Artsakh, Gurgen Nersisyan, tinând cont de necesitatea unor eforturi suplimentare”, a scris el pe Facebook.

„Îmi transfer salariul pentru luna aceasta în contul extrabugetar al guvernului, pentru ca Ministerul Dezvoltarii Sociale si Migratiei din Artsakh sa ofere asistenta suplimentara compatriotilor nostri nevoiasi”, a spus Harutyunyan.

Sursa:panorama.am

Prietenia dintre Israel si Azerbaidjan

În viitorul apropiat, una dintre întreprinderile din industria de aparare din Israel va furniza Azerbaidjanului doi sateliti în valoare totala de 120 de milioane de dolari.

Acest lucru a fost raportat de un jurnalist israelian care l-a însotit pe ministrul de externe al Israelului Eli Cohen în timpul vizitei sale în Azerbaidjan si a publicat un articol despre rezultatele acestuia, citând biroul ministerului de externe si o sursa din fortele de securitate israeliene.

Sursa:news.am

Dr. Vartkes Najarian

Aflam cu tristete ca dr. Vartkes Najarian a încetat din viata pe 15 aprilie 2023. A fost primul medic din întreaga Uniune Sovietica care a efectuat o interventie chirurgicala artroscopica. Pe lânga aducerea valoroaselor echipamente chirurgicale artroscopice, el a adus chirurgi ortopedici armeni în Statele Unite pentru a-si consolida pregatirea.

Dr. Najarian a ajutat la dezvoltarea centrelor moderne de îngrijire a ochilor în Erevan. Lipsa de medicamente în limba armeana l-a obligat pe Dr. Najarian sa creeze prima unitate de productie de tablete de aspirina în Erevan.

Când cutremurul din 1988 a zguduit Armenia, dr. Najarian a fost rugat sa faca parte din prima echipa de interventie medicala de urgenta a Departamentului de Stat al SUA pentru a evalua nevoile. Aceasta a fost prima data de la începutul Razboiului Rece când unui avion militar american i s-a permis sa aterizeze în Uniunea Sovietica. A înfiintat o organizatie umanitara, Medical Outreach for Armenians, pentru a-si facilita proiectele caritabile.

Dr. Najarian a efectuat interventii chirurgicale în  Artsakh uneori la lumina lumânarilor în transee si în subsoluri bombardate.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

 

“DATE MEMORABILE DIN ISTORIA ARMENILOR” –23 aprilie

În fiecare an, în ajunul Zilei Comemorative a Genocidului, zeci de sute de cetateni marsaluiesc din Piata Libertatii sau Republicii cu torte la Tsitsernakaberd pentru a comemora victimele Genocidului Armenesc si a cere despagubiri echitabile pentru crima comisa de Turcia .

Remarcam cu tristete esecul diplomatiei armene. Din 2021 pâna în prezent niciun stat nu a recunoscut genocidul armean. Sa nu uitam ca sunt foarte putine statele care au recunoscut genocidul. Din pacate România nu poate trece peste COMPLEXUL OTOMAN si nu a recunoscut genocidul.

Karekin II: Scopul Azerbaidjanului este de-armenizarea, preluarea Karabakhului

Ieri, am aflat despre acel act criminal, condamnabil, despre acea violenta care este comisa de autoritatile din Azerbaidjan împotriva copiilor nostri din Artsakh. Catholicos of All Armenians Karekin II a declarat acest lucru luni, vorbind cu reporterii la Memorialul genocidului armean din Erevan, referindu-se la faptul ca Azerbaidjanul a amplasat un punct de control pe drumul catre Artsakh (Nagorno-Karabah).

„Obiectivul este foarte clar si clar: de-armeanizarea Artsakh si preluarea Artsakh. Condamnam un astfel de act inuman care este efectuat în mod regulat împotriva copiilor poporului nostru care traieste în Artsakh. Din acest altar sacru, îmi adresez cuvintele catre copiii nostri credinciosi din Artsakh. Dragi oameni din Artsakh, ramâneti puternici cu credinta, spirit puternic si în vointa voastra, cu curajul caracteristic pentru voi, cu sprijinul si asistenta lui Dumnezeu, vom putea face fata si acestei încercari. Credem ca cu eforturile comune ale natiunii noastre si sprijinul comunitatii internationale, va vom asigura viata libera, sigura, sigura si independenta”, a spus Catholicos of All Armenians.

https://news.am/eng/news/756408.html

Campionatele Europene de lupte din 2023 

Campionatele Europene de lupte din 2023 care au avut loc în la Zagreb , Croatia s-au încheiat. Armenii au obtinut 7 medalii, cinci pentru Armenia si câte una pentru Ucraina si Bulgaria.

La lupte libere: Arsen Harutyunyan cat.61kg – aur, Vazgen Tevanyan cat.65kg – aur, iar Erik Arushanian cat.65kg -bronz pentru Ucraina.

La lupte greco-romane: Hrachya Poghosyan cat.63kg-bronz, Malkhas Amoyan cat.77kg-aur, Artur Aleksanyan cat.97kg -aur, iar Edmond Nazaryan cat.60kg – aur pentru Bulgaria.

FOTO ÎN ORDINE: Arsen Harutyunyan, Vazgen Tevanyan, Malkhas Amoyan , Artur Aleksanyan, Edmond Nazaryan 

Procesiunea tortelor în Erevan

https://orer.eu/hy/2023/04/23/%d5%bb%d5%a1%d5%b0%d5%a5%d6%80%d5%b8%d5%be-%d5%a5%d6%80%d5%a9-%d5%a5%d6%80%d5%a5%d6%82%d5%a1%d5%b6%d5%b8%d6%82%d5%b4-2/

Santa Coloma de Gramente

Astazi, 24 aprilie, municipiul Santa Coloma de Gramente a ridicat steagul Republicii Armenia în memoria victimelor Marelui Genocid Armenesc, în semn de solidaritate cu poporul armean.

Steagul Republicii Armenia va flutura pe fata primariei pe tot parcursul zilei. La eveniment au intervenit comisarul sef al RA Diaspora Zareh Simonyan, viceprimarul dna Petri Jimenez, vicepresedintele Uniunii Armene „Ararat” din Catalonia, doamna Emma Hakobyan.

orer.eu:

Binecuvântarea si inaugurarea unui Khachkar la Copenhaga

orer.eu:

Un eveniment de doliu dedicat memoriei victimelor genocidului armean a avut loc duminica la Istanbul, Turcia.

Un eveniment dedicat comemorarii a 108 de ani de la genocidul armean a fost organizat de Partidul Stânga Verde, potrivit Bianet.

În cadrul ceremoniei, Hasan Cemal, care este nominalizat drept candidat deputat de catre acest partid, a rostit un discurs. Cemal ca a aflat despre genocidul armean de la regretatul Hrant Dink — redactor-sef al saptamânalului armean Agos din Istanbul, care a fost asasinat la Istanbul la 19 ianuarie 2007 —, iar cartea pe care a publicat-o în 2017 se numeste Genocidul armean.

Sursa:news.am

Levon Aronian, fostul lider al echipei nationale masculine de sah a Armeniei, care reprezinta acum SUA, a facut luni o postare pe Facebook cu ocazia împlinirii a 108 de ani de la Genocidul Armenesc.

„Astazi, noi, armenii, comemoram victimele genocidului armean din Imperiul Otoman 1915-1918.

„Pentru mine personal, este o zi de reflectie, când ma gândesc la ceea ce am realizat ca reprezentant al natiunii noastre.

„Îmi amintesc de stramosii mei, de cultura mea, de credinta mea si de sensul de a fi armean. Îmi cer sa fiu pur, puternic, întelept si umil. Îmi amintesc ca îmi reprezint natiunea si cer de la mine sa încerc sa fiu cea mai buna persoana care pot fi în tot ceea ce fac.

„Exista o vorba înteleapta „o viata care se termina cu moartea, nu merita traita”. Sa traim cu totii si sa încercam sa fim amintiti de lucrurile bune pe care le-am facut pentru natiunea noastra si pentru lume”, a scris Aronian. 

Sursa:news.am

CAMPIONATUL EUROPEAN DE HALTERE EREVAN 2023

Campionatul European de Haltere Erevan 2023 s-a încheiat. În clasamentul pe medalii Armenia s-a situat pe primul loc urmata de România si Georgia.

La cat.67kg Gor Sahakyan a obtinut 3 medalii de aur .

La cat.81kg Rafik Harutyunyan a obtinut un argint si un bronz.

La cat.89kg Andranik Karapetyan a obtinut o medalie de aur si una de argint.

La cat.96kg Davit Hovhannisyan a luat 3 medalii de aur. Ara Aghanyan,la aceasi categorie  2 argint si 1 bronz.

La cat.102kg Garik Karapetyan a primit doua medalii de aur si una de argint.

La cat.109kg Samvel Gasparyan a luat trei medalii de aur ,iar  Petros Petrosyan una de  argint si una de bronz.

La cat.+109kg Varazdat Lalayan a obtinut trei medalii de argint, iar Simon Martirosyan trei de bronz.

La doamne Isabella Yailyan la 55kg a luat trei medalii de bronz.

Tatev Hakobyan la 76kg a obtinut doua de  argint si una de bronz.

Hripsime Khurshudyan a primit trei medalii de bronz la 87kg.

 

Armeanul Hmayak Misantrenorul akyan la cat.81kg a obtinut un bronz pentru Austria. De mentionat ca  antrenorul principal al echipei austriece de haltere este domnul Sargis Martirosyan.

About veteranul1