Armenesti 20 aprilie 2023 bis

Armenesti 20 aprilie 2023 bis

Henrikh Mkhitaryan a devenit primul jucator armean care a intrat vreodata în semifinalele UEFA Champions League, dupa ce meciul din sferturile de finala Inter vs. Benfica s-a încheiat cu 3:3. În semifinale Inter va juca cu AC Milan pe 10 si 16 mai.

Levon Aronian si Haik Martirosyan vor concura la turneul de sah de la Astana

Levon Aronian si Haik Martirosyan vor participa la turneul de sah rapid si Blitz Satty Zhuldyz („Stelele norocoase”) care va avea loc la Astana, Kazahstan, în perioada 20-25 aprilie.

Turneul se va desfasura cu 12 jucatori de sah puternici si

îi include pe Vladimir Kramnik, Levon Aronian, Boris Gelfand, Alexander Grischuk, Hou Yifan, Javokhir Sindarov, Vincent Keymer, Haik Martirosyan, Kateryna Lagno, Arjun Erigaisi, Jakhongir Vakhidov si IM Bibisara Assaubayeva.

Recunoasterea de catre SUA a genocidului armean

Unii membri ai Congresului SUA au vorbit  despre recunoasterea de catre SUA a genocidului armean si despre necesitatea opririi ajutorului pentru Azerbaidjan pe fondul agresiunii sale împotriva Artsakh si Armeniei.

Congresmanul Nancy Pelosi, senatorul Robert Menendez, congresmanul Frank Pallone, congresmanul Adam Schiff si altii au vorbit despre recunoasterea de catre SUA a genocidului armean si despre necesitatea opririi ajutorului pentru Azerbaidjan pe fondul agresiunii sale împotriva Artsakh si Armeniei.

Congresmanul Nancy Pelosi a declarat:„Trebuie sa existe o solutionare negociata, cuprinzatoare si de durata a acestui conflict, astfel încât sa putem deschide calea catre pace si securitate. Nu va înselati, sprijinul pentru poporul armean transcende partizanatul si politica. Acest lucru este foarte bipartizan. America va fi acolo pe masura ce Armenia se mentine în fruntea bataliei dintre democratie si autocratie. Am vazut asta când am fost acolo”.

Senatorul Robert Menendez a spus ca ajutorul SUA pentru Azerbaidjan nu numai ca dauneaza intereselor de securitate nationala a SUA, ci si „contra datoriei noastre de a onora victimele si supravietuitorii genocidului armean”. „Si datoria noastra sa ne asiguram ca istoria nu se repeta din nou”.

Congresmanul Frank Pallone, a spus ca agresiunea Azerbaidjanului împotriva Artsakh si blocada coridorului Lachin sunt continuarea genocidului armean.Pallone a spus ca Azerbaidjanul continua invaziile militare în Armenia.

El si-a exprimat speranta ca în cele din urma presiunile din partea SUA si a altor copresedinti ai Grupului Minsk vor contribui la deschiderea Coridorului Lachin si ca, în urma discutiilor, Artsakh va fi în cele din urma recunoscut ca teritoriu armean în orice calitate.

Congresmanul, Katie Porter, a spus ca obiectivul Azerbaidjanului în blocarea Coridorul Lachin este de a-i forta pe etnicii armeni din Artsakh sa paraseasca tara lor prin impunerea unor conditii care sa faca viata imposibila.

„Raspunsul nostru trebuie sa fie, de asemenea, clar. Trebuie sa tragem Azerbaidjanul la raspundere pentru agresiunea sa si voi continua sa chem si, daca va fi nevoie, sa împing, administratia Biden sa fie proactiva în luarea masurilor pentru a pune capat blocadei. Contribuabilii americani nu ar trebui sa subventioneze ostilitatea Azerbaidjanului împotriva poporului armean, atâta timp cât agresiunea continua, Azerbaidjanul nu ar trebui sa primeasca nicio asistenta militara”.

Sursa:armenpress.am

Separarea Karabakhului de procesele Erevan-Baku egal cu tradarea

https://www.panarmenian.net/eng/news/306768/Separating_Karabakh_from_YerevanBaku_processes_equal_to_betrayal__RPA

Presedintele Azerbaidjan al Artsakh, Ilham Aliyev, ia avertizat pe locuitorii armeni sa paraseasca Artsakh. „Karabahul este problema noastra interna”, a  spus Aliyev . „Armenii care traiesc în Karabakh ar trebui fie sa accepte cetatenia azera, fie sa-si gaseasca un alt loc unde sa locuiasca”. Aliyev a mai spus ca conducerea armeana a acceptat controlul azer asupra Artsakh atunci când a recunoscut integritatea teritoriala si suveranitatea Azerbaidjanului. „Armenia, care spunea ca „Karabah este Armenia si punct”, trebuie sa ne repete acum cuvintele ca „Karabah este Azerbaidjan si semnul exclamarii”, a spus Aliyev.

https://www.washingtonexaminer.com/opinion/washington-needs-a-new-approach-on-nagorno-karabakh

Cea mai înalta statuie a lui Isus din lume

Când Gagik Tsarukyan a anuntat în 2022 ca va construi cea mai înalta statuie a lui Isus din lume , Biserica armeana care îl considera un megadonator si-a exprimat o disidenta politicoasa: traditia bisericeasca armeana veche de 1.700 de ani respinge figurile tridimensionale ale lui Hristos ca idoli.

https://hyperallergic.com/815782/meet-the-oligarch-who-wants-to-build-the-worlds-tallest-jesus-statue/

Într-o zi, armenii s-ar putea trezi sa vada steagul Azerbaidjan deasupra capetelor lor – presedintele Ilham Aliyev

https://en.trend.az/azerbaijan/politics/3737321.html

 

About veteranul1